tips & trucs

Koken met restjes

Wentelteefjes mete kaneel appeltjes

Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes zuivel. Ik schreef al eerder over koken met restjes zuivel koken met restjes fruit en koken met restjes groenten. Vandaag ga ik in op wat algemene tips over koken met restjes.

Restje aardappels

Een restje gekookte aardappels kun je de volgende dag opbakken, dan krijgt de aardappel een krokant korstje wat hem extra lekker maakt! Van nog ongekookte aardappels maak je lekkere gebakken aardappels (bak de parten eerst 10 minuten in een pan met deksel en daarna nog 10 minuten zonder deksel). Of doe ze 2o minuten in de oven (eerst even besprenkelen met olijfolie en bestrooien met paprikapoeder, peper en zout).

Bekijk hier mijn recepten met aardappel.

Restje brood

Broodpudding met abrikozen, witte chocolade en salted caramel

Van een restje oud brood maak je NATUURLIJK wentelteefjes. Verdere uitleg overbodig :-) Broodpudding is ook een uitstekende bestemming voor restjes (wit)brood, stokbrood of croissants.

Geen zin in zoet? Maak dan een lekkere tosti! Je kunt ook croutons maken van oud brood door de boterhammen in blokjes te snijden en in de oven te roosteren met wat olijfolie, knoflook en kruiden. Lekker in een salade of in de soep.

Oud brood kun je ook omtoveren tot paneermeel. Dit doe je door het brood (zonder korstjes) in de oven te drogen op 150 graden. Als het brood goed is uitgedroogd, kun je het in de keukenmachine tot paneermeel malen.

Als laatste nog een ideetje dat ik opdeed bij mijn schoonmoeder: zij maakt van oud brood ‘pizza-broodjes’. Besmeer oud brood met wat tomatensaus en beleg met groente, vleeswaren en kaas naar keuze (gebakken ui, salami en geraspte kaas zijn erg lekker). Even in de oven en klaar.

Restje pasta

Van een restje pasta maak je de volgende dag een ovenschotel of pastasalade. Maak bijvoorbeeld een snelle lunch door je restje pasta te mengen met wat tonijn uit blik, mayonaise, kappertjes, rode ui en rocula.

Je kunt je restje pasta ook opbakken met een geklutst eitje en wat restjes groenten en geraspte kaas. Bak deze net als een omelet in de koekenpan. Klinkt vreemd maar is erg lekker!

Bekijk hier al mijn pasta-recepten.

Restje rijst

Een restje rijst bak je de volgende dag op met wat nasi-groenten en kruiden. Lekker met een sateetje en kroepoek! Je kunt een restje rijst ook in een norivel doen, besmeer met een mengsel van tonijn uit blik (even mengen met mayonaise, peper en zout). Klaar is je sushirol! Een restje rijst kan ook dienst doen als quichebodem. Meng de rijst met een eitje en wat kaas en vul hier een quichevorm mee. Doe er een topping van groenten naar keuze op en bak de quiche af.

Rijstpap met vanille, kardemom en kaneel

Liever iets zoets maken? Maak dan rijstepap of rijstpudding van je restje rijst!

Bekijk hier al mijn recepten met rijst.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten