• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Bietencake of bietenbrood

    Bijgewerkt: mei 2023 · Geplaatst: mei 2021 door Sandra

    Iedereen kent wel bananenbrood. Heerlijk, en ik schuif er regelmatig eentje in de oven. Heerlijk als ontbijt of tussendoortje. Nou had ik laatst wat bietjes over en ik besloot deze door het beslag te mengen. Daar krijgt het beslag voor deze bietencake een waanzinnig knalroze kleur van, die helaas door het bakken een stuk minder intens wordt. Gelukkig blijft de buitenkant van het bietenbrood wel mooi roze, en de smaak is top!

    Naar recept
    Bietencake of Bietenbrood: vijf plakken roze cake zijn op elkaar gestapeld op een houten serveerplank.

    Proef je de biet?

    Nee hoor! Het bietenbrood is heerlijk smeuïg en lekker zoet van smaak. Geen zorgen, de gronderige smaak van de bietjes overheerst absoluut niet in dit lekkere recept.

    Ingrediënten bietencake

    Voor dit recept heb je nodig:

    De ingrediënten om bietencake te maken, uitgestald op een wit-marmeren ondergrond.
    • Zelfrijzend bakmeel - dit zorgt ervoor dat de cake mooi rijst. Je kunt om de cake voedzamer te maken, de helft vervangen door boekweitmeel. Voeg dan wel een theelepel bakpoeder toe om de cake alsnog te laten rijzen.
    • Rode biet - gebruik gekookte rode bietjes voor dit recept. Je vindt deze gevacumeerd verpakt op de groentenafdeling van de supermarkt.
    • Zonnebloemolie en melk zorgen voor smeuiigheid - gebruik koemelk of een plantaardige drink naar keuze (havermelk of amandelmelk smaken het beste in dit recept).
    • Eieren zorgen voor luchtigheid en een soepel deeg.
    • Bananen en suiker - maken het bietenbrood lekker zoet. Goed rijpe of zelfs overrijpe bananen geven het beste resultaat. Ik gebruik meestal lichte basterdsuiker voor dit recept.
    • Kaneel - geeft extra smaak aan het beslag. Je kunt het ook weglaten of vervangen door een andere smaakmaker, zoals vanillepasta, kardemomkof cacaopoeder.

    Restjes tip: heb je bietjes over uit de vacuum verpakking? Maak er deze roze smoothie mee of deze vullende lunchsalade met kikkererwten.

    Variëren met dit bietenbrood recept

    Eigenlijk is dit een heel standaard recept voor bietencake of bietenbrood. Je kunt er lekker mee varieren. Een paar tips:

    • Meng een hand fijngehakte noten door het beslag
    • Meng een hand chocolade-chips door het beslag
    • Maak een roze icing van poedersuiker en wat bietensap of rode kleurstof, en sprenkel deze over de cake in plaats van havermout als topping te gebruiken

    Je kunt de plakjes cake zó eten, maar ze zijn ook heel erg lekker met wat notenpasta erop.

    Bewaren en invriezen

    Na het bakken blijft de cake nog een dag of twee lekker vers. Bewaar deze op kamertemperatuur in een afgesloten bak. Je kunt er ook voor kiezen om de cake in plakjes in te vriezen, of de helft van de cake in te vriezen. Dan kun je nog langer genieten van een lekker vers ontbijt of tussendoortje!

    Restjestip: ik kan me niet voorstellen dat het bietenbrood de kans krijgt om oud te worden, maar is deze toch droog geworden? Verkruimel de cake, meng met roomkaas en dip in gesmolten witte chocolade om er heerlijke truffels van te maken!

    Veelgestelde vragen

    Kan ik rauwe bieten gebruiken in plaats van gekookte?

    Ja, maar geraspte rauwe bieten kunnen iets minder zoet en vochtiger zijn dan gekookte bietjes. Je kunt ze even kort stomen of bakken om ze iets zachter te maken. Laat goed uitlekken en dep droog, anders blijft je cake nattig.

    Mijn bietencake is te nat geworden, hoe kan dit?

    Zorg ervoor dat je de aanbevolen baktijd en -temperatuur volgt. Het kan zijn dat de cake in jouw oven nog iets langer moet bakken. Is dit niet het geval? Gebruik de volgende keer iets minder melk in het beslag.

    Recept

    Bietencake of Bietenbrood: vijf plakken roze cake zijn op elkaar gestapeld op een houten serveerplank.

    Bietencake | Bietenbrood

    Een lekkere variatie op bananenbrood: bietenbrood of bietencake. Een smeuïge cake met rode biet en banaan.
    4.89 van 9 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
    Bereidingstijd: 50 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
    Servings: 12 plakken
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • cakeblik (ca 25 cm)
    • mengkom
    • mixer

    Ingrediënten

    • 2 eieren
    • 100 gr lichte basterdsuiker
    • 75 ml zonnebloemolie
    • 2 rijpe bananen
    • 150 gr rode biet (gekookt)
    • 150 ml amandelmelk
    • 250 gr zelfrijzend bakmeel
    • 1,5 tl kaneel
    • 1 snuf zout
    • 2 el havermout (optioneel)
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    • Doe de eieren, suiker en zonnebloemolie in een kom en mix deze in enkele minuten luchtig.
    • Doe de banaan en rode biet samen met de melk in een blender of keukenmachine, en maal dit goed fijn. Mix door het ei-mengsel heen.
    • Zeef het bakmeel en voeg dit samen met de kaneel en het zout toe aan de kom. Roer met een spatel het beslag rustig door elkaar, tot het bakmeel volledig is opgenomen door het beslag.
    • Vet een cakevorm in met zonnebloemolie en giet het beslag in de vorm. Bestrooi desgewenst met wat havermout en bak de bietencake in 50 minuten gaar.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 200kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 4g | Vetten: 7g | Zout: 70mg | Vezels: 2g | Suiker: 12g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    4.89 from 9 votes (9 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.