tips & trucs

Koken met restjes

Wentelteefjes mete kaneel appeltjes

Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes zuivel. Ik schreef al eerder over koken met restjes zuivel koken met restjes fruit en koken met restjes groenten. Vandaag ga ik in op wat algemene tips over koken met restjes.

Restje aardappels / restje zoete aardappel

Opgebakken aardappels

Een restje gekookte aardappels kun je de volgende dag opbakken, dan krijgt de aardappel een krokant korstje wat hem extra lekker maakt!

Gebakken aardappels

Van nog ongekookte aardappels maak je lekkere gebakken aardappels (bak de parten eerst 10 minuten in een pan met deksel en daarna nog 10 minuten zonder deksel). Of doe ze 20 minuten in de oven (eerst even besprenkelen met olijfolie en bestrooien met paprikapoeder, peper en zout).

Recepten met weinig aardappels

Er zijn ook veel gerechten waar je maar één of twee aardappels voor nodig hebt. Denk aan erwtensoep of curry

Bekijk hier al mijn recepten met aardappel.

Restje zoete aardappel

Zoete aardappels zijn vaak erg groot en je verkijkt je dan ook snel op de hoeveelheid die je nodig hebt voor een recept. Gelukkig is een restje zoete aardappel prima te verwerken tot zoete aardappel pannenkoeken of zoete aardappelbrood.

Restje brood

Broodpudding

Wentelteefjes & broodpudding

Van een restje oud brood maak je NATUURLIJK wentelteefjes. Verdere uitleg overbodig :-) Broodpudding is ook een uitstekende bestemming voor restjes (wit)brood, stokbrood of croissants.

Croutons & paneermeel

Je kunt ook croutons maken van oud brood door de boterhammen in blokjes te snijden en in de oven te roosteren met wat olijfolie, knoflook en kruiden. Lekker in een salade of in de soep.

Oud brood kun je ook omtoveren tot paneermeel. Dit doe je door het brood (zonder korstjes) in de oven te drogen op 150 graden. Als het brood goed is uitgedroogd, kun je het in de keukenmachine tot paneermeel malen.

Pizzabroodjes

Als laatste nog een ideetje dat ik opdeed bij mijn schoonmoeder: zij maakt van oud brood ‘pizza-broodjes’. Besmeer oud brood met wat tomatensaus en beleg met groente, vleeswaren en kaas naar keuze (gebakken ui, salami en geraspte kaas zijn erg lekker). Even in de oven en klaar.

Restje pasta

Pastasalade

Van een restje pasta maak je de volgende dag een ovenschotel of pastasalade. Maak bijvoorbeeld een snelle lunch door je restje pasta te mengen met wat tonijn uit blik, mayonaise, kappertjes, rode ui en rocula.

Pasta-omelet

Je kunt je restje pasta ook opbakken met een geklutst eitje en wat restjes groenten en geraspte kaas. Bak deze net als een omelet in de koekenpan. Klinkt vreemd maar is erg lekker!

Bekijk hier al mijn pasta-recepten.

Restje rijst

Opgebakken rijst

Een restje rijst bak je de volgende dag op met wat nasi-groenten en kruiden. Lekker met een sateetje en kroepoek!

Snelle sushi

Je kunt een restje rijst ook in een norivel doen, besmeer met een mengsel van tonijn uit blik (even mengen met mayonaise, peper en zout). Klaar is je sushirol!

Quichebodem

Een restje rijst kan ook dienst doen als quichebodem. Meng de rijst met een eitje en wat kaas en vul hier een quichevorm mee. Doe er een topping van groenten naar keuze op en bak de quiche af.

Rijstpap met vanille, kardemom en kaneel

Zoete recepten met restjes rijst

Liever iets zoets maken? Maak dan rijstepap of rijstpudding van je restje rijst!

Bekijk hier al mijn recepten met rijst.

Restje wijn

Citroenrisotto met gerookte zalm

Een restje wijn over dat je niet snel zal opdrinken? Geen probleem, want je kunt er nog genoeg mee maken.

Restje witte wijn

Met een restje witte wijn kun je heel goed risotto maken. Deze citroenrisotto met gerookte zalm bijvoorbeeld, of in de winter deze risotto met paddenstoelen en hazelnoten.

Restje rode wijn

Ook rode wijn is lekker in veel gerechten, vooral in stoofpotten. Denk bijvoorbeeld aan dit snelle stoofvlees, of maak er bolognesesaus mee.

Zowel rode als witte wijn is ook geschikt om te geleren. Kook de wijn 5 minuten met geleisuiker (gebruik zoveel geleisuiker als de helft van het gewicht van de wijn en voeg eventueel een opengesneden vanillestokje toe). Erg lekker bij een kaasplankje of gewoon op brood.

Wijn invriezen

Is ook opmaken in een gerecht momenteel geen optie? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om de restjes wijn in te vriezen in een ijsblokjesvorm, dan kun je ze later alsnog verwerken in een gerecht.

Restje koffie

Baileys toetje - Baileys mousse met koffiejelly

Een pot koffie over en gaat deze niet helemaal op? Je kunt de koffie invriezen tot ijsblokjes, lekker in een ijskoffie!

Met een beetje gelatine erbij kun je er ook een laagje jelly van maken. Lekker als topping van een toetje.

Restje Ei

Meringue schuimpjes met lemoncurd

Eiwitten over

Heb je voor een recept alleen de eigelen nodig en heb je de eiwitten over? Dat is helemaal geen straf, want eiwit is de basis voor meringueschuim. Even opkloppen met wat suiker, de oven in en en je hebt heerlijke meringue schuimpjes.

Je kunt eiwitten overigens ook prima invriezen voor later gebruik.

Eierdooiers over

Zelf vanillevla maken

Ook met eigelen kun je allerlei lekkere dingen maken. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte vanillevla. Ook kun je er sabayon van maken, of ijs.

Je kunt de overgebleven eierdooiers trouwens prima invriezen voor later gebruik.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten