Menu
tips & trucs

Witlof – bewaren, bereiden en recepten met witlof

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

Zoals jullie aan het begin van het jaar hebben kunnen lezen, is een van mijn goede voornemens om dit jaar meer groenten te eten. Niet dat ik weinig groenten eet (al mag het gerust wat meer), maar ik maak me er vaak wel een beetje makkelijk van af met het bereiden ervan. Daarom wil ik me dit jaar wat meer verdiepen in groenten. En die bevindingen deel ik natuurlijk graag met jullie. Ik schreef al eerder over o.a. spruiten en uien. Vandaag gaan we naar de volgende groente in het alfabet: witlof.

Witlof

Een heerlijke groente! Witlof kun je op veel verschillende manieren bereiden. Zelf vind ik ‘m erg lekker als salade (heerlijk in combinatie met zoete smaken: mandarijn, rozijnen of appel bijvoorbeeld). Maar het állerliefst eet ik lof uit de oven: met bechamelsaus, ham en kaas. Echt heerlijk!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Quiche met witlof en ham

Kies stevige, onbeschadigde stronkjes. Let erop dat de bladeren niet te groen zijn, want die zijn vaak bitter. Bewaar de witlof op een donkere plaats. In de koelkast blijven de stronkjes ongeveer 3 dagen goed.

Als je ze gaat bereiden snijd je de ‘kontjes’  van de stronken af. Verwijder lelijke bladeren en halveer de stronkjes. Het hart van de lof kan soms wat groot zijn, als dat zo is verwijder het dan, dit is erg hard en niet lekker.

Als je de lof rauw eet, kun je deze nu fijnsnijden. Als je hem op een andere manier gaat bereiden, houdt dan onderstaande tijden aan.

Tip: Witlof kan soms een beetje bitter smaken. Een tip om de groente wat minder bitter te maken is om aan het kookvocht een scheut appelsap toe te voegen.

Bereidingstijden:

  • Grillen: 8-12 minuten
  • Koken: 12-15 minuten
  • Roerbakken: 3-5 minuten
  • Smoren: 15-20 minuten
  • Stomen: 15 minuten

Witlof gezond?

Jazeker! Op isditgezond.nl lees je dat deze groente een bron van vitaminen is, met name vitamine C. Goed voor je weerstand! Ook is witlof rijk aan vezels en probiotica, waardoor de groente een gunstig effect heeft op je darmen.

Restje witlof over?

Soms blijf je net met een stronkje witlof zitten. Zonde om weg te gooien, dus doe dat vooral niet! Van dat stronkje kun je eenvoudig een salade maken. Lekker als bijgerecht. Snijd het stronkje simpelweg heel fijn (wel even de harde kern eruit halen) en serveer met een lekkere yoghurtdressing en wat partjes mandarijn en noten. Een simpele salade die lekker is als lunch of bijgerecht.

Recepten met witlof

Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

Ik ben gek op deze groente en heb dan ook verschillende recepten met witlof op mijn blog staan:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter