• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Vegetarische enchiladas

    Bijgewerkt: jul 2025 · Geplaatst: apr 2025 door Sandra

    Ben jij gek op alles wat uit de Tex-Mex keuken komt? Dan zijn deze vegetarische enchiladas hét recept voor jou!

    Naar recept Naar video
    Een ovenschotel met vegetarische enchiladas met een royale laag gegratineerde cheddar.

    ✓ Vegetarisch recept
    ✓ Lekker veel gegratineerde kaas
    ✓ Feestelijk eten, met bijgerechtjes zoals zure room & guacemole

    TexMex gerechten

    Of het nou crunchwraps met kip, pulled chicken pizza, een wraptaart, nachos uit de oven of een goedgevulde bonensoep is, je mag mij (bijna) wakker maken voor alles wat uit de TexMex keuken komt. De smaak van die heerlijke Mexicaanse kruiden, en bijgerechten zoals guacemole, héérlijk! Als jij ook zo'n fan bent, dan ga je deze ovenschotel met vegetarische enchiladas echt lekker vinden. Deze wraps bevatten lekker veel verse groenten en vullen goed dankzij de toevoeging van peulvruchten.

    Ingrediënten enchilada ovenschotel

    Voor dit recept heb je nodig:

    De ingrediënten om enchilada ovenschotel te maken, uitgestald op een witte ondergrond.
    • Tortillawraps - ik ga altijd voor de deels volkoren variant, omdat deze meer vezels bevat en daardoor voedzamer is dan de witte variant. Kies jouw persoonlijke favoriete wraps voor dit recept.
    • Verse groenten - rode ui en paprika. Voor de looks én de smaak heb ik een voorkeur voor een combinatie van een rode en een gele paprika.
    • Geraspte kaas - ik vind cheddar het beste passen bij TexMex gerechten. De harde cheddar die in de supermarkt verkocht wordt, wordt over het algemeen gemaakt met vegetarisch stremsel (om dit zeker te weten, check de verpakking). Je kunt het natuurlijk ook vervangen door een andere geraspte kaas.
    • Enchiladasaus - gekocht, of gebruik zelfgemaakte enchiladasaus.
    • Mexicaanse kruidenmix - gekocht of gebruik zelfgemaakte TexMex kruiden. Houd je van pittig? Voeg chipotle, chilivlokken of een verse rode peper toe aan de vulling.
    • Peulvruchten uit blik - mais en pintobonen of zwarte bonen. Deze zorgen ervoor dat de enchiladas goed vullen.

    Serveertip: de vegetarische enchiladas smaken extra lekker als je ze garneert met wat verse koriander of peterselie. Voor erbij zijn zure room en guacemole erg lekker. Je kunt het gerecht ook garneren met zeer fijngesneden rode ui, schijfjes limoen en schijfjes avocado.

    Vegetarische enchiladas voorbereiden en bewaren

    Dit is nu typisch zo'n gerecht wat je perfect kunt voorbereiden!

    • Mexicaanse kruidenmix is maandenlang houdbaar, dus die kun je op elk gewenst moment maken.
    • Ga je zelf de enchiladasaus maken? Ook deze is in de koelkast zeker een week houdbaar, dus maak die alvast wanneer het jou uitkomt.
    • De vulling laat je idealiter goed uitlekken en afkoelen voor je de wraps ermee vult. Maak deze bij voorkeur een dag voordat je de vegetarische enchiladas wilt serveren.
    Enchilada recept met bonen en veel verse groenten. De enchiladas zijn overgoten met saus en geraspte cheddar, en worden geserveerd met guacemole en zure room in schaaltjes naast de ovenschotel.

    Tips voor de lekkerste enchiladas

    • Zorg ervoor dat de vulling zo droog mogelijk is, om zompige wraps te voorkomen.
    • De vulling wordt er alleen maar lekkerder op als je deze een dagje van tevoren klaarmaakt. Zo kunnen de smaken van de kruiden goed intrekken.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik ook vegan enchiladas maken?

    Vervang de cheddar door een vegan geraspte kaas en laat de zure room weg als bijgerecht, om dit gerecht vegan te maken.

    Kan ik dit gerecht invriezen?

