• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Courgettesoep met basilicum en parmezaan

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: aug 2018 door Sandra

    Dit recept voor courgettesoep was ooit het allereerste recept op mijn blog, een stukje geschiedenis dus ;-)

    Naar recept Naar video
    Courgettesoep

    Dit was nog in de tijd dat ik alleen recepten plaatste, zonder een stukje tekst erbij, én zonder foto. Niet heel aantrekkelijk, want je wilt zien wat je maakt! Daarom maak ik af en toe recepten uit de begintijd van mijn blog opnieuw. Meteen een leuke kans om te kijken of ik het recept kan verbeteren. Dit courgettesoep recept komt bij ons nog regelmatig op tafel en het recept wordt steeds een beetje gefinetuned. Ik hoop je het net zo lekker vind als ikzelf!

    Wat te doen met grote courgettes?

    Courgettesoep maak ik eigenlijk altijd alleen in de zomer, dan kom ik namelijk na een bezoek aan mijn ouders standaard thuis met minimaal 1 uit de kluiten gewassen courgette. Zij hebben een groentetuin en ik kom dan ook nooit met lege handen weer thuis!

    Iedereen die zelf een groentetuin heeft zal het wel herkennen, je vergeet je courgettes even te checken en ineens zit je met exemplaren van 40 centimeter lang! Helaas hebben deze grote courgettes wat minder smaak dan de kleintjes, maar ze vormen een prima basis voor een lekkere courgettesoep! De meeste ingrediënten voor deze soep heb je waarschijnlijk al in huis, lekker makkelijk. Wil je er nog iets bij maken? Dan tip ik deze focaccia met tomaat, dit gevulde stokbrood met mozzarella, of een zelfgemaakte uienkruier.

    Makkelijk recept voor courgettesoep

    Dit recept voor courgettesoep is echt een basisrecept, dus ik raad om lekker te experimenteren met de variaties onder het recept. Je kunt er namelijk heel veel kanten mee op. 

    Variaties courgettesoep

    • Voeg na het pureren een paar lepels kruidenroomkaas of pesto toe
    • Roer wat room door de soep, daar wordt hij nog romiger van
    • Varieer met kruiden: gebruik eens munt of peterselie in plaats van basilicum
    • Een rood pepertje meebakken met de knoflook & ui, of het toevoegen van wat chilivlokken, geeft wat extra pit aan de courgettesoep
    • Garneer de soep met zelfgemaakte soepballetjes, uitgebakken spekjes of gerookte zalm, in plaats van parmezaanse kaas & basilicum

    Recept

    Courgettesoep, gegarneerd met flinters parmezaan en verse basilium. Naast het bord met courgettesoep staan een basilicumplant, en wat ingrediënten van het soep recept: knoflook, ui en aardappel.

    Courgettesoep recept

    Makkelijk recept voor courgettesoep waar je volop mee kunt variëren.
    4.80 van 5 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 35 minuten minuten
    Servings: 8 kommen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • soeppan

    Ingrediënten

    • 2 courgettes
    • 2 uien
    • 2 tenen knoflook
    • 6 kruimige aardappels
    • 1,5 liter groenten- of kippenbouillon van goede kwaliteit
    • Parmezaanse kaas flakes
    • basilicum
    • pijnboompitten
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Allereerst snijd je de ui en knoflook fijn, en de courgette en aardappels in blokjes.
    • Bak de knoflook en de ui een paar minuten aan in wat olijfolie zodat de ui glazig wordt, en voeg daarna de blokjes courgette en aardappel toe. Bak deze kort mee en roer goed door.
    • Giet de bouillon erbij en laat 15 minuten zachtjes koken.
    • Rooster ondertussen een flinke hand pijnboompitten in een droge koekenpan. Schud regelmatig om zodat ze gelijkmatig bruinen, maar niet verbranden.
    • Pureer de courgettesoep en breng op smaak met zout en peper, serveer met snippers Parmezaanse kaas, pijnboompitten en wat verse basilicum.

    Video

    Notities

    De soep blijft een dag of drie goed in de koelkast, je kunt 'm ook heel goed in porties invriezen voor later.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 144kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 6g | Vetten: 8g | Zout: 903mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More soep

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!
    • Brandnetelsoep recept met citroen en feta, in een ouderwets diep bord dat op een groene doek staat.
      Brandnetelsoep maken
    • Zelf groentesoep maken met sjalot, prei, jeneverbessen, selderij en laurier.
      Zelf groentesoep maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.