desserts

Sinterklaas toetje – speculaas ijstaart met chocoladepepernoten

Sinterklaas cheesecake - speculaas ijstaart

Ik kwam er laatst achter dat er nog geen enkel Sinterklaas recept op mijn blog staat. Geen enkele! Dat moet anders, dus ik besloot nog net op het nippertje voor ‘t heerlijk avondje de keuken in te duiken om een Sinterklaas toetje te bedenken. Het werd meteen een ultiem Sinterklaas gerecht: een speculaas cheesecake ijstaart met chocoladepepernoten!

Belangrijk: begin een dag van tevoren met dit recept!

Recept Sinterklaas speculaas cheesecake ijstaart met chocoladepepernoten

Voor ca 12 personen

  • 325 gr speculaas (ik gebruik het liefst die ‘brokken’ speculaas, maar je kunt natuurlijk ook gewone speculaasjes gebruiken)
  • 100 gr ongezouten roomboter
  • 375 gr roomkaas (Mon Chou)
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl koekkruiden
  • 300 ml slagroom
  • handje chocoladepepernoten
  • Extra nodig: springvorm (ca 22 cm), bakpapier, keukenmachine of vijzel

Haal de roomkaas uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en doe de ring er omheen.

Maal de speculaas goed fijn, in de keukenmachine of eventueel met een vijzel. Bewaar 1/3 van de speculaaskruimels in een apart bakje, deze heb je morgen pas nodig.

Smelt de boter in een pannetje en doe de boter bij de rest van de speculaaskruimels. Roer goed door elkaar en doe het mengsel in de springvorm. Spreid het mengsel goed uit over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem een half uur staan.

Klop ondertussen de roomkaas los met de basterdsuiker en de koekkruiden.

Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door het roomkaasmengsel. Verdeel dit cheesecake-mengsel over de speculaasbodem en strijk de bovenkant mooi glad.

Zet de speculaas ijstaart een nacht in de vriezer (langer kan natuurlijk ook).

Verwijder voor het serveren de rand van de springvorm. Verdeel de rest van de speculaaskruimels en een flinke hand gehalveerde chocoladepepernoten over de speculaas ijstaart.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Atie Groot

    Hij was heerlijk Sandra, we hebben er van gesmuld!

    5 december 2016 at 18:44
  • Reply Eef

    Je mag dan wel geen sinterklaas recepten hebben maar je begint wel met een spectaculair eerste recept!

    4 december 2016 at 17:37
  • Reactie achterlaten