Ziet deze panna cotta met rabarber er niet gewéldig uit? Ik zal je vertellen: hij smaakt ook fantastisch!
![panna cotta met rabarber](https://culi-sandra.nl/wp-content/uploads/2023/05/panna-cotta-met-rabarber.jpg)
Rabarber panna cotta
De zoetzure gestoofde rabarber is namelijk een goede tegenhanger van de romige, zoete panna cotta. Echt een top combinatie.
Panna cotta betekent letterlijk 'gekookte room' en dat is ook precies wat het is! Traditioneel maak je panna cotta van pure slagroom, maar dat vind ik vrij zwaar.
![panna cotta recept](https://culi-sandra.nl/wp-content/uploads/2023/05/panna-cotta-recept-1024x1024.jpg)
Daarom vervang ik eigenlijk altijd de helft van de slagroom door volle melk. Net zo lekker, maar toch iets minder machtig.
Verder heb je niet veel nodig voor dit panna cotta recept: suiker, vanille, kardemom en natuurlijk wat gelatine om de panna cotta mooi op te laten stijven.
Panna cotta bewaren
De reden dat ik panna cotta graag serveer na een etentje, is dat je het uitstekend van tevoren klaar kunt maken.
Als je de glaasjes goed afdekt, kun je dit lekkere toetje prima twee dagen in de koelkast bewaren. Ik zou wel pas vlak voor het serveren de gestoofde rabarber erop doen.
En mocht je deze panna cotta met rabarber lekker vinden, probeer dan ook eens deze andere recepten voor panna cotta met lavendel, panna cotta met koffie, panna cotta met vlierbloesem, panna cotta met aardbeien en panna cotta met mandarijn.
Zo zie je: dit heerlijke en makkelijke toetje kun je in elk seizoen van het jaar wel eten!
Panna cotta met rabarber
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 250 ml volle melk
- 40 gr suiker
- 1 tl vanille-extract
- 5 kardemompeulen
- 3,5 blaadjes gelatine
Voor de gestoofde rabarber
- 2 stengels rabarber
- 30 gr suiker
- 1 citroen
Zo maak je het
- Doe de blaadjes gelatine in een bakje met koud water en laat dit weken.
- Doe ondertussen de slagroom met de melk en de suiker in een pan. Plet de kardemom-peulen en voeg ze toe aan de pan. Zet het vuur laag zodra het mengsel begint te koken en laat het zo’n tien minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe door.
- Verwijder de peulen uit de panna cotta en roer het vanille-extract er doorheen.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze met een garde door het room-mengsel. Giet de panna cotta in vier kommetjes en zet minimaal twee uur in de koelkast.
- Maak ondertussen de gestoofde rabarber. Was de rabarber en snijd de stelen in schuine stukken van ongeveer 6 centimeter lang.
- Pers de citroen uit en doe het sap in een pan. Leg de stelen rabarber op de bodem van de pan. De pan moet ruim genoeg zijn om alle stukken op de bodem te kunnen leggen, en de stelen moeten ook wat tussenruimte hebben zodat je ze straks goed op kunt pakken met een vorkje.
- Strooi de suiker over de rabarber en stoof de stelen op een zacht vuurtje gaar. Houd het deksel half op de pan.
- Wals de pan af en toe zachtjes rond, maar schud of roer niet in de pan. Na ongeveer 10 tot 15 minuten is de rabarber lekker zacht (prik er even in met een vork zodat je weet dat ze zacht genoeg zijn). Til de stukken er voorzichtig uit door er een klein vorkje onder te schuiven, en laat afkoelen. Gooi de overgebleven siroop niet weg!
- Schep de stukken rabarber voorzichtig op de panna cotta en giet de overgebleven siroop erover.
Laat een reactie achter