desserts

Sinterklaas toetje – speculaastaart met chocoladepepernoten

Sinterklaas cheesecake - speculaas ijstaart

Ik kwam er laatst achter dat er nog geen enkel Sinterklaas recept op mijn blog staat. Geen enkele! Dat moet anders, dus ik besloot nog net op het nippertje voor ‘t heerlijk avondje de keuken in te duiken om een Sinterklaas toetje te bedenken. Het werd meteen een ultiem Sinterklaas gerecht: een speculaas cheesecake ijstaart met chocoladepepernoten! Tip: wil je geen ijstaart maar een gewone mon chou taart? Laat de taart dan opstijven in de koelkast in plaats van de vriezer.

Belangrijk: begin een dag van tevoren met dit recept als je er een ijstaart van wilt maken.

Sinterklaas toetje – speculaastaart met chocoladepepernoten

0 from 0 votes
Course: TaartCuisine: SinterklaasDifficulty: Eenvoudig
Voor

12

personen
Voorbereiding

20

minutes
Kooktijdminutes
Calorieën

401

kcal

Heerlijk bij de koffie tijdens Sinterklaas: een mon chou taart met chocoladepepernoten. Tip: zet de taart in de vriezer en serveer de ijstaart als toetje.

Ingrediënten

  • 325 gr speculaas of bastognekoeken

  • 100 gr boter

  • 375 gr roomkaas (Mon Chou)

  • 100 gr witte basterdsuiker

  • 1 tl koekkruiden

  • 300 ml slagroom

  • 1 hand chocoladepepernoten

  • Extra nodig: springvorm van ca 22 cm

Bereiding

  • Haal de roomkaas uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
    Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en doe de ring er omheen.
  • Maal de speculaas goed fijn, in de keukenmachine of eventueel met een vijzel. Bewaar 1/3 van de speculaaskruimels in een apart bakje, deze heb je morgen pas nodig.
  • Smelt de boter in een pannetje en doe de boter bij de rest van de speculaaskruimels. Roer goed door elkaar en doe het mengsel in de springvorm. Spreid het mengsel goed uit over de bodem en druk aan met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem een half uur staan.
  • Klop ondertussen de roomkaas los met de basterdsuiker en de koekkruiden. Klop de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door het roomkaasmengsel. Verdeel dit cheesecake-mengsel over de speculaasbodem en strijk de bovenkant mooi glad.
  • Zet de speculaas ijstaart een nacht in de vriezer (langer kan natuurlijk ook) als je een ijstaart wilt maken. Wil je een gewone Sinterklaas mon chou taart maken? Zet hem dan nu in de koelkast tot serveren. Verwijder voor het serveren de rand van de springvorm. Verdeel de rest van de speculaaskruimels en een flinke hand gehalveerde chocoladepepernoten over de speculaas ijstaart.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

2 Comments

  • Reply Atie Groot

    Hij was heerlijk Sandra, we hebben er van gesmuld!

    5 december 2016 at 18:44
  • Reply Eef

    Je mag dan wel geen sinterklaas recepten hebben maar je begint wel met een spectaculair eerste recept!

    4 december 2016 at 17:37
  • Reactie achterlaten