Menu
Hoofdgerechten / vegetarisch

Tomatenrisotto met geitenkaas

tomatenrisotto

Vlees eten doe ik eigenlijk steeds minder, je ziet dus ook steeds meer vegetarische recepten online komen. Deze tomatenrisotto met geitenkaas is daarin de nieuwste aanwinst. Zo lekker! En je krijgt ongemerkt ook nog een behoorlijke portie groenten binnen.

Risotto met tomaten

Het maken van tomatenrisotto stond al een behoorlijke tijd op mijn wensenlijstje. Deze maand mocht ik voor de Foodblogswap waar ik elke maand aan meedoe, iets kiezen van het blog van GezinOverDeKook. Een superleuke blog met héél veel lekkere recepten van de hand van Esther. Ze blogt al sinds 2011 dus je kunt je voorstellen dat er een flink aantal recepten online staat.

Ik had dan ook al snel een lijstje verzameld van lekkere dingen die ik best zou willen maken, maar toen ik langs het recept voor tomatenrisotto scrollde, wist ik dat ik niet verder ging zoeken. Dit moest ‘m worden!

Mijn tomatenrisotto recept

Bij de Foodblogswap is het de bedoeling dat je het originele recept een eigen draai meegeeft. Zo gebruik ik tomatenblokjes uit blik in plaats van verse tomaten (scheelt weer snijwerk!) en voegde ik tijm, oregano en citroen toe als extra smaakmakers. Ook voegde ik geitenkaas toe als topping. Dat was echt superlekker, al zeg ik het zelf. Ik gebruikte van die zachte geitenkaas, die smelt een heel klein beetje weg in de risotto wat het geheel extra romig maakt. Smullen!

Risottorijst

Voor het maken van risotto maak je – echt waar ;-) – gebruik van speciale risottorijst. Als je wel eens een pak hebt gekocht, heb je misschien wel opgemerkt dat de korrels er anders uitzien dan die van normale rijst. Ze zijn wat ronder en een beetje glazig. Deze rijstsoort kan veel vocht opnemen en behoudt zijn structuur. Daarom is deze rijst zo geschikt voor het maken van dit gerecht.

Zelf koop ik eigenlijk altijd de risottorijst van Lassie. Die bevalt me prima, met de rijst van de ‘rijstleider van Nederland’ zit je gewoon altijd goed. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik opgroeide niet ver van de Lassie-fabriek, haha! Maar het is een rijst die mij gewoon erg goed bevalt voor het maken van dit recept.

Meer risotto inspiratie

Als je ook zo gek bent op risotto, dan vind je deze recepten misschien ook lekker:

Restje over?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je een portie overhoudt, ik moet zeggen dat onderstaand recept een vrij royale portie is hoor. Wat ik zelf doe is de overgebleven risotto verdunnen door er nog een flinke scheut bouillon bij te doen (meestal blijft er tijdens het koken wel wat over). Vervolgens vries ik het in. Het voordeel is dat je de tomatenrisotto vervolgens weer kunt opwarmen in een ruime hoeveelheid bouillon, waardoor het niet direct aan de pan zal plakken. Je kunt de risotto ook de volgende dag eten als lunch.

tomatenrisotto

Tomatenrisotto met geitenkaas

Een heerlijk vegetarisch recept: risotto met tomaten en zachte geitenkaas.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 1 teen knoflook
 • 1 ui
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 2 blikken tomatenblokjes (á 400 gram)
 • 2 tl tijm + extra om te garneren
 • 2 tl oregano
 • witte peper
 • 1500 ml groentenbouillon
 • 1 klont roomboter
 • 250 gr geitenkaas (zacht)
 • 1 citroen (rasp)

Zo maak je het

 • Snijd de knoflook en de ui fijn, en fruit deze zachtjes aan in een ruime pan met een royale hoeveelheid olijfolie.
 • Voeg de risottorijst toe en roer deze door het ui-mengsel heen, tot alle korrels mooi glanzen.
 • Voeg de tomatenpuree toe en laat dit een minuutje meebakken, onder voortdurend roeren.
 • Voeg de tomatenblokjes toe + een scheut bouillon en roer het mengsel goed door. Voeg de tijm en oregano toe en een flinke snuf witte peper.
 • Laat de tomatenrisotto 20-25 minuten lang zachtjes doorkoken tot de rijst gaar is. Blijf steeds roeren en voeg een scheut bouillon toe als de vorige scheut is opgenomen. Proef of er misschien nog wat extra peper en zout moet worden toegevoegd.
 • Roer de klont boter door de risotto tot deze volledig is gesmolten en verdeel de risotto vervolgens over de borden.
 • Garneer de borden met stukjes geitenkaas, citroenrasp en een beetje extra tijm.

Voedingswaarden

Calorieën: 533kcal
Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik tof! Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina om dit recept op te slaan.
recept vegetarische risotto met tomaat

Dit artikel is een gesponsord artikel (advertorial). Voor meer informatie over gesponsorde artikelen, verwijs ik je graag naar mijn disclaimer.

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter

  Beoordeling recept