Deze stoofpeer galette is zó lekker, en verrassend makkelijk te maken. Met een schep mascarpone met kaneel maak je er helemaal een geweldig toetje van.

Toetje met stoofperen
Stoofpeertjes zijn zo al erg lekker, maar je kunt er ook geweldige toetjes mee maken. Deze stoofpeer galette met kaneelroom is daar een heel goed voorbeeld van, maar ook deze stoofperen met portsiroop en kaneelijs zijn een aanrader!
Dit stoofperen toetje zou zeker niet misstaan als kerst-dessert, maar eigenlijk smaakt het de hele winter door geweldig.
Stoofpeer galette - ingrediënten
Voor het deeg:
Galette-deeg is makkelijk te maken, waarschijnlijk heb je de ingrediënten wel in huis. Bloem, roomboter, zout, poedersuiker en water. Dat is alles!
Voor de vulling:
Bovenop het deeg komt een laagje frangipane. Dat is een heerlijk mengsel van amandelspijs met ei. Je maakt dit heel makkelijk door amandelmeel te mengen met suiker, boter, bloem en ei.
Voor de topping:
Voor deze stoofpeer galette maak ik gebruik van mijn favoriete stoofpeertjes recept. Ik maak ze graag met port. Daar krijgen ze een dieprode kleur van én een heerlijke smaak. Heb je liever alcoholvrije stoofperen? Dat kan natuurlijk ook.
Stoofperen toetje met mascarpone - kaneelroom

Het is heerlijk om bij deze stoofpeertjes galette een schepje mascarpone-kaneelroom te serveren. Dat maak je heel eenvoudig door wat kaneel door mascarpone te roeren.
Maar je kunt er nog veel meer bij serveren in plaats van de kaneelroom. Denk bijvoorbeeld aan:
- Opgeklopte slagroom met kaneel erdoor
- Warme vanillesaus
- Vanille-ijs
- Warme vanillevla
Stoofperen galette voorbereiden bewaren
Wat dit zo'n geweldig toetje maakt, is dat je het bijna helemaal voor kunt bereiden. Het deeg kun je al twee dagen van tevoren maken. Bewaar het in een platte schijf in de koelkast, dan kun je het daarna makkelijker uitrollen.
Ook de frangipane kun je al twee dagen eerder maken. Het komt de smaak alleen maar ten goede! Bewaar in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.
De stoofpeertjes kun je zelfs al een week van tevoren maken.
De galette met stoofperen smaakt warm uit de oven het allerlekkerste. Koud is hij ook lekker hoor, maar serveer hem dan wel het liefste op kamertemperatuur. Bewaar overgebleven galette in de koelkast, dat blijft zeker nog minimaal twee dagen goed.
Recept

Stoofperen toetje met mascarpone
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor het galette-deeg
- 225 gr bloem
- 125 gr boter
- 1 snuf zout
- 50 gr poedersuiker
- 50 ml water
Voor de frangipane
- 50 gr boter
- 50 gr suiker
- 50 gr amandelmeel
- 1 el bloem
- 0,5 ei (bewaar de andere helft)
Voor de topping
- 5 stoofpeertjes
- 2 el amandelschaafsel
- 150 gr mascarpone
- 1 tl kaneel
Zo maak je het
- Begin met het deeg. Meng de bloem met het zout en de poedersuiker. Meng de boter er vlug door, door deze door je vingers in het deeg te wrijven zodat er een kruimeldeeg ontstaat. Het deeg zal nu nog niet binden.
- Voeg een beetje van het koude water toe en kneed weer goed door. Blijf water toevoegen en doorkneden tot het een mooi samenhangend deeg is geworden. Je hebt misschien niet al het water nodig.
- Maak een platte schijf van het deeg en laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast, maar een hele nacht mag ook.
- Maak ondertussen de frangipane. Laat hiervoor de boter op kamertemperatuur komen en meng deze met de suiker en het amandelmeel. Klop het ei en de bloem erdoor. Ook voor de frangipane geldt dat je deze prima al een dag van tevoren klaar kunt maken.
- Snijd ondertussen de stoofperen in partjes. Je hebt ongeveer 25-30 partjes nodig. Laat de stoofperen goed uitlekken en dep ze zo droog mogelijk.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot iets minder dan een halve centimeter dikte. Het hoeft er absoluut niet netjes uit te zien, als het deeg maar wel overal even dik is.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer met de frangipane, laat aan de randen een centimeter of 2 vrij.
- Verdeel de partjes stoofpeer over de frangipane en vouw het deeg nu aan de randen om, zodat de peertjes voor een klein stukje bedekt worden met het deeg.
- Klop het overgebleven halve ei los en besmeer de randen van het deeg ermee. Bestrooi de rand met het amandelschaafsel.
- Bak de taart in ca 40 minuten gaar en goudbruin. Klop ondertussen de mascarpone los met de kaneel en serveer deze bij de nog warme galette.






Laat een reactie achter