Iedereen kent wel bananenbrood. Heerlijk, en ik schuif er regelmatig eentje in de oven. Heerlijk als ontbijt of tussendoortje. Nou had ik laatst wat bietjes over en ik besloot deze door het beslag te mengen. Daar krijgt het beslag voor deze bietencake een waanzinnig knalroze kleur van, die helaas door het bakken een stuk minder intens wordt. Gelukkig blijft de buitenkant van het bietenbrood wel mooi roze, en de smaak is top!

Proef je de biet?
Nee hoor! Het bietenbrood is heerlijk smeuïg en lekker zoet van smaak. Geen zorgen, de gronderige smaak van de bietjes overheerst absoluut niet in dit lekkere recept.
Ingrediënten bietencake
Voor dit recept heb je nodig:

- Zelfrijzend bakmeel - dit zorgt ervoor dat de cake mooi rijst. Je kunt om de cake voedzamer te maken, de helft vervangen door boekweitmeel. Voeg dan wel een theelepel bakpoeder toe om de cake alsnog te laten rijzen.
- Rode biet - gebruik gekookte rode bietjes voor dit recept. Je vindt deze gevacumeerd verpakt op de groentenafdeling van de supermarkt.
- Zonnebloemolie en melk zorgen voor smeuiigheid - gebruik koemelk of een plantaardige drink naar keuze (havermelk of amandelmelk smaken het beste in dit recept).
- Eieren zorgen voor luchtigheid en een soepel deeg.
- Bananen en suiker - maken het bietenbrood lekker zoet. Goed rijpe of zelfs overrijpe bananen geven het beste resultaat. Ik gebruik meestal lichte basterdsuiker voor dit recept.
- Kaneel - geeft extra smaak aan het beslag. Je kunt het ook weglaten of vervangen door een andere smaakmaker, zoals vanillepasta, kardemomkof cacaopoeder.
Restjes tip: heb je bietjes over uit de vacuum verpakking? Maak er deze roze smoothie mee of deze vullende lunchsalade met kikkererwten.
Variëren met dit bietenbrood recept
Eigenlijk is dit een heel standaard recept voor bietencake of bietenbrood. Je kunt er lekker mee varieren. Een paar tips:
- Meng een hand fijngehakte noten door het beslag
- Meng een hand chocolade-chips door het beslag
- Maak een roze icing van poedersuiker en wat bietensap of rode kleurstof, en sprenkel deze over de cake in plaats van havermout als topping te gebruiken
Je kunt de plakjes cake zó eten, maar ze zijn ook heel erg lekker met wat notenpasta erop.
Bewaren en invriezen
Na het bakken blijft de cake nog een dag of twee lekker vers. Bewaar deze op kamertemperatuur in een afgesloten bak. Je kunt er ook voor kiezen om de cake in plakjes in te vriezen, of de helft van de cake in te vriezen. Dan kun je nog langer genieten van een lekker vers ontbijt of tussendoortje!
Restjestip: ik kan me niet voorstellen dat het bietenbrood de kans krijgt om oud te worden, maar is deze toch droog geworden? Verkruimel de cake, meng met roomkaas en dip in gesmolten witte chocolade om er heerlijke truffels van te maken!
Veelgestelde vragen
Ja, maar geraspte rauwe bieten kunnen iets minder zoet en vochtiger zijn dan gekookte bietjes. Je kunt ze even kort stomen of bakken om ze iets zachter te maken. Laat goed uitlekken en dep droog, anders blijft je cake nattig.
Zorg ervoor dat je de aanbevolen baktijd en -temperatuur volgt. Het kan zijn dat de cake in jouw oven nog iets langer moet bakken. Is dit niet het geval? Gebruik de volgende keer iets minder melk in het beslag.
Recept

Bietencake | Bietenbrood
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 2 eieren
- 100 gr lichte basterdsuiker
- 75 ml zonnebloemolie
- 2 rijpe bananen
- 150 gr rode biet (gekookt)
- 150 ml amandelmelk
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 1,5 tl kaneel
- 1 snuf zout
- 2 el havermout (optioneel)
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de eieren, suiker en zonnebloemolie in een kom en mix deze in enkele minuten luchtig.
- Doe de banaan en rode biet samen met de melk in een blender of keukenmachine, en maal dit goed fijn. Mix door het ei-mengsel heen.
- Zeef het bakmeel en voeg dit samen met de kaneel en het zout toe aan de kom. Roer met een spatel het beslag rustig door elkaar, tot het bakmeel volledig is opgenomen door het beslag.
- Vet een cakevorm in met zonnebloemolie en giet het beslag in de vorm. Bestrooi desgewenst met wat havermout en bak de bietencake in 50 minuten gaar.






Laat een reactie achter