• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Runderbouillon maken

    Bijgewerkt: jul 2023 · Geplaatst: feb 2023 door Sandra

    Zelf runderbouillon maken: het kost even tijd maar dan heb je wel een heerlijke bouillon die je als basis voor heel veel soepen kunt gebruiken. Tip: maak meteen een flinke portie, want je het de runderbouillon uitstekend invriezen!

    Naar recept
    runderbouillon maken

    Runderbouillon ingrediënten

    Voor het maken van dit basisrecept heb je nodig:

    • Mergpijp
    • Runderpoulet
    • Groenten: wortel, prei en sjalot
    • Smaakmakers: laurier, jeneverbes, kruidnagel en maggiblad of selderij

    Heldere runderbouillon maken

    Runderbouillon maken is niet moeilijk, het kost alleen even tijd. Eerst bak je het vlees aan. Dit geeft veel smaak aan de bouillon, dus sla deze stap zeker niet over.

    runderbouillon ingredienten

    Vervolgens voeg je de gesneden groentes en de smaakmakers toe, en laat je de bouillon trekken. Doe dit lang, zeker twee uur. Langer mag ook!

    Vervolgens giet je alles af en hou je een mooi, heldere runderbouillon over die een perfecte basis is voor allerlei lekkere soepen.

    Soep recepten met bouillon

    Een paar lekkere soep recepten die je vervolgens met deze bouillon kunt maken, zijn: erwtensoep, uiensoep, mosterdsoep en paddenstoelensoep.

    Bouillon bewaren en invriezen

    heldere runderbouillon

    Als ik zelf bouillon maak, maak ik eigenlijk altijd meer dan ik nodig heb. Je moet de pan immers best een flinke tijd op het vuur zetten, en in een goed afsluitbare plastic bak kun je het prima invriezen.

    Het is dan maanden houdbaar. In de koelkast blijft het ook zeker een dag of twee goed.

    Recept

    Runderbouillon maken: een hand schenkt zelfgemaakte bouillon uit een kannetje een in groot glas.

    Runderbouillon maken

    Basisrecept voor heldere runderbouillon. De perfecte basis voor soepen en sauzen!
    3 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
    Bereidingstijd: 40 minuten minuten
    Totale tijd: 1 uur uur 10 minuten minuten
    Servings: 4 servings
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • schuimspaan

    Ingrediënten

    • 250 gr mergpijp (aan één stuk)
    • 150 gr runderpoulet in stukjes
    • 1 liter heet water
    • 0,5 tl zout
    • 3 blaadjes laurier
    • 5 jeneverbessen
    • 5 kruidnagels
    • 1 winterwortel
    • 0,5 prei
    • 1 sjalot
    • 10 gr maggiblad of selderij
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Zet een grote soeppan op het vuur met wat olie erin, en bak de mergpijp aan.
    • Voeg de runderpoulet toe en braad deze ook aan.
    • Voeg het water toe en breng aan de kook, schuim de soep nu zo vaak als nodig is, af met een schuimspaan.
    • Snijd de groenten fijn en voeg deze samen met de smaakmakers toe aan de pan.
    • Laat de runderbouillon nu twee uur op een zacht vuur trekken, veel langer mag ook. Proef even en breng op smaak met peper en extra zout, indien nodig.
    • Giet de soep door een fijne zeef zodat je een heldere bouillon overhoudt.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 198kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 17g | Vetten: 12g | Zout: 129mg | Vezels: 1g | Suiker: 2g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More soep

    • Zelfgemaakte soepballetjes in een kom groentensoep.
      Soepballetjes maken: zó doe je dat!
    • Een glazen pot met zelfgemaakte groentenbouillon. Er omheen liggen enkele ingrediënten van de bouillon.
      Groentebouillon maken: zo doe je dat!
    • Brandnetelsoep recept met citroen en feta, in een ouderwets diep bord dat op een groene doek staat.
      Brandnetelsoep maken
    • Zelf groentesoep maken met sjalot, prei, jeneverbessen, selderij en laurier.
      Zelf groentesoep maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    3 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.