Als dit geen showstopper is! Een waanzinnig vegetarisch kerst hoofdgerecht of bijgerecht: gevulde pompoen uit de oven. Een gevulde flespompoen met een overheerlijke vulling van feta, cranberry, noten en veel verse kruiden.

Is het geen plaatje? En ik zal je vertellen: dit smaakt nog beter dan het eruit ziet. Komt door de vulling, dat is echt een geweldige combinatie van zoute feta, knapperige noten en friszure cranberry. Wees vooral ook niet te zuinig met de balsamicostroop, want die maakt dit vegetarische hoofdgerecht / bijgerecht écht van een hoger niveau.
Het leuke is: ondanks dat zo'n gevulde pompoen er mega indrukwekkend uitziet, is het eigenlijk een eitje om het te maken. De oven doet het meeste werk en die smaakvolle vulling heb je zó gemaakt.
Ingrediënten gevulde pompoen uit de oven
Voor dit recept heb je nodig:
Pompoen - voor dit recept adviseer ik een flespompoen.
Feta - geeft een lekker zout accent aan de vulling.
Cranberries - gebruik gedroogde cranberries voor een fris zuurtje.
Noten - gehakte noten zijn echt onmisbaar in dit recept, omdat de overige elementen zacht zijn. Voor een fijn textuur heb je dus echt een knapperig element nodig. Ik gebruikte zelf walnoten, maar je kunt deze ook vervangen door pecannoten.
Balsamico - gebruik voor dit recept absoluut balsamicostroop en geen balsamico-azijn. De stroop geeft een heerlijk hartig/zoete touch aan deze pompoen met feta.
Italiaanse kruiden - veel verse kruiden maken de vulling extra lekker. Ik adviseer een mengsel van tijm, rozemarijn, sali en oregano.
Restjestip: na de eerste bakronde verwijder je een deel van de pompoen. Gooi dit niet weg, je kunt het goed gebruiken om groentenpoffertjes of havermoutrepen mee te bakken, of verwerk het tot vegetarisch broodbeleg.
Wat kun je serveren bij gevulde flespompoen?
Je kunt deze gevulde flespompoen serveren als hoofdgerecht of bijgerecht. Als hoofdgerecht kun je er met twee personen van eten, als bijgerecht met vier personen. Als je de pompoen als vegetarisch Kerst hoofdgerecht serveert, smaakt een aardappelgratin er goed bij, of een lekkere groene salade op basis van rucola. Als je 'm serveert als bijgerecht kun je de maaltijd compleet maken met een hertenbiefstuk en hasselback aardappeltjes.
Gevulde pompoen voorbereiden en bewaren
Lekker handig, dit is een kerst bijgerecht dat je heel goed kunt voorbereiden. Je kunt de flespompoen al een dag van tevoren roosteren in de oven, en de vulling voorbereiden. Bewaar de pompoen en de vulling apart van elkaar in de koelkast, in goed afsluitbare bakjes. Vlak voor het kerstdiner vul je de pompoen-helften en bak je ze af in de oven. Haal de pompoen en de vulling wel minimaal een half uur voor het afbakken uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
Restjestip: snijd de overgebleven pompoen in repen of blokjes, en meng deze samen met de vulling door wat rucola of gekookte quinoa voor een simpele lunchsalade.
Veelgestelde vragen
Zeker! Vervang de feta door gebakken paddenstoelen, dan is dit een volledig plantaardig recept.
De schil van een flespompoen wordt tijdens het bakken wel zachter, maar wordt meestal niet gegeten. Je kunt het vruchtvlees gemakkelijk uit de schil scheppen bij het serveren.
Als je geen feta wilt gebruiken, kun je zachte geitenkaas of zelfs ricotta gebruiken. Breng de ricotta wel flink op smaak als je dit gebruikt.
Pecannoten of hazelnoten zijn goede vervangers voor de walnoten. Deze noten worden ook lekker knapperig en geven veel smaak.
Je zou de noten kunnen vervangen door wat gekookte quinoa of boekweit. Omdat je dan wel een knapperig element mist, zou je de vulling van de pompoen nog kunnen bestrooien met panko.
Recept
Gevulde pompoen uit de oven
Ingrediënten
- 1 flespompoen
- 100 gr feta
- 50 gr walnoten (of pecannoten)
- 40 gr cranberries (gedroogd)
- balsamicostroop
- 3 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 1 takje oregano
- 1 takje salie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Halveer de flespompoen en verwijder de pitten.
- Bestrijk de pompoenhelften met wat olijfolie en breng op smaak met flink peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 35 minuten.
- Maak ondertussen de vulling: hak de noten grof en doe deze met de cranberries in een mengkom.
- Verkruimel de feta en doe deze in de mengkom.
- Hak de verse kruiden grof en meng deze samen met een beetje olijfolie, peper en zout door de vulling.
- Haal de pompoenhelften uit de oven en verwijder een beetje van het vruchtvlees uit de hals van de pompoen, zodat er ruimte ontstaat om de vulling in te doen (gooi het vruchtvlees niet weg, zie de tip boven het recept in het groene vlak).
- Vul de pompoen-helften met de vulling en bak de flespompoen nog 20 minuten verder, tot deze mooi zacht is.
- Besprenkel de gevulde pompoen voor het serveren rijkelijk met balsamicostroop.
Riet
Echt heerlijk!
Sandra
Heel fijn om te horen Riet, dankjewel!