Snijbiet is zo'n groente die je misschien niet standaard in huis haalt, maar die zéker een plekje verdient in je keuken. Deze kleurrijke bladgroente is niet alleen prachtig om te zien - vooral de regenboogsnijbiet in prachtig roze, oranje en geel - maar ook nog eens ontzettend veelzijdig. Van pasta tot pannenkoek, snijbiet kun je op allerlei manieren verwerken.
In dit artikel deel ik mijn favoriete snijbiet recepten: stuk voor stuk makkelijk, voedzaam en vooral heel erg lekker! Daarnaast geef ik handige tips over het kopen, bewaren en gebruiken van snijbiet, zodat je het meeste uit deze lekkere seizoensgroente haalt.
🥬Wat is snijbiet?
Snijbiet - ook wel warmoes genoemd - is een bladgroente die verwant is aan rode biet, maar dan zonder knol. Je eet zowel het blad als de stelen. De smaak zit tussen die van spinazie en andijvie in.
4x snijbiet recepten die je móet proberen
1. Snijbiet pasta pesto

Een snelle, voedzame pasta waarin de snijbiet kort wordt gebakken en gemengd met zelfgemaakte of kant-en-klare pesto. Ideaal als doordeweekse maaltijd. Lekker met wat Parmezaan of geroosterde pijnboompitjes.
2. Snijbiet shakshuka

Een twist op het bekende Midden-Oosterse gerecht: een groene shakshuka (eieren in geroerbakte snijbiet), met heerlijke smaakmakers als feta en citroen. Een perfect vegetarisch eenpansgerecht voor de lunch of als makkelijk avondeten.
3. Snijbiet pannenkoeken

Deze zoete groene pannenkoeken zijn ideaal om kinderen (en volwassenen!) wat extra groenten te laten eten. De snijbiet wordt door het beslag gemengd, samen met banaan, waardoor je de snijbiet niet terugproeft in deze groente pannenkoekjes.
4. Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

Een knapperige plaattaart met gesmoorde snijbiet, frisse geitenkaas en pijnboompitjes. Een superlekkere vegetarische maaltijd!
Snijbiet kopen, bewaren en gebruiken
- Waar koop je snijbiet?
Je vindt snijbiet vooral bij biologische supermarkten, groenteboeren of op de markt. Let op stevige stelen en frisgroene bladeren. Het is ook erg makkelijk zelf te telen! - Hoe bewaar je snijbiet?
Verse snijbiet is niet lang houdbaar. Bewaar het in een open zak in de groentelade van je koelkast, en gebruik het het liefst binnen 2-3 dagen. Je kunt snijbiet ook kort blancheren en daarna invriezen. - Hoe gebruik je snijbiet in de keuken?
Was de snijbiet goed en snijd blad en steel apart: de stelen hebben iets langer nodig om gaar te worden dan het blad. Je kunt snijbiet koken, roerbakken of stoven. Het is ook een lekkere vervanger voor spinazie of boerenkool in veel gerechten.
Restje snijbiet over?
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes ontdek je hoe je een restje bladgroenten en andere overgebleven ingrediënten makkelijk verwerkt tot iets heerlijks. Je krijgt volop ideeën, recepten én handige bewaartips.
Snijbiet: vergeten groente die je vaker wilt eten
Snijbiet wordt ook wel een 'vergeten groente' genoemd maar je ziet: geheel onterecht! Ik hoop dat ik je met deze snijbiet recepten heb laten zien hoe veelzijdig deze groente is. En wie weet: misschien wordt snijbiet binnenkort wel een vaste gast op jouw menu!






Laat een reactie achter