Menu
tussendoortjes

Zoete aardappelbrood met kaneel

Zoete aardappelbrood

Van bananenbrood heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Maar ken je zoete aardappelbrood al? Het is eigenlijk hetzelfde principe. Met behulp van een ‘zoet’ ingredient maak je in een handomdraai een cake die net iets minder suikers bevat dan een normale cake.

Lekker als ontbijt of tussendoortje

In dit geval levert het recept je een heerlijke zoete aardappelcake die lekker is als tussendoortje of als ontbijt, of bij de koffie. Tip: serveer het brood met een schepje (volle) yoghurt of besmeer een plak met notenpasta. Vooral cashewpasta smaakt er heel lekker bij.

Poffen in de magnetron

De snelste manier om de zoete aardappel zacht te maken (je hebt puree nodig voor dit recept), is in de magnetron. Dan kun je ze in een paar minuten gaar-poffen.

Heb je geen magnetron? Geen probleem, je kunt de aardappels ook schillen en in stukjes snijden en deze een minuut of 15-20 koken. Als ze zacht genoeg zijn kun je er een puree van prakken.

Zoete aardappelbrood bewaren

Je kunt de zoete aardappelcake een dag of twee, drie bewaren, maar je kunt hem ook prima invriezen. Bewaar de cake op een donkere plek en pak hem in met bijvoorbeeld een bijenwasdoek. Je kunt de cake dus ook prima invriezen, dat gaat het makkelijkste in een (tupperware) bakje. 

Meestal vries ik zelf de helft van de cake in, de andere helft komt namelijk binnen een dag of twee wel op. Even de avond van tevoren uit de vriezer halen en je hebt weer een lekker vers ontbijt.

Zoete aardappelbrood met kaneel

5 from 1 stem
Gang: TussendoortjeKeuken: CakeNiveau: Eenvoudig
Voor

12

plakken
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

50

minutes
Calorieën

190

kcal

Een lekker tussendoortje en weer eens iets anders dan het bekende bananenbrood: zoete aardappelbrood. Lekker op smaak gebracht met kaneel of koekkruiden.

Kook-modus

(houdt het scherm aan tijdens het koken)

Ingrediënten

  • 1 1 grote zoete aardappel

  • 150 ml 150 (karne)melk of plantaardige melk

  • 100 gr 100 lichte basterdsuiker

  • 2 2 eieren

  • 250 gr 250 bloem

  • 75 ml 75 zonnebloemolie

  • 8 gr 8 bakpoeder

  • 1 tl 1 kaneel, koekkruiden of chaikruiden

  • Optioneel om te bestrooien: 1-2 el havermout

Bereiding

  • Prik de zoete aardappel op een paar plaatsen in met een vork en pof deze in ongeveer vijf minuten gaar in de magnetron op de hoogste stand. Keer de aardappel halverwege even om. Prik er nogmaals in met een vork om te voelen of de aardappel zacht is geworden. Zo niet, pof hem dan nog wat langer. Laat iets afkoelen.
  • Vet ondertussen een cakevorm in met boter of zonnebloemolie.
  • Meng de eieren met de suiker en de olie tot een glad mengsel.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder, de kaneel, een snufje zout en de karnemelk door het mengsel.
  • Halveer de zoete aardappel en schep beide helften leeg. Schep de zoete aardappel door het deeg met behulp van een spatel en giet het beslag in de cakevorm.
  • Bestrooi de cake met havermout en bak ca 50 minuten op 175 graden. Laat het zoete aardappelbrood een kwartiertje afkoelen in de vorm voordat je hem eruit stort.

Opmerkingen

  • Het zoete aardappelbrood blijft een dag of twee lekker vers. Vries daarom het liefste meteen het stuk dat je niet snel gaat opeten, in.
Recept zoete aardappelbrood

Heb je dit recept gemaakt? Dan zou het ik heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door op de sterretjes te klikken. En deel gerust een foto van jouw creatie met me op Instagram of Facebook. Vind ik supertof!

Tip: klik op het roze hartje onderaan de pagina en maak een gratis account aan. Daarmee kun je jouw favoriete recepten van deze site opslaan en altijd makkelijk terugvinden.

1 Reactie

  • Atie
    15 juli 2019 at 15:13

    Het smaakte prima Sandra en door het poffen van de zoete aardappel in de magnetron, is het beslag snel klaar.

    Reply

Laat een reactie achter