Tomaten zijn er in zoveel soorten – van cherrytomaat tot vleestomaat – welke moet je nu waarvoor gebruiken? Ik maakte een handig overzichtje, zodat je voortaan altijd de juiste tomaten kiest voor het gerecht dat je gaat maken.
Cherrytomaten
Zijn zoet van smaak en blijven stevig. Ze zijn dan ook ideaal om mee te (roer)bakken maar smaken ook heerlijk in salades.
Coeur de Boeuf
Een bijzondere tomaat met een geribbeld huidje. Deze zachte, zoete tomaat is puur op zijn lekkerst, maar kun je verder in allerlei gerechten verwerken.
Pomodoro of Romatomaat
Deze Italiaanse tomaat smaakt vol en zoet en kan zowel in soepen, salades en sauzen verwerkt worden.
Romaatjes
Een zoete tomatensoort die het goed doet bij de borrel.
Snacktomaten
De naam zegt het al: een heerlijk fris maar toch zoet tussendoortje.
Tasty Tom tomaat
Een tomaatje met een lekker kruidige smaak. Je kunt deze tomaten gebruiken tijdens het bakken of in salades. Ze laten zich ook goed vullen!
Trostomaten
Zijn vol van smaak en kun je prima gebruiken in salades. Ook lekker op een bruin bammetje met kaas!
Vleestomaten
Stevige tomaten met een zachte smaak, die je kunt gebruiken voor het maken van soep en sauzen.
Tomaten – groenten of fruit?
Het is een lange en ingewikkelde discussie: is een tomaat nu groente of is het fruit? Taalkundig gezien is de tomaat het allebei, uit culinair oogpunt kun je het eerder als een groente zien. Tuinbouwkundig gezien is tomaat ook een groente, omdat het aan een kruidachtige plant groeit. Plantkundig gezien zijn tomaten juist weer vruchten. Kortom: behoorlijk ingewikkeld! Het meest juiste antwoord lijkt te zijn dat de tomaat een ‘vruchtgroente’ is. Laten we het daar maar op houden :-)
Eigenlijk maakt het ook niet uit: tomaten zijn lekker en gezond, en zijn in talloze varianten te vinden bij de supermarkt of groenteboer. Ze zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar je kunt er ook alle kanten mee op in de keuken. Je maakt er sauzen mee, of soep bijvoorbeeld. Tomaten doen het ook vaak goed in salades of als topping: op bruschetta of een broodje kaas bijvoorbeeld.
Welke tomaat voor welk gerecht?
Omdat er zoveel verschillende soorten tomaten zijn, is het handig om even een overzichtje te hebben van een paar populaire soorten. Want de ene tomaat past heel goed in een salade terwijl een ander perfect is voor pastasaus:
- Cherrytomaten – zoet en stevig. Heerlijk in salades maar je kunt er ook mee roerbakken.
- Coeur de boeuf – zacht en zoet. Puur op zijn lekkerst, en door de decoratieve ribbels doet deze tomaat het goed als garnering.
- Gewone tomaat – deze heeft niet persé een naam. Lekker om in plakjes te snijden en als garnering te gebruiken. Op een broodje gezond bijvoorbeeld.
- Roma tomaat – een ‘vlezige’ tomaat die het heel goed doet in pastasaus en tomatensoep.
- Romaatjes / snacktomaatjes – echte snacktomaatjes, heerlijk om als tussendoortje te eten. Ze smaken een beetje zoetig.
- Tasty Tom – kruidige tomaatjes die het goed doen in salades. Je kunt ze ook goed bakken.
- Trostomaat – een veelzijdige tomaat. Erg lekker in salades of op brood.
- Vleestomaat – een stevige tomaat met een vrij neutrale smaak. Erg veelzijdig: geschikt voor sauzen, soep, om te vullen of in plakjes te snijden.
Kopen, Bewaren & Bereiden
Kies tomaten die er stevig en glad uitzien, zonder lelijke plekjes. Laat blekere exemplaren liever links liggen, ze moeten mooi rood van kleur zijn. Als de tomaat een beetje meegeeft als je er zachtjes op drukt, is hij rijp.
Bewaar tomaten liever niet in de koelkast, maar wel koel. Bewaar ze niet in de buurt van komkommer of aubergine, die scheiden een stofje af waardoor tomaten snel te rijp worden.
Tomaten zijn makkelijk te bereiden: je hoeft ze enkel even te wassen en het kroontje te verwijderen. Vervolgens kun je ze (niet met een glad met maar met een gekarteld mes) in blokjes of plakjes snijden, net wat je nodig hebt. Goed om te weten: de pitjes maken een gerecht waterig zonder dat ze veel smaak geven. Geen probleem in een tomatensoep, maar in bepaalde gerechten is het niet handig om de pitjes te laten zitten (een quiche wordt hierdoor bijvoorbeeld snel zompig).
Bereidingstijden:
- Koken: 10 minuten
- Roerbakken: 3 minuten
- Smoren: 15-20 minuten
- Oven: 15 min op 200 graden
Tomaten ontvellen
Tomaten ontvellen? Klinkt als een ingewikkeld klusje maar het valt mee: Maak met een scherp mes een kruisje in de bolle kant van de tomaat en doe hem in een pan met kokend water. Zodra het velletje begint om te krullen doe je de tomaat over in koud water. Daarna kun je het vel er met een mesje aftrekken.
Zijn tomaten gezond?
Ja! Zo zitten tomaten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer. Ook de antioxidant lycopeen is aanwezig in de tomaat. Hoe roder de vruchten zijn, hoe meer lycopeen ze bevatten. Bij verhitting komt meer lycopeen vrij. Het is dus nog gezonder om versgemaakte tomatensaus te eten dan rauwe tomaten!
Recepten met tomaat
Ik heb ontzettend veel recepten met tomaat online staan op dit blog, een kleine greep uit mijn favorieten:
Nog geen reacties