• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Gevulde pompoen uit de oven

    Bijgewerkt: okt 2024 · Geplaatst: nov 2024 door Sandra

    Als dit geen showstopper is! Een waanzinnig vegetarisch kerst hoofdgerecht of bijgerecht: gevulde pompoen uit de oven. Een gevulde flespompoen met een overheerlijke vulling van feta, cranberry, noten en veel verse kruiden.

    Naar recept Naar video
    Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.

    Is het geen plaatje? En ik zal je vertellen: dit smaakt nog beter dan het eruit ziet. Komt door de vulling, dat is echt een geweldige combinatie van zoute feta, knapperige noten en friszure cranberry. Wees vooral ook niet te zuinig met de balsamicostroop, want die maakt dit vegetarische hoofdgerecht / bijgerecht écht van een hoger niveau.

    Het leuke is: ondanks dat zo'n gevulde pompoen er mega indrukwekkend uitziet, is het eigenlijk een eitje om het te maken. De oven doet het meeste werk en die smaakvolle vulling heb je zó gemaakt.

    Ingrediënten gevulde pompoen uit de oven

    Voor dit recept heb je nodig:

    De ingrediënten voor gevulde pompoen uit de oven. Flespompoen, feta, cranberries, walnoten, balsamico en veel verse kruiden.

    Pompoen - voor dit recept adviseer ik een flespompoen.

    Feta - geeft een lekker zout accent aan de vulling.

    Cranberries - gebruik gedroogde cranberries voor een fris zuurtje.

    Noten - gehakte noten zijn echt onmisbaar in dit recept, omdat de overige elementen zacht zijn. Voor een fijn textuur heb je dus echt een knapperig element nodig. Ik gebruikte zelf walnoten, maar je kunt deze ook vervangen door pecannoten.

    Balsamico - gebruik voor dit recept absoluut balsamicostroop en geen balsamico-azijn. De stroop geeft een heerlijk hartig/zoete touch aan deze pompoen met feta.

    Italiaanse kruiden - veel verse kruiden maken de vulling extra lekker. Ik adviseer een mengsel van tijm, rozemarijn, sali en oregano.

    Restjestip: na de eerste bakronde verwijder je een deel van de pompoen. Gooi dit niet weg, je kunt het goed gebruiken om groentenpoffertjes of havermoutrepen mee te bakken, of verwerk het tot vegetarisch broodbeleg.

    Wat kun je serveren bij gevulde flespompoen?

    Je kunt deze gevulde flespompoen serveren als hoofdgerecht of bijgerecht. Als hoofdgerecht kun je er met twee personen van eten, als bijgerecht met vier personen. Als je de pompoen als vegetarisch Kerst hoofdgerecht serveert, smaakt een aardappelgratin er goed bij, of een lekkere groene salade op basis van rucola. Als je 'm serveert als bijgerecht kun je de maaltijd compleet maken met een hertenbiefstuk en hasselback aardappeltjes.

    Gevulde pompoen voorbereiden en bewaren

    Een gevulde flespompoen met feta, cranberries en walnoten. De pompoen is versierd met balsamicostroop.

    Lekker handig, dit is een kerst bijgerecht dat je heel goed kunt voorbereiden. Je kunt de flespompoen al een dag van tevoren roosteren in de oven, en de vulling voorbereiden. Bewaar de pompoen en de vulling apart van elkaar in de koelkast, in goed afsluitbare bakjes. Vlak voor het kerstdiner vul je de pompoen-helften en bak je ze af in de oven. Haal de pompoen en de vulling wel minimaal een half uur voor het afbakken uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

    Restjestip: snijd de overgebleven pompoen in repen of blokjes, en meng deze samen met de vulling door wat rucola of gekookte quinoa voor een simpele lunchsalade.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik dit recept ook vegan maken?

    Zeker! Vervang de feta door gebakken paddenstoelen, dan is dit een volledig plantaardig recept.

    Is de schil van de pompoen eetbaar?

    De schil van een flespompoen wordt tijdens het bakken wel zachter, maar wordt meestal niet gegeten. Je kunt het vruchtvlees gemakkelijk uit de schil scheppen bij het serveren.

    Wat kan ik gebruiken in plaats van feta?

    Als je geen feta wilt gebruiken, kun je zachte geitenkaas of zelfs ricotta gebruiken. Breng de ricotta wel flink op smaak als je dit gebruikt.

    Kan ik andere noten gebruiken in de vulling?

    Pecannoten of hazelnoten zijn goede vervangers voor de walnoten. Deze noten worden ook lekker knapperig en geven veel smaak.

    Wat kan ik gebruiken als iemand een noten-allergie heeft?

    Je zou de noten kunnen vervangen door wat gekookte quinoa of boekweit. Omdat je dan wel een knapperig element mist, zou je de vulling van de pompoen nog kunnen bestrooien met panko.

    Recept

    Twee helften van een gevulde pompoen, versierd met balsamicoglazuur.

    Gevulde pompoen uit de oven

    Super smaakvol en makkelijk te maken: deze gevulde flespompoen met feta doet het geweldig als kerst bijgerecht of zelfs als vegetarisch kerst hoofdgerecht.
    5 van 1 stem
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 50 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • bakpapier
    • koksmes
    • mengkom

    Ingrediënten

    • 1 flespompoen
    • 100 gr feta
    • 50 gr walnoten (of pecannoten)
    • 40 gr cranberries (gedroogd)
    • balsamicostroop
    • 3 takjes tijm
    • 2 takjes rozemarijn
    • 1 takje oregano
    • 1 takje salie
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 185 graden.
    • Halveer de flespompoen en verwijder de pitten.
    • Bestrijk de pompoenhelften met wat olijfolie en breng op smaak met flink peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 35 minuten.
    • Maak ondertussen de vulling: hak de noten grof en doe deze met de cranberries in een mengkom.
    • Verkruimel de feta en doe deze in de mengkom.
    • Hak de verse kruiden grof en meng deze samen met een beetje olijfolie, peper en zout door de vulling.
    • Haal de pompoenhelften uit de oven en verwijder een beetje van het vruchtvlees uit de hals van de pompoen, zodat er ruimte ontstaat om de vulling in te doen (gooi het vruchtvlees niet weg, zie de tip boven het recept in het groene vlak).
    • Vul de pompoen-helften met de vulling en bak de flespompoen nog 20 minuten verder, tot deze mooi zacht is.
    • Besprenkel de gevulde pompoen voor het serveren rijkelijk met balsamicostroop.

    Video

    Notities

    Let op: de schil van de pompoen is niet eetbaar. Je kunt de gevulde pompoen ook als hoofdgerecht voor twee personen serveren. 

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 181kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 6g | Vetten: 14g | Zout: 288mg | Vezels: 2g | Suiker: 2g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bijgerechten

    • Een weckpot met ingemaakte radijs met laurier en steranijs. Er liggen enkele verse radijsjes naast de pot.
      Radijs inmaken
    • Een kom met komkommersalade met dille en feta.
      Komkommersalade met dille en feta
    • Gegratineerde pompoen - een ovenschaal met dunne plakjes pompoen, feta en tijm.
      Gegratineerde pompoen met feta
    • Een kom met gladde kastanjepuree. Er liggen twee kaneelstokjes en drie kastanjes op ter decoratie.
      Kastanjepuree van tamme kastanjes

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Riet

      februari 20, 2025 at 8:33 am

      5 sterren
      Echt heerlijk!

      Beantwoorden
      • Sandra

        februari 20, 2025 at 2:51 pm

        Heel fijn om te horen Riet, dankjewel!

        Beantwoorden
    5 from 1 vote

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.