Deze Turkse pide met feta en munt maak ik met kant en klaar pizzadeeg. Daardoor ben je lekker snel klaar!

Snel Turkse pide maken
Pide is een traditioneel Turks, ovaal-vorming platbrood. Het wordt vaak vergeleken met pizza vanwege de vorm en vulling, maar het deeg en de bereiding verschillen.
Je kunt er uiteraard voor kiezen om ook het deeg voor de pide zelf te maken, maar als je snel aan tafel wilt is kant en klaar deeg echt ideaal. Ik gebruik hiervoor koelvers pizzadeeg uit de supermarkt.
Verder heb je voor deze pide met gehakt en feta nodig:

- Gehakt - rundergehakt heeft mijn voorkeur, maar halfom gehakt kan ook
- Knoflook & ui als basis-smaakmakers voor het gehakt
- Oregano, komijn, paprikapoeder en (optioneel) chilipoeder als je van pittig houdt
- Feta - gebruik absoluut echte feta en geen witte kaas, die heeft veel minder smaak
- Verse munt geeft een smaakboost en zorgt voor frisheid in dit gerecht
Variatietips
- Het is ook lekker om gekruide worstjes (sucuk of merquez) te gebruiken in plaats van gehakt, je kunt dan de specerijen weglaten
- Om het gehaktmengsel wat op te spicen is het ook erg lekker om een rode peper mee te bakken in het gehaktmengsel, of gebruik Turkse groene pepers
- Turkse pide is ook erg lekker met knoflooksaus in plaats van feta & munt
Turkse pide: weinig groenten
Tja, eerlijk is eerlijk, in dit recept vind je weinig groenten terug. Is voor een keer helemaal niet erg natuurlijk! Wil je toch wat meer groenten toevoegen? Dan raad ik aan om een lekkere tomatensalade of spitskoolsalade te serveren bij de pide. Een gewone groene salade is er ook lekker bij.
Je kunt ook tomaat of paprika meebakken met het gehaktmengsel. Ik vind wel - met name als je tomaten gebruikt - dat je dan een grotere kans hebt op een vochtige vulling.
Top tip:
Het liefste maak ik de vulling voor de Turkse pide al van te voren. Het gehaktmengsel krijgt dan goed de tijd om uit te lekken en af te koelen. Daardoor is de vulling van het deeg minder vochtig, wordt het deeg goed gaar en krijg niet zo'n 'plasje' vocht.
Veelgestelde vragen
Ja, je kunt het deeg zelf maken voor een authentiekere smaak. Pide-deeg maak je met met bloem, water, gist, zout en olijfolie. Dit vergt wel extra voorbereidingstijd voor het kneden en rijzen.
Pide wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, maar is ook lekker als bijgerecht of snack. Het past goed bij een frisse salade of een kom soep. Het is vers uit de oven het lekkerste.
Recept

Turkse pide met feta en munt
Ingrediënten
- 1 pak kant en klaar pizzadeeg (rechthoekig)
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 300 gr rundergehakt
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl oregano (+ extra)
- 1 tl chilivlokken (+ extra)
- peper en zout
- 75 gr feta
- 2 takjes munt + extra voor de garnering
Zo maak je het
- Snijd de knoflook en de ui fijn en fruit deze aan in wat olie.
- Voeg het gehakt en de specerijen toe en rul het gehakt tot het net niet helemaal gaar is. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en laat het volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd het pizzadeeg in de breedte in twee stukken en vouw er twee bootjes van door de buitenranden iets naar binnen te rollen en dan de punten naar elkaar toe te vouwen en in elkaar te rollen.
- Vul de bootjes met het gehaktmengsel.
- Verkruimel de feta over de pides en bestrooi met wat extra oregano en wat extra chilivlokken (naar smaak).
- Bak de Turkse pides in 20-25 minuten gaar en bestrooi ze voor het serveren met fijngehakte munt.






Laat een reactie achter