Lemoncurd, heerlijk! Als je me laat gaan eet ik zo een halve pot leeg. Het is super zoet, maar door de frisse smaak van citroen is het niet té zoet.

Heerlijk op brioche of andere zoete broodjes, of nog lekkerder: met versgebakken scones! Ook heerlijk, smeer een beetje lemoncurd op opgerolde wentelteefjes en serveer ze met frambozen, om je vingers bij op te eten zo lekker...
Lemoncurd ingrediënten
Eén van de redenen dat ik dit recept heel vaak zelf maak, is dat ik de ingrediënten standaard in huis heb. Je hebt nodig:
Citroen - een mooi geel exemplaar. Iets uitgedroogde citroenen werken niet zo goed voor dit recept, omdat je die niet mooi kunt raspen. De iets langwerpige citroenen met dikke schil zijn perfect.
Boter - gebruik jouw favoriete ongezouten roomboter voor dit recept.
Ei - scharreleieren / vrije uitloopeieren maat M.
Suiker - witte basterdsuiker (witte kristalsuiker werkt ook als je geen basterdsuiker in huis hebt).
Zelf lemon curd maken
Hoewel ik de kant en klare lemoncurd uit pot lekker vind, is het natuurlijk altijd leuker én nog lekkerder om het zelf te maken.
Het is een eenvoudig recept en je zelfgemaakte lemoncurd is zo klaar, binnen tien minuten heb je een potje klaar. Nog even wachten tot het is afgekoeld en je kunt aanvallen!
Lemoncurd is lekker bij zoete broodjes (ook bijvoorbeeld brioche en chinois), op scones, door de yoghurt, op pannenkoeken, als topping op cupcakes, mon chou taart of tussen koekjes...
Curd van citroen of andere vruchten
Je kunt dus curd van citroen maken, maar ook van andere fruitsoorten. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van frambozencurd, passievruchten curd of mandarijnencurd?
Weckpot steriliseren
Om de lemon curd lang te kunnen bewaren, moet je hem in een brandschoon potje bewaren. Dit doe je het beste in een gesteriliseerde weckpot.
Doe het weckpotje in een pan en vul de pan met kokend water tot het potje helemaal onder water staat. Laat dit tien minuten staan en zet de pot vervolgens te drogen op een schone theedoek.
Lees hier meer over het steriliseren van weckpotten.
Recept
Lemoncurd - heel makkelijk zelf maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 1 citroen
- 75 gr boter
- 1 ei
- 65 gr suiker
Zo maak je het
- Rasp de citroen en pers de citroen uit. Doe het citroensap en de rasp in een steelpan met de boter en laat op laag vuur smelten.
- Meng ondertussen het ei met de suiker. Giet het boter-citroenmengsel door een zeef bij het ei-suiker mengsel. Meng goed door elkaar met een garde en doe het mengsel weer terug in de steelpan.
- Breng het mengsel onder constant roeren met een garde aan de kook en laat ca 2 minuten zachtjes doorkoken tot het dik wordt. Blijf ondertussen continue goed kloppen met de garde.
- Giet de lemoncurd in een brandschoon potje, sluit af en laat volledig afkoelen voor gebruik. Bewaar de lemon curd op een koele, donkere plaats (het hoeft niet in de koelkast).
Daniëlle
Lemoncurd is zo lekker. Ik moet het echt wat vaker zelf maken!
Anne-Marie
Zo lekker dit. Ik wil de volgende keer limecurd maken, lijkt me ook wel wat!