• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: sep 2019 door Sandra

    Zijn jullie ook zo gek op plaattaarten? Zelf ben ik er dol op en inmiddels vind je dan ook al een handvol plaattaart-recepten op mijn blog. Deze keer maak ik een plaattaart met snijbiet.

    Naar recept Naar video
    Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

    Snijbiet is een bijzondere, haast vergeten groente die je eigenlijk nooit in de supermarkt ziet. Bij de groenteboer kun je het misschien wel vinden. Vooral de regenboog-snijbiet is heel fotogeniek, helaas gaat iets van de felle kleur wel verloren als je de groente verhit. Maar evengoed is deze plaattaart een plaatje. En lekker dat hij is!

    Snijbiet of warmoes

    Snijbiet is een beetje een vergeten groente geworden. De groente is ook wel bekend onder de naam warmoes. Qua smaakt lijkt het nog het meest op spinazie. Zowel de stengels als de bladeren zijn eetbaar en beiden kunnen worden gebruikt in dit snijbiet recept.

    Met deze lekkere groente kun je nog veel meer lekkers maken, zoals deze snijbiet shakshuka of deze snijbiet pannenkoeken.

    Ingrediënten snijbiet plaattaart

    Voor dit snijbiet recept heb je nodig:

    De ingrediënten voor snijbiet plaattaart, uitgestald op een marmeren ondergrond in een lichte tint.

    Snijbiet - slecht verkrijgbaar in de supermarkt. Soms vind je het op de markt, maar zelf telen is echt heel makkelijk! Kies mooie, verse bladeren.

    Tip: soms zitten er echt harde stengels aan de snijbiet, die vind ik persoonlijk niet zo lekker in dit recept. Maar als je 'jonge' snijbiet hebt met dunne steeltjes eraan, kun je die prima gebruiken.

    Knoflook en rode ui - omdat deze vrijwel elk recept lekkerder maken! Verder maak je de warmoes op smaak met Italiaanse kruiden.

    Bladerdeeg - gebruik koelvers deeg, dat is makkelijker te verwerken dan diepvriesdeeg. Je vindt het bij de kant en klaar producten in het koelvak. De bodem besmeer je met crème fraîche (light) die je mengt met een beetje groene pesto voor extra smaak.

    Geitenkaas - een belangrijke smaakmaker in dit recept, dus ga voor kwaliteit. Voorkeur heeft zo'n dikke, ronde plak. Als alternatief kun je ook een rolletje geitenkaas gebruiken.

    Verse basilicum en vers geraspte citroenschil maken dit gerecht lekker fris en geven echt wat extra's, laat ze niet weg! Een handje geroosterde pijnboompitten zorgt voor wat crunch.

    Recept plaattaart met snijbiet en geitenkaas

    In dit recept breng je de snijbiet lekker op smaak door ze te roerbakken met knoflook, ui en Italiaanse kruiden. Ook het mengsel waarmee je de bodem van de plaattaart bedekt, heeft heel veel smaak. Een lekkere geitenkaas als topping en je hebt een heerlijk, makkelijk avondmaal!

    Ik zal bekennen dat wij deze plaattaart met zijn tweeën hebben opgegeten maar dat was eigenlijk net ietsje te veel. Je kunt er dus ook prima met drie personen van eten, wellicht kun je er dan nog een lekkere groene salade bij maken.

    Variatietips en budgettips:

    • Vervang de geitenkaas door feta of halloumi
    • Laat de pijnboompitten weg of vervang door goedkopere noten (zoals hazelnoten of walnoten)

    Veelgestelde vragen

    Kan ik de overgebleven harde bladeren en stelen bewaren?

    Ja! De stelen kun je inmaken als een pickle. Je kunt ze ook eerst kort blancheren en daarna roerbakken en gebruiken in een roerbakgerecht.

    Hoe voorkom ik een zompige plaattaart?

    Laat de geslonken snijbiet goed uitlekken en dep indien nodig nog verder droog. De rest van de ingrediënten bevat weinig vocht, dus je hebt weinig kans op een zompige taartbodem.

    Recept

    Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.

    Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

    Een plaattaart met vergeten groenten: snijbiet. Mocht je dit niet kunnen vinden, vervang dan door spinazie.
    4.20 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 25 minuten minuten
    Totale tijd: 40 minuten minuten
    Servings: 3 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • koekenpan

    Ingrediënten

    • 1 bladerdeeg bodem voor plaattaart
    • 250 gr snijbiet
    • 1 teen knoflook
    • 1 rode ui
    • 1 tl Italiaanse kruiden
    • 125 gr crème fraîche
    • 2 el pesto
    • 100 gr geitenkaas
    • 1 citroen
    • 25 gr pijnboompitten
    • 15 gr basilicum
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
    • Snijd de knoflook fijn en de ui in halve ringen. Snijd de harde stengels van de snijbiet af. Hou de bladeren nog even apart.
      1 teen knoflook, 1 rode ui, 250 gr snijbiet
    • Bak de knoflook en ui in een paar minuten glazig. Voeg de Italiaanse kruiden toe.
      1 tl Italiaanse kruiden
    • Snijd de bladeren van de snijbiet in repen van ca 1 centimeter breed en voeg de bladeren toe aan de pan. Roerbak deze nog ongeveer 3 minuten mee tot de bladeren geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper.
    • Meng de crème fraîche met de pesto en besmeer de bladerdeegbodem ermee.
      1 bladerdeeg bodem voor plaattaart, 125 gr crème fraîche, 2 el pesto
    • Verdeel het snijbietmengsel over de taart en verkruimel de geitenkaas erover. Bak de taart volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
      100 gr geitenkaas
    • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud de pitten regelmatig om zodat ze niet aanbranden.
      25 gr pijnboompitten
    • Serveer de snijbiet plaattaart met de basilicum en de geroosterde pijnboompitten, en rasp de citroenschil over de plaattaart.
      1 citroen, 15 gr basilicum

    Video

    Notities

    Temperatuur en oventijd: 200 °C boven- en onderwarmte is ideaal (geen hetelucht), zo bakt het bladerdeeg mooi krokant.
    Serveertip: Serveer een lekkere salade bij de plaattaart.
    Restje over? Bewaar in de koelkast en eet dit de volgende dag als lunch (eet op kamertemperatuur, of warm het een paar minuten op in de oven, afgedekt met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen).

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 797kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwitten: 18g | Vetten: 59g | Zout: 634mg | Vezels: 5g | Suiker: 6g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More vegetarisch

    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een bord pasta met boursin, halloumi en broccoli. Het bord staat op een roze, geruit servet.
      Pasta met Boursin en halloumi
    • Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.
      Gevulde pompoen uit de oven
    • Halloumi met honing en linzen in een kom. Het gerecht is gegarneerd met tomaat en basilicum.
      Halloumi met honing en linzen

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie

      oktober 29, 2022 at 6:42 pm

      4 sterren
      Heerlijk recept Sandra!
      We hebben er vandaag van gesmuld!

      Beantwoorden
      • Sandra

        november 03, 2022 at 1:06 pm

        Wat leuk!

        Beantwoorden
    4.20 from 5 votes (4 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.