Deze appel-peren crumble is echt heerlijk, hij smaakt echt naar de herfst!

Kies voor een beetje zure appels, dan wordt het gerecht niet te zoet. Doordat de suiker in de crumble karameliseert, krijg je een fantastisch lekkere karamelsmaak. De gehakte hazelnoten geven dit toetje een lekkere crunch. Kortom: echt alles is hier lekker aan!
Toetje met appel en peer
Appel en peer: twee heerlijke soorten herfstfruit die samen ook erg lekker smaken. Maar misschien heb je wel een fruitboom in je eigen tuin en heb je een overschot aan appels of juist aan peren. Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om maar één soort fruit te gebruiken in dit lekkere toetje. Dat is ook al erg lekker!
Tip: als je alleen peren gebruikt heb je wel kans dat de crumble wat vochtiger wordt. Ik zou dan een beetje maïzena door de blokjes peer roeren, dat bindt het vocht een beetje.
Makkelijk toetje: crumble
Crumble is echt een heel makkelijk toetje, wat je ook eenvoudig kunt maken voor wat grotere groepen. Wil je het toetje voorbereiden? Dat kan prima. De crumbletopping kun je al eerder maken en bewaren in de koelkast. Ook het fruitmengsel kun je al eerder maken en afgedekt in de koelkast bewaren.
Belangrijk: strooi de kruimellaag vlak voor je het toetje in de oven schuift, over het fruit. Doe dit niet eerder, anders trekt het vocht van het fruit in de kruimellaag en wordt hij zompig.
Als je fan bent van appel-peren crumble in het najaar, probeer dan in het voorjaar eens deze rabarbercrumble en in de zomer deze aardbeiencrumble en deze perzik cobbler.
Nog meer feest met...
De appel-peren crumble is zo al heel lekker, maar ik serveer 'm ook wel eens met een scheutje slagroom erover. Of, als je er echt een feestje van wilt maken: serveer 'm met een bol vanille-ijs, vanillevla of (warme) vanillesaus. Dan maak je het pas echt super lekker!
Recept

Appel-peren crumble met hazelnoten
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 2 (zure) appels
 - 2 peren (niet te rijp)
 - 50 gr rozijnen
 - 2 tl speculaaskruiden (of kaneel)
 - 2 el kristalsuiker
 - 90 gr boter
 - 90 gr bloem
 - 75 gr kristalsuiker
 - 50 gr hazelnoten
 - Eventueel om erbij te serveren: een scheutje room, vanillesaus of -vla of een bol ijs.
 
Zo maak je het
- Snijd de appels en peren in stukjes en doe deze samen met de rozijnen, koekkruiden en suiker in een kom.
 - Maak de crumble-laag door de boter met je vingers vlug door de bloem te wrijven.
 - Roer de gehakte hazelnoten en de suiker door het bloem-boter mengsel
 - Bak de appel-peren crumble ca 25 minuten op 180 graden. Pas op: de crumble is gloeiend heet, laat de crumble een paar minuten afkoelen voor je er een hap van neemt!
 






Laat een reactie achter