• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Zelf pesto maken met parmezaan, basilicum en pijnboompitten

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: apr 2018 door Sandra

    Zelf pesto maken is helemaal niet moeilijk. Natuurlijk is een potje uit de supermarkt zo gekocht, maar het kost je maar tien minuten om zelf pesto te maken. En dan is hij helemaal naar jouw smaak! Altijd fijn om een potje van dit heerlijke groene smeersel in de koelkast te hebben staan!

    Naar recept
    Zelf pesto maken

    Pesto recept zonder knoflook

    Zelf maak ik trouwens meestal mijn pesto zonder knoflook. Ik ben niet dol op rauwe knoflook en vind het vaak een beetje overheersend van smaak. Als ik pesto maak voor bij warme gerechten doe ik er meestal wel knoflook bij, maar in dit geval geef ik je een basis recept voor pesto zonder knoflook. Indien gewenst kun je er altijd nog een teentje bij doen!

    Zelf pesto maken

    Ok, zelf pesto maken is dus echt een eitje! Maar waar serveer je het dan bij? Ik geef je graag een paar tips voor lekkere recepten om je zelfgemaakte pesto bij te serveren! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

    • Mozzarellatosti
    • Panini met kip en mozzarella
    • Gepaneerde zalm uit de oven
    • Pasta pesto
    • Courgette-mozzarellahapje

    Ook heel leuk: je kunt van allerlei ingrediënten een pesto maken. Zo kun je eindeloos blijven variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van walnotenpesto of pesto van lavas?

    Hoe lang is zelfgemaakte pesto houdbaar?

    Bij het zelf pesto maken zijn twee dingen erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het lang houdbaar blijft:

    • Zorg voor een brandschoon potje om de saus in te bewaren. Kook het potje een paar minuten uit, dan weet je zeker dat hij helemaal schoon is.
    • Zorg dat de saus is afgedekt met een laagje olie, zo krijgt de pesto eigenlijk geen kans om te bederven.

    Goed, laten we doorgaan naar het recept voor pesto!

    Recept

    Zelf pesto maken, een potje zelfgemaakte pesto met een lepeltje van de pesto ernaast.

    Zelf pesto maken met parmezaan, basilicum en pijnboompitten

    Zelf pesto maken is erg makkelijk en het is lekker bij ontzettend veel gerechten.
    4.50 van 4 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 10 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koekenpan
    • keukenmachine

    Ingrediënten

    • 25 gr pijnboompitten
    • 25 gr Parmezaanse kaas
    • 20 gr verse basilicum
    • 6 el olijfolie + extra
    • 1 teen knoflook (optioneel)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan bruin. Blijf erbij en schud regelmatig om, want ze verbranden snel! Laat de pijnboompitten helemaal afkoelen en doe in een maatbeker of in je keukenmachine.
    • Rasp de parmezaan boven de kom en doe de basilicumblaadjes erbij. Je kunt trouwens ook de steeltjes van de basilicum gewoon toevoegen. Gebruik je knoflook in de pesto? Hak deze dan fijn en doe deze ook in de mengkom.
    • Voeg de olijfolie toe en pureer alles tot een grove pesto. Vind je de pesto nog te dik? Roer er dan olijfolie door, net zoveel tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
    • Breng je zelfgemaakte pesto op smaak met peper en desgewenst wat zout.

    Notities

    Bewaar de pesto in een brandschoon potje in de koelkast, en zorg dat er een klein laagje olie over de pesto zit, dan is deze lang houdbaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 88kcal | Koolhydraten: 0.5g | Eiwitten: 1g | Vetten: 9g | Zout: 40mg | Vezels: 0.1g | Suiker: 0.1g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More sausjes

    • Een bakje zelfgemaakte mayonaise, met gebakken aardappels uit de oven er omheen.
      Zelf mayonaise maken: zó lukt het altijd (met of zonder staafmixer)
    • Een weckpotje gevuld met zelfgemaakte enchiladasaus.
      Enchiladasaus
    • Een potje lavaspesto met lavasbladeren ervoor.
      Lavaspesto (maggiblad-pesto)
    • Knoflookboter maken met als ingrediënten boter, knoflook, citroen en veel verse kruiden.
      Knoflookboter maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Ed Wallaart

      december 25, 2022 at 2:40 pm

      5 sterren
      Makkelijk te maken volgens het recept. Erg lekker.

      Beantwoorden
      • Sandra

        december 26, 2022 at 12:09 pm

        Fijn om te horen Ed, dankjewel voor je reactie!

        Beantwoorden
    4.50 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.