Deze courgettequiche bedacht ik toen ik weer eens een courgette mee kreeg uit de groententuin van mijn ouders.

De courgettes groeien daar altijd enorm goed dus elk jaar komen er wel weer een paar nieuwe recepten met courgette op mijn blog te staan! Ik probeer namelijk graag nieuwe dingen uit en dat is met deze veelzijdige groente helemaal niet moeilijk. Deze keer maakte ik dus een heerlijke quiche met courgette en geitenkaas.
Quiche met courgette
Quiches maak ik graag en regelmatig, inmiddels staan er dus al een flink aantal quiche recepten online. Soms verwerk ik vlees in mijn quiches, maar ik maak ze ook regelmatig vegetarisch. Of nou ja, vegetarisch... Kaas is ook weer niet altijd vegetarisch. Goed, waar het om gaat: dit is een heerlijk recept voor een dag zonder vlees!
Spiraalsnijder
Van de courgette maak je mooie dunne sliertjes (je kunt hiervoor een officiële spiraalsnijder gebruiken maar zelf doe ik dit met een goedkope juliennesnijder, werkt ook prima!), en verder gaan er allemaal lekkere smaakmakers in deze courgettequiche. Knoflook, ui, tijm...
En niet minder dan drie soorten kaas! Ik koos voor geitenkaas, ricotta en feta. Echt een heerlijke combinatie maar je kunt ook andere kazen gebruiken. Brie en ook 'gewone' kaas zijn ook prima. Maak hem dus lekker naar je eigen smaak! (Ook meteen handig om restjes kaas op te maken natuurlijk).
Voor mijn quiche recepten gebruik ik een quichevorm met een diameter van 24 centimeter met gaatjes in de bodem.
Recept

Courgettequiche met geitenkaas en ricotta
Handig om te hebben
- spiraalsnijder (optioneel)
Ingrediënten
- 5 vellen deeg voor hartige taart
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 1 courgette
- 100 gr geitenkaas
- 75 gr ricotta
- 75 gr feta
- 75 gr crème fraîche
- 2 eieren
- 1 citroen
- 1 tl gedroogde oregano
- 5 takjes tijm
- Voor erbij: salade
Zo maak je het
- Verwarm de oven op 180 graden. Vet een taartvorm met een diameter van 20 centimeter in en bekleed met de ontdooide vellen deeg. Prik in met een vork en zet in de koelkast tot gebruik.
- Snijd de knoflook en de ui fijn en fruit deze zachtjes aan in wat olie of boter. Laat afkoelen en vul de taartbodem ermee.
- Snijd de courgette in sliertjes met behulp van een juliennesnijder of spiraalsnijder en verdeel deze over de taart. Je kunt de schil gewoon meesnijden, dat geeft direct ook wat meer kleur aan de courgettequiche. Verdeel de geitenkaas over de quiche.
- Klop de crème fraîche los met de ricotta, eieren, tijm en oregano en breng op smaak met de rasp van de citroen, peper en zout. Giet dit mengsel over de quiche.
- Bak de courgettequiche in 30 minuten gaar en goudbruin. Serveer een salade bij de quiche (doe je dit niet, dan is het recept voldoende voor 2-3 personen)






Angela
Heerlijk maar ik gebruik minder geitenkaas die smaak overheerst en daar moet je van houden
Sandra
Hey Angela, goed om te horen! Ja, geitenkaas kan zeker overheersen. Je kunt altijd kiezen voor een mildere geitenkaas of inderdaad er wat minder van gebruiken zoals jij hebt gedaan. Goede oplossing!