Is dit een flinke mond vol of niet? Koffie panna cotta met koffie-karamelsaus. Een toetje met een hoop 'K's in de naam. En lekker dat het is! Als je ook maar een klein beetje een koffieliefhebber bent, dan gaat jouw hart sneller kloppen van dit toetje...
![Koffie panna cotta](https://culi-sandra.nl/wp-content/uploads/2022/02/koffie-panna-cotta.jpg)
Panna cotta met koffie
Het leuke van panna cotta is dat je er werkelijk alle kanten mee op kunt. De basis is gekookte room (dat is ook de letterlijke vertaling van panna cotta). In sommige recepten wordt gebruik gemaakt van enkel slagroom. Lekker, maar ook wel heel erg machtig.
Daarom vervang ik meestal de helft van de room door melk. Daar wordt het toetje net iets minder heftig van. In deze versie vervang je uiteraard weer een deel van de melk door koffie, anders zou het geen koffie panna cotta zijn natuurlijk!
Koffie-karamelsaus
Om dit koffietoetje nog lekkerder te maken, maak je er deze saus bij. Een karamelsaus met een vleugje koffie erdoor. Yes, dat is net zo lekker als het klinkt! Het is eigenlijk een salted caramelsaus, maar dan met een beetje oploskoffie erdoor. Heerlijk! En heb je een beetje van de saus over? Dat is ook heel lekker over een bolletje vanille-ijs, of op een pannenkoek.
Meer panna cotta recepten
Zoals gezegd kun je eindeloos variëren met dit klassieke toetje. Kijk ook eens bij mijn andere variaties op dit klassieke toetje: met mandarijn, met vlierbloesem of met lavendel.
Koffie panna cotta
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de koffie panna cotta
- 250 ml slagroom
- 150 ml volle melk
- 100 ml (sterke) koffie
- 50 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 3 blaadje gelatine
Voor de koffie-karamelsaus
- 115 ml slagroom
- 0,5 zakje oploskoffie
- 150 gr suiker
- 45 gr boter
- zeezout
Zo maak je het
- Week de gelatine in koud water en maak ondertussen de panna cotta.
- Doe hiervoor de slagroom, melk, koffie en suiker in een pannetje. Snijdt het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe zowel het merg als het stokje ook in de pan. Breng dit rustig aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Roer het mengsel af en toe door.
- Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje.
- Knijp de blaadjes gelatine een klein beetje uit en roer deze één voor één met een garde door de room. Verdeel de koffie panna cotta over vier mooie glazen en zet ze minimaal twee uur in de koelkast.
- In de tijd dat de panna cotta opstijft, kun je de koffie-karamelsaus maken. Meng de slagroom met de oploskoffie en een flinke snuf grof zeezout en zet dit apart.
- Doe de suiker met 1 el water in een pannetje en zet dit op een zacht vuur. Laat dit rustig karameliseren, zonder te roeren! (Anders krijg je straks kristallen in je saus). Het mengsel af en toe rustig rond laten walsen in de pan mag wel.
- Als de suiker is gesmolten en mooi goudbruin van kleur is, haal je de pan van het vuur en voeg je de boter toe. Roer met een pollepel goed door en voeg daarna de room toe. Blijf roeren tot je een mooie, egale saus hebt.
- Giet de koffie-karamelsaus in een kannetje en laat afkoelen. Serveer deze bij de panna cotta. (Tip: bewaar de saus buiten de koelkast, dat kan best even en op kamertemperatuur smaakt hij het lekkerste).
Cafe du jour
Hey Sandra, wat een toetjes recept, ziet er heerlijk uit. Ik zou als koffie soort segafredo koffiebonen gebruiken voor een sterke koffiesmaak. Groetjes, Anne.