Van bananenbrood heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. Maar ken je zoete aardappelbrood al? Het is eigenlijk hetzelfde principe. Met behulp van een ‘zoet’ ingrediënt maak je in een handomdraai een cake die net iets minder suikers bevat dan een normale cake.
Lekker als ontbijt of tussendoortje
In dit geval levert het recept je een heerlijke zoete aardappelcake die lekker is als tussendoortje of als ontbijt, of bij de koffie. Tip: serveer het brood met een schepje (volle) yoghurt of besmeer een plak met notenpasta. Vooral cashewpasta smaakt er heel lekker bij.
Poffen in de magnetron
De snelste manier om de zoete aardappel zacht te maken (je hebt puree nodig voor dit recept), is in de magnetron. Dan kun je ze in een paar minuten gaar-poffen.
Heb je geen magnetron? Geen probleem, je kunt de aardappels ook schillen en in stukjes snijden en deze een minuut of 15-20 koken. Als ze zacht genoeg zijn kun je er een puree van prakken.
Zoete aardappelbrood bewaren
Je kunt de zoete aardappelcake een dag of twee, drie bewaren, maar je kunt hem ook prima invriezen. Bewaar de cake op een donkere plek en pak hem in met bijvoorbeeld een bijenwasdoek. Je kunt de cake dus ook prima invriezen, dat gaat het makkelijkste in een (tupperware) bakje.
Meestal vries ik zelf de helft van de cake in, de andere helft komt namelijk binnen een dag of twee wel op. Even de avond van tevoren uit de vriezer halen en je hebt weer een lekker vers ontbijt.
Tip: ook lekker is dit bietenbrood.

Zoete aardappelbrood met kaneel
Ingrediënten
- 1 grote zoete aardappel
- 150 ml (karne)melk of plantaardige melk
- 100 gr lichte basterdsuiker
- 2 eieren
- 250 gr bloem
- 75 ml zonnebloemolie
- 8 gr bakpoeder
- 1 tl kaneel, koekkruiden of chaikruiden
- Optioneel om te bestrooien: 1-2 el havermout
Zo maak je het
- Prik de zoete aardappel op een paar plaatsen in met een vork en pof deze in ongeveer vijf minuten gaar in de magnetron op de hoogste stand. Keer de aardappel halverwege even om. Prik er nogmaals in met een vork om te voelen of de aardappel zacht is geworden. Zo niet, pof hem dan nog wat langer. Laat iets afkoelen.
- Vet ondertussen een cakevorm in met boter of zonnebloemolie.
- Meng de eieren met de suiker en de olie tot een glad mengsel.
- Voeg de bloem, het bakpoeder, de kaneel, een snufje zout en de karnemelk door het mengsel.
- Halveer de zoete aardappel en schep beide helften leeg. Schep de zoete aardappel door het deeg met behulp van een spatel en giet het beslag in de cakevorm.
- Bestrooi de cake met havermout en bak ca 50 minuten op 175 graden. Laat het zoete aardappelbrood een kwartiertje afkoelen in de vorm voordat je hem eruit stort.
Notities
Voedingswaarden

1 Reactie
Atie
15 juli 2019 at 15:13Het smaakte prima Sandra en door het poffen van de zoete aardappel in de magnetron, is het beslag snel klaar.