Budgettip: zelf havermelk maken! Een pak plantaardige melk in de supermarkt kost al gauw €1,70. Best prijzig als je bedenkt dat je het ook kunt maken met twee zeer goedkope ingrediënten: havermout en water. En met maar tien minuutjes van je tijd!

Haverdrink zonder toevoegingen
Heb je trouwens wel eens naar de ingrediëntenlijst van haverdrink gekeken? Er zit een stuk meer in dan alleen havermout en water! Conserveermiddelen, zout, olie...

Let er bovendien op dat je de ongezoete versie koopt als je niet teveel suikers wilt binnen krijgen. In veel plantaardige 'zuivel' drinks zit vrij veel toegevoegde suiker. Zelf koop ik daarom altijd de ongezoete versie.
Maar dat is nu dus niet meer nodig, want zelf havermelk maken is echt een eitje!
Gebruiken en bewaren

Je kunt deze haverdrink voor van alles gebruiken. Ik vind het persoonlijk niet lekker om het te drinken als vervanger voor een glas melk, maar ik gebruik het wel heel regelmatig in recepten. Bijvoorbeeld:
- In de koffie (let op: deze zelfgemaakte versie is niet zo geschikt om op te schuimen)
- In warme havermout met appel en kaneel of overnight oats (het is ook onderdeel van mijn basisrecept voor overnight oats)
- In pannenkoekenbeslag, zoals in deze wortelpannenkoeken of gebruik dit basisrecept voor pannenkoeken en maak met deze haverdrink heerlijke ouderwetse pannenkoeken.
- Als basis voor een smoothie
Kortom: genoeg toepassingen te verzinnen voor deze zelfgemaakte havermelk!
Gelukkig maar, want omdat deze zelfgemaakte versie geen conserveermiddelen bevat, blijft hij niet zo lang houdbaar als de gekochte versie. Bewaar de haverdrink het liefste in een goed afsluitbare fles en bewaar het in de koelkast. Schud de melk voor gebruik even om, want de pulp zal wat naar beneden zakken tijdens het staan.
Recept

Zelf havermelk maken
Ingrediënten
- 100 gr havermout
- 800 ml water
Zo maak je het
- Doe het water in een maatbeker of mengkom, en vul aan met de havermout.
- Zet dit mengsel minimaal twee uur weg, langer mag ook.
- Doe het havermengsel in een blender en mix het zo glad mogelijk.
- Zeef nu het mengsel - ik doe dit zelf twee keer. Zelf doe ik het met een fijne zeef, maar je kunt er ook bijvoorbeeld een kaasdoek voor gebruiken. Gooi de pulp niet weg, zie de tip hieronder!
- Je haverdrink is nu klaar voor gebruikt. Lekker door de koffie, als basis voor een smoothie, in pannenkoekenbeslag...






Laat een reactie achter