• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Koffie panna cotta met koffie-karamelsaus

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: mrt 2022 door Sandra

    Is dit een flinke mond vol of niet? Koffie panna cotta met koffie-karamelsaus. Een toetje met een hoop 'K's in de naam. En lekker dat het is! Als je ook maar een klein beetje een koffieliefhebber bent, dan gaat jouw hart sneller kloppen van dit toetje...

    Naar recept
    Koffie panna cotta

    Panna cotta met koffie

    Het leuke van panna cotta is dat je er werkelijk alle kanten mee op kunt. De basis is gekookte room (dat is ook de letterlijke vertaling van panna cotta). In sommige recepten wordt gebruik gemaakt van enkel slagroom. Lekker, maar ook wel heel erg machtig.

    Daarom vervang ik meestal de helft van de room door melk. Daar wordt het toetje net iets minder heftig van. In deze versie vervang je uiteraard weer een deel van de melk door koffie, anders zou het geen koffie panna cotta zijn natuurlijk!

    Koffie-karamelsaus

    Om dit koffietoetje nog lekkerder te maken, maak je er deze saus bij. Een karamelsaus met een vleugje koffie erdoor. Yes, dat is net zo lekker als het klinkt! Het is eigenlijk een salted caramelsaus, maar dan met een beetje oploskoffie erdoor. Heerlijk! En heb je een beetje van de saus over? Dat is ook heel lekker over een bolletje vanille-ijs, of op een pannenkoek.

    Meer panna cotta recepten

    Zoals gezegd kun je eindeloos variëren met dit klassieke toetje. Kijk ook eens bij mijn andere variaties op dit klassieke toetje: met mandarijn, met vlierbloesem of met lavendel.

    Recept

    Koffie panna cotta in hoge glazen. Op de panna cotta met koffiesmaak ligt een laagje karamel. Voor de glazen liggen koffieboontjes ter decoratie.

    Koffie panna cotta

    Toetje voor liefhebbers van koffie! Koffie panna cotta met een romige koffie-karamelsaus. Zo lekker!
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 15 minuten minuten
    Totale tijd: 25 minuten minuten
    Servings: 4 servings
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • garde
    • mooie glazen

    Ingrediënten

    Voor de koffie panna cotta

    • 250 ml slagroom
    • 150 ml volle melk
    • 100 ml (sterke) koffie
    • 50 gr suiker
    • 1 vanillestokje
    • 3 blaadje gelatine

    Voor de koffie-karamelsaus

    • 115 ml slagroom
    • 0,5 zakje oploskoffie
    • 150 gr suiker
    • 45 gr boter
    • zeezout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Week de gelatine in koud water en maak ondertussen de panna cotta.
    • Doe hiervoor de slagroom, melk, koffie en suiker in een pannetje. Snijdt het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe zowel het merg als het stokje ook in de pan. Breng dit rustig aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Roer het mengsel af en toe door.
    • Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje.
    • Knijp de blaadjes gelatine een klein beetje uit en roer deze één voor één met een garde door de room. Verdeel de koffie panna cotta over vier mooie glazen en zet ze minimaal twee uur in de koelkast.
    • In de tijd dat de panna cotta opstijft, kun je de koffie-karamelsaus maken. Meng de slagroom met de oploskoffie en een flinke snuf grof zeezout en zet dit apart.
    • Doe de suiker met 1 el water in een pannetje en zet dit op een zacht vuur. Laat dit rustig karameliseren, zonder te roeren! (Anders krijg je straks kristallen in je saus). Het mengsel af en toe rustig rond laten walsen in de pan mag wel.
    • Als de suiker is gesmolten en mooi goudbruin van kleur is, haal je de pan van het vuur en voeg je de boter toe. Roer met een pollepel goed door en voeg daarna de room toe. Blijf roeren tot je een mooie, egale saus hebt.
    • Giet de koffie-karamelsaus in een kannetje en laat afkoelen. Serveer deze bij de panna cotta. (Tip: bewaar de saus buiten de koelkast, dat kan best even en op kamertemperatuur smaakt hij het lekkerste).

    Notities

    Je kunt de koffie panna cotta al een dag van te voren maken. Na het maken is dit toetje nog een dag of twee houdbaar in de koelkast.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 619kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwitten: 5g | Vetten: 44g | Zout: 115mg | Suiker: 54g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More Toetjes

    • Een ouderwetse griesmeelpudding op een grijs bord. De pudding is gegarneerd met aardbeiensaus en verse aardbeien.
      Griesmeelpudding - Ouderwets toetje
    • Een fles zelfgemaakte aardbeienvla, met verse aardbeien ernaast ter decoratie.
      Aardbeienvla
    • Stroopwafelpudding op een bord, met stukjes stroopwafel en karamelsaus als topping.
      Stroopwafelpudding
    • Bovenaanzicht van een stoofpeer galette, gegarneerd met mascarpone.
      Stoofperen toetje met mascarpone

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Cafe du jour

      augustus 15, 2022 at 10:53 am

      Hey Sandra, wat een toetjes recept, ziet er heerlijk uit. Ik zou als koffie soort segafredo koffiebonen gebruiken voor een sterke koffiesmaak. Groetjes, Anne.

      Beantwoorden
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.