Ben jij gek op alles wat uit de Tex-Mex keuken komt? Dan zijn deze vegetarische enchiladas hét recept voor jou!

✓ Vegetarisch recept
✓ Lekker veel gegratineerde kaas
✓ Feestelijk eten, met bijgerechtjes zoals zure room & guacemole
TexMex gerechten
Of het nou crunchwraps met kip, pulled chicken pizza, een wraptaart, nachos uit de oven of een goedgevulde bonensoep is, je mag mij (bijna) wakker maken voor alles wat uit de TexMex keuken komt. De smaak van die heerlijke Mexicaanse kruiden, en bijgerechten zoals guacemole, héérlijk! Als jij ook zo'n fan bent, dan ga je deze ovenschotel met vegetarische enchiladas echt lekker vinden. Deze wraps bevatten lekker veel verse groenten en vullen goed dankzij de toevoeging van peulvruchten.
Ingrediënten enchilada ovenschotel
Voor dit recept heb je nodig:
- Tortillawraps - ik ga altijd voor de deels volkoren variant, omdat deze meer vezels bevat en daardoor voedzamer is dan de witte variant. Kies jouw persoonlijke favoriete wraps voor dit recept.
- Verse groenten - rode ui en paprika. Voor de looks én de smaak heb ik een voorkeur voor een combinatie van een rode en een gele paprika.
- Geraspte kaas - ik vind cheddar het beste passen bij TexMex gerechten. De harde cheddar die in de supermarkt verkocht wordt, wordt over het algemeen gemaakt met vegetarisch stremsel (om dit zeker te weten, check de verpakking). Je kunt het natuurlijk ook vervangen door een andere geraspte kaas.
- Enchiladasaus - gekocht, of gebruik zelfgemaakte enchiladasaus.
- Mexicaanse kruidenmix - gekocht of gebruik zelfgemaakte TexMex kruiden. Houd je van pittig? Voeg chipotle, chilivlokken of een verse rode peper toe aan de vulling.
- Peulvruchten uit blik - mais en pintobonen of zwarte bonen. Deze zorgen ervoor dat de enchiladas goed vullen.
Serveertip: de vegetarische enchiladas smaken extra lekker als je ze garneert met wat verse koriander of peterselie. Voor erbij zijn zure room en guacemole erg lekker. Je kunt het gerecht ook garneren met zeer fijngesneden rode ui, schijfjes limoen en schijfjes avocado.
Vegetarische enchiladas voorbereiden en bewaren
Dit is nu typisch zo'n gerecht wat je perfect kunt voorbereiden!
- Mexicaanse kruidenmix is maandenlang houdbaar, dus die kun je op elk gewenst moment maken.
- Ga je zelf de enchiladasaus maken? Ook deze is in de koelkast zeker een week houdbaar, dus maak die alvast wanneer het jou uitkomt.
- De vulling laat je idealiter goed uitlekken en afkoelen voor je de wraps ermee vult. Maak deze bij voorkeur een dag voordat je de vegetarische enchiladas wilt serveren.
Tips voor de lekkerste enchiladas
- Zorg ervoor dat de vulling zo droog mogelijk is, om zompige wraps te voorkomen.
- De vulling wordt er alleen maar lekkerder op als je deze een dagje van tevoren klaarmaakt. Zo kunnen de smaken van de kruiden goed intrekken.
Veelgestelde vragen
Vervang de cheddar door een vegan geraspte kaas en laat de zure room weg als bijgerecht, om dit gerecht vegan te maken.
Ja, je kunt de enchiladas volledig bereiden en afgedekt invriezen inclusief ovenschaal. Laat ze ontdooien in de koelkast en warm ze vervolgens op in de oven op 180°C tot ze goed heet zijn.
Zeker! Kidneybonen of zwarte bonen zijn ook lekkere opties.
Een frisse salade of rijst smaken hier prima bij!
Recept
Vegetarische enchiladas
Handig om te hebben
Ingrediënten
Voor de enchilada's
- 8 wraps (volkoren)
- 2 rode uien
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 2 tl Mexicaanse kruiden
- 1 blikje mais (150 gr)
- 1 blikje pintobonen (of zwarte bonen, 160 gr)
- 150 gr cheddar (geraspt)
Voor de enchiladasaus (je kunt ook kant en klare saus gebruiken)
- 2 el olijfolie
- 1,5 el bloem
- 1 el Mexicaanse kruiden
- 0,5 tl cacaopoeder
- 2 tl chipotle (uit pot, of gebruikt 1 tl gerookt paprikapoeder)
- 330 ml tomato frito
- 100 ml groentebouillon
Voor erbij
- zure room
- guacemole
- verse koriander of peterselie
Zo maak je het
- Als je de enchiladasaus zelf gaat maken, begin hier dan mee. Verwarm de olie in een pannetje en voeg de bloem toe, bak deze even mee. Voeg dan de Mexicaanse kruiden, cacao, chipotle, tomato frito en bouillon toe.2 el olijfolie, 1,5 el bloem, 1 el Mexicaanse kruiden, 0,5 tl cacaopoeder, 2 tl chipotle, 330 ml tomato frito, 100 ml groentebouillon
- Kook onder regelmatig roeren in tot een mooie dikke saus en breng op smaak met zout en peper. Je kunt de saus eventueel zeven voor een extra glad resultaat.
- Snijd de rode ui en de paprika's fijn en doe deze met wat olijfolie en de Mexicaanse kruiden in een koekenpan. Bak 10 minuten2 rode uien, 1 gele paprika, 1 rode paprika, 2 tl Mexicaanse kruiden
- Laat de mais en de pintobonen goed uitlekken, en voeg deze toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar en breng indien nodig nog op smaak met peper en zout.1 blikje mais, 1 blikje pintobonen
- Laat de vulling nu volledig afkoelen en goed uitlekken. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Besmeer elke tortillawrap met een schepje van de saus en smeer dit uit over de wraps (houdt eventueel nog wat achter om uit te gieten over de gevulde enchilada's).8 wraps
- Schep op elke wrap een achtste deel van de vulling, rol de wraps op en leg ze in een ovenschaal.
- Bestrooi de vegetarische enchiladas met de geraspte cheddar en bak de ovenschotel 20 minuten tot de kaas goudbruin is.150 gr cheddar
- Serveer de enchiladasschotel met zure room en guacemole, en bestrooi met verse koriander of peterselie.zure room, guacemole, verse koriander of peterselie
Laat een reactie achter