Menu
vegetarisch / Hoofdgerechten

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

Zijn jullie ook zo gek op plaattaarten? Zelf ben ik er dol op en inmiddels vind je dan ook al een handvol plaattaart-recepten op mijn blog. Deze keer maak ik een plaattaart met snijbiet. Een bijzondere, haast vergeten groente die je eigenlijk nooit in de supermarkt ziet. Bij de groenteboer kun je het misschien wel vinden. Vooral de regenboog-snijbiet is heel fotogeniek, helaas gaat iets van de felle kleur wel verloren als je de groente verhit. Maar evengoed is deze plaattaart nog een plaatje, toch? En lekker dat hij is!

Snijbiet of warmoes

Snijbiet is een beetje een vergeten groente geworden. De groente is ook wel bekend onder de naam warmoes. Qua smaakt lijkt het nog het meest op spinazie. Zowel de stengels als de bladeren zijn eetbaar en beiden kunnen worden gebruikt in dit snijbiet recept. In dit recept breng je de snijbiet lekker op smaak door ze te roerbakken met knoflook en uit.

Tip: soms zitten er echt harde stengels aan de snijbiet, die vind ik persoonlijk niet zo lekker in dit recept. Maar als je ‘jonge’ snijbiet hebt met dunne steeltjes eraan, kun je die prima gebruiken.

Recept plaattaart met snijbiet en geitenkaas

Ook het mengsel waarmee je de bodem van de plaattaart bedekt, heeft heel veel smaak. Lekker fris door de citroen en kruidig dankzij de basilicum. Een lekkere geitenkaas als topping en je hebt een heerlijk, makkelijk avondmaal!

Ik zal bekennen dat wij deze plaattaart met zijn tweeën hebben opgegeten maar dat was eigenlijk net ietsje te veel. Je kunt er dus ook prima met drie personen van eten, wellicht kun je er dan nog een lekkere salade bij maken.

Variatietips en budgettips:

  • Vervang de parmezaanse kaas door gewone geraspte kaas
  • Vervang de geitenkaas door een bol mozzarella
  • Laat de pijnboompitten weg of vervang door goedkopere noten (zoals hazelnoten of walnoten)

Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

4 from 5 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: VegetarischNiveau: Eenvoudig
Voor

3

personen
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

25

minutes
Calorieën

777

kcal

Een plaattaart met vergeten groenten: snijbiet. Mocht je dit niet kunnen vinden, vervang dan door spinazie.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 1 bladerdeeg bodem voor plaattaart

  • 250 gr 250 snijbiet

  • 1 teen 1 knoflook

  • 1 1 rode ui

  • 1 tl 1 tijm

  • 1 1 citroen

  • 150 gr 150 crème fraîche

  • 2 el 2 pesto

  • 15 gr 15 basilicum

  • 100 gr 100 geitenkaas

  • 25 gr 25 pijnboompitten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de knoflook fijn en de ui in halve ringen. Snijd de harde stengels van de snijbiet af. Hou de bladeren nog even apart.
  • Bak de knoflook en ui in een paar minuten glazig. Voeg de tijm toe.
  • Snijd de bladeren van de snijbiet in repen van ca 1 centimeter breed en voeg de bladeren toe aan de pan. Roerbak deze nog ongeveer 3 minuten mee tot de bladeren geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper en de rasp van de citroen
  • Meng de crème fraîche met de pesto en besmeer de bladerdeegbodem ermee.
  • Verdeel het snijbietmengsel over de taart en verkruimel de geitenkaas erover.
    Bak de taart volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud de pitten regelmatig om zodat ze niet aanbranden.
  • Serveer de snijbiet plaattaart met de basilicum en de geroosterde pijnboompitten.

Opmerkingen

  • Serveer een lekkere salade bij de plaattaart. Restje over? Bewaar in de koelkast en eet dit de volgende dag als lunch.
Recept snijbiet plaattaart

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

2 Reacties

  • Atie
    29 oktober 2022 at 18:42

    Heerlijk recept Sandra!
    We hebben er vandaag van gesmuld!

    Reply
    • Sandra
      3 november 2022 at 13:06

      Wat leuk!

      Reply

Laat een reactie achter