Deze traybake met zalm en paprika is een perfect maaltje voor de doordeweekse maaltijd. In minder dan een half uur staat dit gerecht op tafel. Dit koolhydraatarme recept is op zichzelf al lekker, maar met bijvoorbeeld wat gebakken aardappels erbij, heb je een heerlijk vullende maaltijd.

Wat is een traybake?
Een traybake is niets meer of minder dan een ovenschaal waar je alle ingrediënten voor je hoofdgerecht in doet. Even in de oven, en je kan aan tafel! Pluspunt: lekker weinig afwas!
Ideaal, dus inmiddels vind je al meerdere recepten voor traybakes op dit blog. Neem bijvoorbeeld ook eens een kijkje bij deze traybake met garnalen en chorizo, of deze traybake met kip, wortel en aardappels.
Maar je kwam hier voor het recept voor een traybake met zalm en paprika, dus laten we het daar eens over hebben!
Lekker veel groenten en goede vetten
Echt een prima maaltje dit, per persoon krijg je een hele paprika binnen en een halve ui, dus dat draagt al flink bij aan de aanbevolen hoeveelheid groenten van 250 gram per dag.
Ook zalm is heel goed voor je, dankzij de goede vetten die erin zitten. Een prima maaltje om regelmatig op tafel te zetten dus!
Je kunt er gebakken aardappels (uit de pan of ook uit de oven) bij serveren voor een volledige maaltijd. Of laat ze juist weg als je koolhydraatarm wilt eten.
Ingrediënten zalm traybake
Voor dit recept heb je nodig:
Zalm - kies de beste kwaliteit zalm die je je kunt veroorloven. Verse zalm van de visboer is de beste keuze.
Paprika - gebruik een combinatie van twee kleuren paprika. Een rode en een gele of oranje paprika zijn de beste keuze voor dit recept.
Rode ui - om extra groenten toe te voegen aan dit recept, én voor extra smaak, want geroosterde rode ui is heerlijk zoetig.
Knoflook - geeft de groenten extra smaak.
Citroen - voor een fris accent.
Pesto & olijfolie - om een simpele maar smaakvolle dressing te maken om het gerecht op smaak te brengen.
Voor erbij: aardappeltjes zijn erg lekker om een complete maaltijd te maken van deze traybake. Je hebt de oven toch al aanstaan, dus denk aan deze lekkere citroen-aardappeltjes uit de oven als bijgerecht.
Restjestip: heb je nog een restje groenten liggen dat snel opgemaakt moet worden? Voeg ze gerust toe aan deze traybake met zalm. Plakjes courgette, stronkjes broccoli, wortel, groene asperges, tomaatjes, een stuk prei... Allemaal lekker!
Traybake voorbereiden en bewaren
Je kunt dit recept voorbereiden door de paprika en ui alvast voor te snijden. Ook de pestodressing kun je al vooraf klaarmaken. Bewaar de groenten in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast tot gebruik, en doe hetzelfde met de dressing.
Heb je een restje van de traybake over? Geen probleem, je kunt restjes nog een dag bewaren in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast. Bak de schotel op in de pan of verwarm in de magnetron, lekker als lunch.
Variatietips: voeg een handvol olijven, kappertjes, of gesneden artisjokharten toe voor een Mediterraanse twist. Serveer het gerecht met gehakte verse kruiden zoals dille en peterselie.
Veelgestelde vragen
Ja, je kunt de zalm vervangen door andere soorten vis zoals kabeljauw, forel, of tilapia. Als je liever vlees gebruikt, werkt kipfilet ook goed in dit recept. Let wel op dat de baktijd kan variëren afhankelijk van het type vlees of vis.
Sommige pesto's bevatten noten, zoals pijnboompitten. Controleer het etiket van de pesto of maak zelf een notenvrije variant door de pijnboompitten te vervangen door bijvoorbeeld zonnebloempitten.
Ja, je kunt de ingrediënten in een grote koekenpan bereiden. Bak eerst de groenten in een beetje olijfolie totdat ze zacht zijn, en voeg vervolgens de zalm toe. Dek de pan af en laat de zalm langzaam garen.
Recept
Traybake met zalm en paprika
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 2 paprika's (liefst rood en geel)
- 1 rode ui
- 1 tl pesto
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- 2 moten zalm
- 1 citroen
- 400 gr gebakken aardappeltjes voor erbij
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de paprika's in repen in en de rode ui in kwarten.2 paprika's, 1 rode ui
- Meng de pesto, olijfolie en knoflook en schep de groenten hiermee om in een ovenschaal.1 tl pesto, 1 el olijfolie, 1 teen knoflook
- Bak de groenten 10 minuten en haal de ovenschaal uit de oven. Voeg de moten zalm en de in kwarten gesneden citroen toe. Breng de zalm op smaak met zout en peper en zet de traybake nog 15 minuten terug in de oven.2 moten zalm, 1 citroen
- Serveer met gebakken aardappeltjes (eventueel ook uit de oven)400 gr gebakken aardappeltjes
Bert
Erg lekker, gezond en gemakkelijk!!!
Sandra
Dankjewel voor de positieve reactie Bert!