Menu
tips & trucs

Koken met restjes ei

Wentelteefjes mete kaneel appeltjes

Vandaag geef ik tips om restjes ei op te maken. Met zijn allen gooien we namelijk veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp. Ik schreef al eerder over o.a. koken met restjes zuivel, koken met restjes fruit en koken met restjes groenten.

Restje eiwit over?

Meringue

Meringue schuimpjes met lemoncurd

Heb je voor een recept alleen de eigelen nodig en heb je de eiwitten over? Dat is helemaal geen straf, want eiwit is de basis voor meringueschuim. Even opkloppen met wat suiker, de oven in en en je hebt heerlijke meringue schuimpjes.

Pavlova

Pavlova met rood fruit

Heb je meerdere eiwitten over? Dan kun je er ook voor kiezen om een grote pavlova te maken. Heerlijk als toetje met wat room en rood fruit.

Italiaanse kersenkoekjes

Italiaanse amandelkoekjes

Hmmm, deze amandelkoekjes met kersen maak je van twee eiwitten en slechts vier andere ingrediënten. En lekker dat ze zijn!

Eiwit invriezen

Je kunt eiwitten overigens ook prima invriezen voor later gebruik. Zelf doe ik ze dan in een ziplockzakje waar ik opschrijf hoeveel eiwitten erin zitten. Handig om er een paar op te sparen om er later iets mee te maken. Je hoeft ze enkel even te ontdooien en de eiwitten zijn weer klaar voor gebruik.

Dit is bijvoorbeeld erg handig als je een paar eiwitten wilt opsparen om pavlova van te maken.

Eierdooiers over?

Zelf vanillevla maken

Ook met eigelen kun je allerlei lekkere dingen maken. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte vanillevla. Ook kun je er sabayon van maken, of ijs.

Vanillesaus

Deze vanillesaus is ook een heerlijke optie. Lekker over verschillende toetjes, zoals crumble, appelstrudel of ijs.

Eigeel invriezen

Je kunt de overgebleven eierdooiers trouwens ook prima invriezen voor later gebruik. Vries ze in in een ziplockzakje en ontdooi ze voor gebruik.

Wat te doen met overgebleven eiwit of eigeel

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter