• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    4x recepten met bloemkool

    Bijgewerkt: jan 2025 · Geplaatst: mei 2016 door Sandra

    De bloemkool is een echte lievelingsgroente. Ook kinderen vinden deze groente vaak lekker omdat hij niet zo'n uitgesproken smaak heeft. In de Hollandse keuken komt bloemkool dan ook vaak op tafel. Bloemkool zit vol met vezels, vitaminen en mineralen.

    Recepten met bloemkool

    Met bloemkool recepten kun je alle kanten op. Deze witte kool wordt meestal gekookt en al dan niet geserveerd met een sausje. Maar je kunt nog veel meer doen met deze groente. Zo is het fijngemalen een prima alternatief voor couscous of rijst. Het is ook erg lekker om er grote plakken van te snijden en deze vervolgens te grillen, heerlijk in combinatie met currykruiden. Zelfs rauw eten kan ook. Lekker met een dipsausje of in een salade. Natuurlijk heb ik ook een paar kant en klare bloemkoolrecepten voor je op een rij gezet:

    Ovenschotel met bloemkool en broccoli

    Ovenschotel met broccoli en bloemkool. De bloemkoolschotel is gegarneerd met geraspte kaas en kerrie.

    Deze ovenschotel met broccoli en bloemkool is echt super als je zin hebt in veel groente en daar op een makkelijke manier iets bijzonders van wilt maken. Met behulp van kerrie en geraspte kaas wordt deze schotel echt een smaakbommetje.

    Bloemkoolsoep

    Bloemkoolsoep met blauwe kaas en soepstengels, op een roze doek.

    Deze romige soep met blauwe kaas en bloemkool is heerlijk. Bloemkool kan van zichzelf wat flauw smaken, dus wees niet bang om de groente te combineren met heftigere smaken. En wat is dan een betere keus dan een lekker blauw kaasje?

    Mac & cheese met verstopte groenten

    Mac & Cheese met bloemkool in een ovenschaal. De bloemkoolschotel is bestrooid met gebakken uitjes.

    Macaroni met kaas is natuurlijk niet de meest voedzame maaltijd die er is. Met dit recept maak je er macaroni met verstopte groenten van! Door de bloemkool goed fijn te malen zullen kinderen niet eens merken dat er groenten verstopt zitten in deze heerlijke bloemkoolschotel!

    Paprika met couscous van bloemkool

    Gevulde paprika met bloemkoolcurry in een ovenschaal.

    Als je bloemkool goed fijnmaalt, kun je er een soort couscous van maken. Deze gevulde puntpaprika met couscous van bloemkool is een makkelijke maaltijd om veel groenten naar binnen te krijgen. En nog lekker ook, want de bloemkool maak je goed op smaak met currykruiden.

    Welke soorten bloemkool zijn er?

    Er zijn twee varianten: natuurlijk de overbekende witte variant, maar er is ook een paarse variant. Hoe de witte bloemkool zo wit blijft? Door uit de zon te blijven!

    De groene bladeren aan de buitenkant van de kool, bedekken de groente waardoor deze wit blijft. Sommige rassen doen dit vanzelf, maar soms wordt het ook handmatig gedaan.

    Kopen, Bewaren & Bereiden

    Ovenschotel met broccoli en bloemkool

    Kies voor een kool die er mooi wit uitziet, zonder zwarte plekken erop. De bladeren moeten frisgroen zijn en nog stevig vastzitten. Bewaar de kool het liefst in de groentelade van de koelkast of een andere, koele en donkere plek. De kool blijft dan ongeveer een week goed. Als je de bloemkoolroosjes drie minuten blancheert, kun je ze daarna prima invriezen.

    Bloemkool kun je rauw eten, maar ook koken of roerbakken (10 minuten), in de oven bereiden (20 minuten op 180 graden, wel eerst even 3 minuten voorkoken) of stomen (12-14 minuten).

    Wat te doen met een restje bloemkool?

    Bloemkoolsoep met blauwe kaas

    Een restje kool kun je rauw serveren als hapje, vooral lekker met een dipsausje erbij. Je kunt de kool ook verwerken in een puree, als je aardappelpuree nodig hebt voor een recept, vervang dan de helft van de aardappel door bloemkool! Je kunt van de kool een heerlijke, zijdezachte puree maken. En zo krijg je ongemerkt ook nog wat extra groenten binnen.

    Je kunt van rauwe bloemkool ook bloemkoolrijst maken door deze fijn te raspen. Dit is erg lekker als vervanger van rijst of couscous. Of maak er soep van!

    Gekookte kool over? Daar kun je een crème van maken die je kunt gebruiken als vulling voor flensjes bijvoorbeeld.

    Restje bloemkool over?

    In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes ontdek je hoe je een restje kool en andere overgebleven ingrediënten makkelijk verwerkt tot iets heerlijks. Je krijgt volop ideeën, recepten én handige bewaartips.

    👉 Klik hier om je gratis aan te melden voor de mailserie

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431