• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Zoete aardappelbrood met kaneel

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: jul 2019 door Sandra

    Van bananenbrood heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Maar ken je zoete aardappelbrood al? Het is eigenlijk hetzelfde principe. Met behulp van een 'zoet' ingrediënt maak je in een handomdraai een cake die net iets minder suikers bevat dan een normale cake.

    Naar recept
    Zoete aardappelbrood

    Lekker als ontbijt of tussendoortje

    In dit geval levert het recept je een heerlijke zoete aardappelcake die lekker is als tussendoortje of als ontbijt, of bij de koffie. Tip: serveer het brood met een schepje (volle) yoghurt of besmeer een plak met notenpasta. Vooral cashewpasta smaakt er heel lekker bij.

    Poffen in de magnetron

    De snelste manier om de zoete aardappel zacht te maken (je hebt puree nodig voor dit recept), is in de magnetron. Dan kun je ze in een paar minuten gaar-poffen.

    Heb je geen magnetron? Geen probleem, je kunt de aardappels ook schillen en in stukjes snijden en deze een minuut of 15-20 koken. Als ze zacht genoeg zijn kun je er een puree van prakken.

    Zoete aardappelbrood bewaren

    Je kunt de zoete aardappelcake een dag of twee, drie bewaren, maar je kunt hem ook prima invriezen. Bewaar de cake op een donkere plek en pak hem in met bijvoorbeeld een bijenwasdoek. Je kunt de cake dus ook prima invriezen, dat gaat het makkelijkste in een (tupperware) bakje. 

    Meestal vries ik zelf de helft van de cake in, de andere helft komt namelijk binnen een dag of twee wel op. Even de avond van tevoren uit de vriezer halen en je hebt weer een lekker vers ontbijt.

    Tip: ook lekker is dit bietenbrood.

    Recept

    Zoete aardappelbrood met enkele plakken eraf gesneden. Op een bordje voor het brood liggen twee plakken, gegarneerd met yoghurt en rode bessen.

    Zoete aardappelbrood met kaneel

    Een lekker tussendoortje en weer eens iets anders dan het bekende bananenbrood: zoete aardappelbrood. Lekker op smaak gebracht met kaneel of koekkruiden.
    5 van 3 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 50 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 12 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • cakeblik (ca 25 cm)
    • mengkom

    Ingrediënten

    • 1 grote zoete aardappel
    • 150 ml (karne)melk of plantaardige melk
    • 100 gr lichte basterdsuiker
    • 2 eieren
    • 250 gr bloem
    • 75 ml zonnebloemolie
    • 8 gr bakpoeder
    • 1 tl kaneel, koekkruiden of chaikruiden
    • Optioneel om te bestrooien: 1-2 el havermout
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Prik de zoete aardappel op een paar plaatsen in met een vork en pof deze in ongeveer vijf minuten gaar in de magnetron op de hoogste stand. Keer de aardappel halverwege even om. Prik er nogmaals in met een vork om te voelen of de aardappel zacht is geworden. Zo niet, pof hem dan nog wat langer. Laat iets afkoelen.
    • Vet ondertussen een cakevorm in met boter of zonnebloemolie.
    • Meng de eieren met de suiker en de olie tot een glad mengsel.
    • Voeg de bloem, het bakpoeder, de kaneel, een snufje zout en de karnemelk door het mengsel.
    • Halveer de zoete aardappel en schep beide helften leeg. Schep de zoete aardappel door het deeg met behulp van een spatel en giet het beslag in de cakevorm.
    • Bestrooi de cake met havermout en bak ca 50 minuten op 175 graden. Laat het zoete aardappelbrood een kwartiertje afkoelen in de vorm voordat je hem eruit stort.

    Notities

    Het zoete aardappelbrood blijft een dag of twee lekker vers. Vries daarom het liefste meteen het stuk dat je niet snel gaat opeten, in.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 188kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 4g | Vetten: 7g | Zout: 93mg | Vezels: 1g | Suiker: 10g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More tussendoortjes

    • Een grote kom met fruitsalade. Er omheen liggen stukken fruit die ook in de fruitsalade zitten: appel, druiven, passievrucht, limoen en aardbeien.
      Fruitsalade maken
    • Een groen schaaltje gevuld met bliss balls. Je ziet enkele ingrediënten in de tussendoortjes zitten: pindakaas, havermout en mini M&M's.
      Bliss balls met pindakaas
    • Een hand houdt een stukje bevroren banaan omhoog. De banaan is gedipt in gesmolten pure chocolade en bestrooid met geraspte kokos.
      Bevroren banaan met chocolade
    • Dadels met pindakaas, chocolade en stukjes fudge op een bord.
      Dadels met pindakaas en chocolade

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie

      juli 15, 2019 at 3:13 pm

      Het smaakte prima Sandra en door het poffen van de zoete aardappel in de magnetron, is het beslag snel klaar.

      Beantwoorden
    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.