tussendoortjes

Zoete aardappelbrood met kaneel

Zoete aardappelbrood

Van bananenbrood heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Maar ken je zoete aardappelbrood al? Het is eigenlijk hetzelfde principe. Met behulp van een ‘zoet’ ingredient maak je in een handomdraai een cake die net iets minder suikers bevat dan een normale cake. In dit geval levert het recept je een heerlijke zoete aardappelcake die lekker is als tussendoortje of als ontbijt, of bij de koffie. Tip: serveer het brood met een schepje (volle) yoghurt of besmeer een plak met notenpasta. Vooral cashewpasta smaakt er heel lekker bij.

Zoete aardappelbrood bewaren

Je kunt de zoete aardappelcake een dag of twee, drie bewaren, maar je kunt hem ook prima invriezen. Bewaar de cake op een donkere plek en pak hem in met bijvoorbeeld een bijenwasdoek. Je kunt de cake dus ook prima invriezen, dat gaat het makkelijkste in een (tupperware) bakje. 

Zoete aardappelbrood met kaneel

0 from 0 votes
Course: TussendoortjeCuisine: CakeDifficulty: Eenvoudig
Voor

12

plakken
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

50

minutes
Calorieën

190

kcal

Een lekker tussendoortje en weer eens iets anders dan het bekende bananenbrood: zoete aardappelbrood. Lekker op smaak gebracht met kaneel of koekkruiden.

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel

  • 150 ml (karne)melk of plantaardige melk

  • 100 gr lichte basterdsuiker

  • 2 eieren

  • 250 gr bloem

  • 75 ml zonnebloemolie

  • 8 gr bakpoeder

  • 1 tl kaneel, koekkruiden of chaikruiden

  • Optioneel om te bestrooien: 1-2 el havermout

Bereiding

  • Prik de zoete aardappel op een paar plaatsen in met een vork en pof deze in ongeveer vijf minuten gaar in de magnetron op de hoogste stand. Keer de aardappel halverwege even om. Prik er nogmaals in met een vork om te voelen of de aardappel zacht is geworden. Zo niet, pof hem dan nog wat langer. Laat iets afkoelen.
  • Vet ondertussen een cakevorm in met boter of zonnebloemolie.
  • Meng de eieren met de suiker en de olie tot een glad mengsel.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder, de kaneel, een snufje zout en de karnemelk door het mengsel.
  • Halveer de zoete aardappel en schep beide helften leeg. Schep de zoete aardappel door het deeg met behulp van een spatel en giet het beslag in de cakevorm.
  • Bestrooi de cake met havermout en bak ca 50 minuten op 175 graden. Laat het zoete aardappelbrood een kwartiertje afkoelen in de vorm voordat je hem eruit stort.

Opmerkingen

  • Het zoete aardappelbrood blijft een dag of twee lekker vers. Vries daarom het liefste meteen het stuk dat je niet snel gaat opeten, in.

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl en ontvang een gratis e-book met o.a. vijf exclusieve recepten

.
Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

1 Comment

  • Reply Atie

    Het smaakte prima Sandra en door het poffen van de zoete aardappel in de magnetron, is het beslag snel klaar.

    15 juli 2019 at 15:13
  • Reactie achterlaten