Zijn jullie ook zo gek op plaattaarten? Zelf ben ik er dol op en inmiddels vind je dan ook al een handvol plaattaart-recepten op mijn blog. Deze keer maak ik een plaattaart met snijbiet.

Snijbiet is een bijzondere, haast vergeten groente die je eigenlijk nooit in de supermarkt ziet. Bij de groenteboer kun je het misschien wel vinden. Vooral de regenboog-snijbiet is heel fotogeniek, helaas gaat iets van de felle kleur wel verloren als je de groente verhit. Maar evengoed is deze plaattaart een plaatje. En lekker dat hij is!
Snijbiet of warmoes
Snijbiet is een beetje een vergeten groente geworden. De groente is ook wel bekend onder de naam warmoes. Qua smaakt lijkt het nog het meest op spinazie. Zowel de stengels als de bladeren zijn eetbaar en beiden kunnen worden gebruikt in dit snijbiet recept.
Met deze lekkere groente kun je nog veel meer lekkers maken, zoals deze snijbiet shakshuka of deze snijbiet pannenkoeken.
Ingrediënten snijbiet plaattaart
Voor dit snijbiet recept heb je nodig:

Snijbiet - slecht verkrijgbaar in de supermarkt. Soms vind je het op de markt, maar zelf telen is echt heel makkelijk! Kies mooie, verse bladeren.
Tip: soms zitten er echt harde stengels aan de snijbiet, die vind ik persoonlijk niet zo lekker in dit recept. Maar als je 'jonge' snijbiet hebt met dunne steeltjes eraan, kun je die prima gebruiken.
Knoflook en rode ui - omdat deze vrijwel elk recept lekkerder maken! Verder maak je de warmoes op smaak met Italiaanse kruiden.
Bladerdeeg - gebruik koelvers deeg, dat is makkelijker te verwerken dan diepvriesdeeg. Je vindt het bij de kant en klaar producten in het koelvak. De bodem besmeer je met crème fraîche (light) die je mengt met een beetje groene pesto voor extra smaak.
Geitenkaas - een belangrijke smaakmaker in dit recept, dus ga voor kwaliteit. Voorkeur heeft zo'n dikke, ronde plak. Als alternatief kun je ook een rolletje geitenkaas gebruiken.
Verse basilicum en vers geraspte citroenschil maken dit gerecht lekker fris en geven echt wat extra's, laat ze niet weg! Een handje geroosterde pijnboompitten zorgt voor wat crunch.
Recept plaattaart met snijbiet en geitenkaas
In dit recept breng je de snijbiet lekker op smaak door ze te roerbakken met knoflook, ui en Italiaanse kruiden. Ook het mengsel waarmee je de bodem van de plaattaart bedekt, heeft heel veel smaak. Een lekkere geitenkaas als topping en je hebt een heerlijk, makkelijk avondmaal!
Ik zal bekennen dat wij deze plaattaart met zijn tweeën hebben opgegeten maar dat was eigenlijk net ietsje te veel. Je kunt er dus ook prima met drie personen van eten, wellicht kun je er dan nog een lekkere groene salade bij maken.
Variatietips en budgettips:
- Vervang de geitenkaas door feta of halloumi
- Laat de pijnboompitten weg of vervang door goedkopere noten (zoals hazelnoten of walnoten)
Veelgestelde vragen
Ja! De stelen kun je inmaken als een pickle. Je kunt ze ook eerst kort blancheren en daarna roerbakken en gebruiken in een roerbakgerecht.
Laat de geslonken snijbiet goed uitlekken en dep indien nodig nog verder droog. De rest van de ingrediënten bevat weinig vocht, dus je hebt weinig kans op een zompige taartbodem.
Recept

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas
Ingrediënten
- 1 bladerdeeg bodem voor plaattaart
- 250 gr snijbiet
- 1 teen knoflook
- 1 rode ui
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 125 gr crème fraîche
- 2 el pesto
- 100 gr geitenkaas
- 1 citroen
- 25 gr pijnboompitten
- 15 gr basilicum
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
- Snijd de knoflook fijn en de ui in halve ringen. Snijd de harde stengels van de snijbiet af. Hou de bladeren nog even apart.1 teen knoflook, 1 rode ui, 250 gr snijbiet
- Bak de knoflook en ui in een paar minuten glazig. Voeg de Italiaanse kruiden toe.1 tl Italiaanse kruiden
- Snijd de bladeren van de snijbiet in repen van ca 1 centimeter breed en voeg de bladeren toe aan de pan. Roerbak deze nog ongeveer 3 minuten mee tot de bladeren geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng de crème fraîche met de pesto en besmeer de bladerdeegbodem ermee.1 bladerdeeg bodem voor plaattaart, 125 gr crème fraîche, 2 el pesto
- Verdeel het snijbietmengsel over de taart en verkruimel de geitenkaas erover. Bak de taart volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.100 gr geitenkaas
- Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud de pitten regelmatig om zodat ze niet aanbranden.25 gr pijnboompitten
- Serveer de snijbiet plaattaart met de basilicum en de geroosterde pijnboompitten, en rasp de citroenschil over de plaattaart.1 citroen, 15 gr basilicum






Atie
Heerlijk recept Sandra!
We hebben er vandaag van gesmuld!
Sandra
Wat leuk!