    Ja, je kunt de enchiladas volledig bereiden en afgedekt invriezen inclusief ovenschaal. Laat ze ontdooien in de koelkast en warm ze vervolgens op in de oven op 180°C tot ze goed heet zijn.

    Kan ik de pinto-bonen vervangen?

    Zeker! Kidneybonen of zwarte bonen zijn ook lekkere opties.

    Wat kan ik serveren bij vegetarische enchiladas?

    Een frisse salade of rijst smaken hier prima bij!

    Recept

    Een ovenschotel met vegetarische enchiladas met een royale laag gegratineerde cheddar.

    Vegetarische enchiladas

    Een heerlijke vegetarische enchiladaschotel met bonen, veel verse groenten en geraspte kaas. Lekker met zure room en guacemole.
    Nog geen beoordelingen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 20 minuten minuten
    Totale tijd: 50 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • koksmes
    • koekenpan
    • ovenschaal

    Ingrediënten

    Voor de enchilada's

    • 8 wraps (volkoren)
    • 2 rode uien
    • 1 gele paprika
    • 1 rode paprika
    • 2 tl Mexicaanse kruiden
    • 1 blikje mais (150 gr)
    • 1 blikje pintobonen (of zwarte bonen, 160 gr)
    • 150 gr cheddar (geraspt)

    Voor de enchiladasaus (je kunt ook kant en klare saus gebruiken)

    • 2 el olijfolie
    • 1,5 el bloem
    • 1 el Mexicaanse kruiden
    • 0,5 tl cacaopoeder
    • 2 tl chipotle (uit pot, of gebruikt 1 tl gerookt paprikapoeder)
    • 330 ml tomato frito
    • 100 ml groentebouillon

    Voor erbij

    • zure room
    • guacemole
    • verse koriander of peterselie
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Als je de enchiladasaus zelf gaat maken, begin hier dan mee. Verwarm de olie in een pannetje en voeg de bloem toe, bak deze even mee. Voeg dan de Mexicaanse kruiden, cacao, chipotle, tomato frito en bouillon toe.
      2 el olijfolie, 1,5 el bloem, 1 el Mexicaanse kruiden, 0,5 tl cacaopoeder, 2 tl chipotle, 330 ml tomato frito, 100 ml groentebouillon
    • Kook onder regelmatig roeren in tot een mooie dikke saus en breng op smaak met zout en peper. Je kunt de saus eventueel zeven voor een extra glad resultaat.
    • Snijd de rode ui en de paprika's fijn en doe deze met wat olijfolie en de Mexicaanse kruiden in een koekenpan. Bak 10 minuten
      2 rode uien, 1 gele paprika, 1 rode paprika, 2 tl Mexicaanse kruiden
    • Laat de mais en de pintobonen goed uitlekken, en voeg deze toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar en breng indien nodig nog op smaak met peper en zout.
      1 blikje mais, 1 blikje pintobonen
    • Laat de vulling nu volledig afkoelen en goed uitlekken. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
    • Besmeer elke tortillawrap met een schepje van de saus en smeer dit uit over de wraps (houdt eventueel nog wat achter om uit te gieten over de gevulde enchilada's).
      8 wraps
    • Schep op elke wrap een achtste deel van de vulling, rol de wraps op en leg ze in een ovenschaal.
    • Bestrooi de vegetarische enchiladas met de geraspte cheddar en bak de ovenschotel 20 minuten tot de kaas goudbruin is.
      150 gr cheddar
    • Serveer de enchiladasschotel met zure room en guacemole, en bestrooi met verse koriander of peterselie.
      zure room, guacemole, verse koriander of peterselie

    Video

    Notities

    Je kunt deze enchilada ovenschotel heel goed voorbereiden, door de saus en de vulling al eerder klaar te maken (de vulling kun je een dag van tevoren klaarmaken, de saus al een week eerder).

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 609kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwitten: 18g | Vetten: 36g | Zout: 827mg | Vezels: 9g | Suiker: 12g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More hoofdgerechten

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Zalm pizza waar drie stukken van zijn los gesneden. De pizza ligt op een bord, op een groen geblokte doek.
      Zalm pizza
    • Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.
      Palmkool salade met halloumi
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required