Zelf runderbouillon maken: het kost even tijd maar dan heb je wel een heerlijke bouillon die je als basis voor heel veel soepen kunt gebruiken. Tip: maak meteen een flinke portie, want je het de runderbouillon uitstekend invriezen!

Runderbouillon ingrediënten
Voor het maken van dit basisrecept heb je nodig:
- Mergpijp
- Runderpoulet
- Groenten: wortel, prei en sjalot
- Smaakmakers: laurier, jeneverbes, kruidnagel en maggiblad of selderij
Heldere runderbouillon maken
Runderbouillon maken is niet moeilijk, het kost alleen even tijd. Eerst bak je het vlees aan. Dit geeft veel smaak aan de bouillon, dus sla deze stap zeker niet over.
Vervolgens voeg je de gesneden groentes en de smaakmakers toe, en laat je de bouillon trekken. Doe dit lang, zeker twee uur. Langer mag ook!
Vervolgens giet je alles af en hou je een mooi, heldere runderbouillon over die een perfecte basis is voor allerlei lekkere soepen.
Soep recepten met bouillon
Een paar lekkere soep recepten die je vervolgens met deze bouillon kunt maken, zijn: erwtensoep, uiensoep, mosterdsoep en paddenstoelensoep.
Bouillon bewaren en invriezen
Als ik zelf bouillon maak, maak ik eigenlijk altijd meer dan ik nodig heb. Je moet de pan immers best een flinke tijd op het vuur zetten, en in een goed afsluitbare plastic bak kun je het prima invriezen.
Het is dan maanden houdbaar. In de koelkast blijft het ook zeker een dag of twee goed.
Recept
Runderbouillon maken
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 250 gr mergpijp (aan één stuk)
- 150 gr runderpoulet in stukjes
- 1 liter heet water
- 0,5 tl zout
- 3 blaadjes laurier
- 5 jeneverbessen
- 5 kruidnagels
- 1 winterwortel
- 0,5 prei
- 1 sjalot
- 10 gr maggiblad of selderij
Zo maak je het
- Zet een grote soeppan op het vuur met wat olie erin, en bak de mergpijp aan.
- Voeg de runderpoulet toe en braad deze ook aan.
- Voeg het water toe en breng aan de kook, schuim de soep nu zo vaak als nodig is, af met een schuimspaan.
- Snijd de groenten fijn en voeg deze samen met de smaakmakers toe aan de pan.
- Laat de runderbouillon nu twee uur op een zacht vuur trekken, veel langer mag ook. Proef even en breng op smaak met peper en extra zout, indien nodig.
- Giet de soep door een fijne zeef zodat je een heldere bouillon overhoudt.
Laat een reactie achter