• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Mosterdsoep met spekjes en tijm

    Bijgewerkt: sep 2023 · Geplaatst: okt 2020 door Sandra

    Mosterdsoep met spekjes behoort tot mijn favoriete soepen, zo lekker hartig met die uitgebakken spekjes erin! En de tijm maakt hem heerlijk kruidig. Sowieso ben ik gek op soep, dat is ons vroeger thuis met de pap soeplepel ingegoten.

    Naar recept
    Mosterdsoep met spekjes in een ouderwetse soepkom. Er ligt een breekbrood naast om in de soep te dopen.

    Elke dag soep

    In mijn herinnering stond er vrijwel iedere dag soep op tafel als voorgerecht, en nog steeds als we bij mijn ouders eten starten we het diner met een kommetje soep. Vaak kippensoep of groentensoep, maar soms ook mosterdsoep.

    Makkelijk recept voor mosterdsoep

    De meeste ingrediënten voor deze soep heb je waarschijnlijk al in huis. Bovendien staat mosterdsoep binnen een half uur op tafel, dus is het een snelle maaltijd om te maken. Deze soep is lekker als voorgerecht of lunch, maar kan - met wat stokbrood met knoflookboter of bijvoorbeeld dit gevulde stokbrood met mozzarella erbij - ook prima als hoofdgerecht geserveerd worden.

    Recept mosterdsoep

    Als je het recept als hoofdgerecht wilt serveren, zou ik de hoeveelheid soep per persoon wel verdubbelen. Dat komt echt wel op! En zo niet, dan heb je de volgende dag nog een heerlijke lunch! Je kunt de soep namelijk prima nog een dag of twee bewaren in de koelkast. Ook lekker om mee te nemen naar je werk natuurlijk.

    Neem ook eens een kijkje bij mijn andere soep recepten.

    Recept

    Mosterdsoep met spekjes in een ouderwetse soepkom. Er ligt een breekbrood naast om in de soep te dopen.

    Mosterdsoep met spekjes en tijm

    Mosterdsoep is zó gemaakt en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Lekker als lunch, voorgerecht of hoofdgerecht.
    4.20 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 30 minuten minuten
    Servings: 4 kommen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • soeppan
    • staafmixer

    Ingrediënten

    • 2 kruimige aardappels
    • 1 ui
    • 1 prei
    • 3 el grove mosterd
    • 1 liter groentebouillon
    • 1,5 tl gedroogde tijm
    • 100 gr spekreepjes
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snijd de ui fijn en de prei in halve ringen.
    • Verhit wat boter of olie in een soeppan en voeg de aardappels, ui en prei toe. Fruit ze op een zacht vuurtje even aan. Voeg vervolgens de mosterd toe, roer goed en bak even mee.
    • Voeg de bouillon toe en breng de mosterdsoep aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes doorkoken. Bak ondertussen de spekjes uit in een droge koekenpan.
    • Haal de soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Proef en breng de soep op smaak met peper en zout. Zorg ervoor dat de soep niet té zout is, want de spekjes maken de soep ook nog zouter.
    • Schenk de mosterdsoep in kommen en garneer met de uitgebakken spekjes.

    Notities

    De mosterdsoep blijft nog een dag of twee goed in de koelkast. Je kunt overgebleven soep ook goed invriezen, maak dus gerust een extra portie.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 176kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 5g | Vetten: 10g | Zout: 1292mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More soep

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!
    • Brandnetelsoep recept met citroen en feta, in een ouderwets diep bord dat op een groene doek staat.
      Brandnetelsoep maken
    • Zelf groentesoep maken met sjalot, prei, jeneverbessen, selderij en laurier.
      Zelf groentesoep maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Nelleke

      maart 17, 2025 at 4:16 pm

      Hallo Sandra. Ik wil een keer de muffins met banaan en chocolade proberen. De walnoten wil ik weglaten. Ik begrijp dat ik dan 200 gr zelfrijzend bakmeel moet gebruiken plus 1 tl bakpoeder, of 100 gr bloem plus 3 gr. bakpoeder. Klopt dat? Ik bak eigenlijk bijna nooit, vandaar de vraag of ik het goed begrepen heb.

      Beantwoorden
    2. Anne-Marie

      juli 15, 2017 at 8:06 am

      Ik heb mosterdsoep eigenlijk nog maar pas ontdekt maar het is inderdaad heerlijk en makkelijk te maken!

      Beantwoorden
    4.20 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.