• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Lemoncurd - heel makkelijk zelf maken

    Bijgewerkt: jan 2025 · Geplaatst: jul 2017 door Sandra

    Lemoncurd, heerlijk! Als je me laat gaan eet ik zo een halve pot leeg. Het is super zoet, maar door de frisse smaak van citroen is het niet té zoet.

    Naar recept Naar video
    Lemon curd

    Heerlijk op brioche of andere zoete broodjes, of nog lekkerder: met versgebakken scones! Ook heerlijk, smeer een beetje lemoncurd op opgerolde wentelteefjes en serveer ze met frambozen, om je vingers bij op te eten zo lekker...

    Lemoncurd ingrediënten

    Eén van de redenen dat ik dit recept heel vaak zelf maak, is dat ik de ingrediënten standaard in huis heb. Je hebt nodig:

    De ingrediënten om lemoncurd te maken: citroen, ei, suiker en boter.

    Citroen - een mooi geel exemplaar. Iets uitgedroogde citroenen werken niet zo goed voor dit recept, omdat je die niet mooi kunt raspen. De iets langwerpige citroenen met dikke schil zijn perfect.

    Boter - gebruik jouw favoriete ongezouten roomboter voor dit recept.

    Ei - scharreleieren / vrije uitloopeieren maat M.

    Suiker - witte basterdsuiker (witte kristalsuiker werkt ook als je geen basterdsuiker in huis hebt).

    Zelf lemon curd maken

    Hoewel ik de kant en klare lemoncurd uit pot lekker vind, is het natuurlijk altijd leuker én nog lekkerder om het zelf te maken.

    Het is een eenvoudig recept en je zelfgemaakte lemoncurd is zo klaar, binnen tien minuten heb je een potje klaar. Nog even wachten tot het is afgekoeld en je kunt aanvallen!

    Paastaart met lemon curd en paaschocolade-decoraties. Uit de taart is een flinke punt gesneden, die in drie kleine puntjes op drie gebaksbordjes om de taart heenstaan.

    Lemoncurd is lekker bij zoete broodjes (ook bijvoorbeeld brioche en chinois), op scones, door de yoghurt, op pannenkoeken, als topping op cupcakes, mon chou taart of tussen koekjes... 

    Curd van citroen of andere vruchten

    Je kunt dus curd van citroen maken, maar ook van andere fruitsoorten. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van frambozencurd, passievruchten curd of mandarijnencurd? 

    Weckpot steriliseren

    Om de lemon curd lang te kunnen bewaren, moet je hem in een brandschoon potje bewaren. Dit doe je het beste in een gesteriliseerde weckpot.

    Doe het weckpotje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Laat dit tien minuten staan en zet de pot vervolgens te drogen op een schone theedoek. 

    Lees hier meer over het steriliseren van weckpotten.

    Recept

    Lemon curd in een glazen weckpot. Voor de pot ligt een gehalveerde citroen.

    Lemoncurd - heel makkelijk zelf maken

    Lemon curd zelf maken is helemaal niet moeilijk, je bent maar 10 minuten bezig. Heerlijk op scones, op pannenkoeken, taart, door de yoghurt...
    5 van 6 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 6 porties
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • fijne rasp
    • garde
    • kookpan
    • klein weckpotje

    Ingrediënten

    • 1 citroen
    • 75 gr boter
    • 1 ei
    • 65 gr suiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Rasp de citroen en pers de citroen uit. Doe het citroensap en de rasp in een steelpan met de boter en laat op laag vuur smelten.
    • Meng ondertussen het ei met de suiker. Giet het boter-citroenmengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel. Meng goed door elkaar met een garde en doe het mengsel weer terug in de steelpan.
    • Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat ca 2 minuten zachtjes doorkoken tot het dik wordt. Blijf ondertussen continue goed kloppen met de garde.
    • Giet de lemoncurd in een brandschoon potje, sluit af en laat volledig afkoelen voor gebruik. Bewaar de lemon curd op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).

    Video

    Notities

    Je kunt de hoeveelheden in het recept eenvoudig verdubbelen voor een grotere portie. Als je goed steriele potjes gebruikt, kun je de lemoncurd namelijk tot wel een jaar bewaren. 

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 147kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 1g | Vetten: 11g | Zout: 91mg | Vezels: 1g | Suiker: 11g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More bakrecepten

    • Een polentacake, gegarneerd met amandelschaafsel. Er zijn twee punten losgesneden van de cake.
      Polentacake met sinaasappel en gember
    • Een uitgewaaierde hoeveelheid zelfgemaakt zelfrijzend bakmeel met een zeef ernaast.
      Zelfrijzend bakmeel maken met twee ingrediënten
    • Een stukje Oreo ganachetaart op een taartbordje, gegarneerd met rood fruit.
      Ganachetaart met Oreo-bodem
    • Pindakaaskoekjes zonder suiker met kleine chocolate chips die op een rekje liggen af te koelen.
      Pindakaaskoekjes zonder suiker

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Daniëlle

      juli 09, 2017 at 7:38 am

      Lemoncurd is zo lekker. Ik moet het echt wat vaker zelf maken!

      Beantwoorden
    2. Anne-Marie

      juli 03, 2017 at 5:43 pm

      Zo lekker dit. Ik wil de volgende keer limecurd maken, lijkt me ook wel wat!

      Beantwoorden
    5 from 6 votes (6 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.