De bloemkool is een echte lievelingsgroente. Ook kinderen vinden deze groente vaak lekker omdat hij niet zo'n uitgesproken smaak heeft. In de Hollandse keuken komt bloemkool dan ook vaak op tafel. Bloemkool zit vol met vezels, vitaminen en mineralen.
Recepten met bloemkool
Met bloemkool recepten kun je alle kanten op. Deze witte kool wordt meestal gekookt en al dan niet geserveerd met een sausje. Maar je kunt nog veel meer doen met deze groente. Zo is het fijngemalen een prima alternatief voor couscous of rijst. Het is ook erg lekker om er grote plakken van te snijden en deze vervolgens te grillen, heerlijk in combinatie met currykruiden. Zelfs rauw eten kan ook. Lekker met een dipsausje of in een salade. Natuurlijk heb ik ook een paar kant en klare bloemkoolrecepten voor je op een rij gezet:
Ovenschotel met bloemkool en broccoli
Deze ovenschotel met broccoli en bloemkool is echt super als je zin hebt in veel groente en daar op een makkelijke manier iets bijzonders van wilt maken. Met behulp van kerrie en geraspte kaas wordt deze schotel echt een smaakbommetje.
Bloemkoolsoep
Deze romige soep met blauwe kaas en bloemkool is heerlijk. Bloemkool kan van zichzelf wat flauw smaken, dus wees niet bang om de groente te combineren met heftigere smaken. En wat is dan een betere keus dan een lekker blauw kaasje?
Mac & cheese met verstopte groenten
Macaroni met kaas is natuurlijk niet de meest voedzame maaltijd die er is. Met dit recept maak je er macaroni met verstopte groenten van! Door de bloemkool goed fijn te malen zullen kinderen niet eens merken dat er groenten verstopt zitten in deze heerlijke bloemkoolschotel!
Paprika met couscous van bloemkool
Als je bloemkool goed fijnmaalt, kun je er een soort couscous van maken. Deze gevulde puntpaprika met couscous van bloemkool is een makkelijke maaltijd om veel groenten naar binnen te krijgen. En nog lekker ook, want de bloemkool maak je goed op smaak met currykruiden.
Welke soorten bloemkool zijn er?
Er zijn twee varianten: natuurlijk de overbekende witte variant, maar er is ook een paarse variant. Hoe de witte bloemkool zo wit blijft? Door uit de zon te blijven!
De groene bladeren aan de buitenkant van de kool, bedekken de groente waardoor deze wit blijft. Sommige rassen doen dit vanzelf, maar soms wordt het ook handmatig gedaan.
Kopen, Bewaren & Bereiden
Kies voor een kool die er mooi wit uitziet, zonder zwarte plekken erop. De bladeren moeten frisgroen zijn en nog stevig vastzitten. Bewaar de kool het liefst in de groentelade van de koelkast of een andere, koele en donkere plek. De kool blijft dan ongeveer een week goed. Als je de bloemkoolroosjes drie minuten blancheert, kun je ze daarna prima invriezen.
Bloemkool kun je rauw eten, maar ook koken of roerbakken (10 minuten), in de oven bereiden (20 minuten op 180 graden, wel eerst even 3 minuten voorkoken) of stomen (12-14 minuten).
Wat te doen met een restje bloemkool?
Een restje kool kun je rauw serveren als hapje, vooral lekker met een dipsausje erbij. Je kunt de kool ook verwerken in een puree, als je aardappelpuree nodig hebt voor een recept, vervang dan de helft van de aardappel door bloemkool! Je kunt van de kool een heerlijke, zijdezachte puree maken. En zo krijg je ongemerkt ook nog wat extra groenten binnen.
Je kunt van rauwe bloemkool ook bloemkoolrijst maken door deze fijn te raspen. Dit is erg lekker als vervanger van rijst of couscous. Of maak er soep van!
Gekookte kool over? Daar kun je een crème van maken die je kunt gebruiken als vulling voor flensjes bijvoorbeeld.
Restje bloemkool over?
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes ontdek je hoe je een restje kool en andere overgebleven ingrediënten makkelijk verwerkt tot iets heerlijks. Je krijgt volop ideeën, recepten én handige bewaartips.
Laat een reactie achter