tips & trucs

Eten volgens de seizoenen: wintergroenten

Burgers van zoete aardappel

Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger! Maar wat zijn nu typische wintergroenten en -fruit?. Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten uiteraard.

Aardappels

De basis voor een lekker stamppotje en daarmee dé wintergroente. Hutspot, stamppot andijvie of boerenkool… Reken maar dat je veel aardappels eet in de winter. Zelf ben ik ook groot fan van de zoete aardappel (die overigens geen echte aardappel is!). Je kunt ook met zoete aardappel alle kanten op. Maak bijvoorbeeld burgers van zoete aardappel, zoals op de foto. Bekijk hier mijn recepten met aardappel.

Andijvie

Die aardappels van hierboven combineer je natuurlijk met andijvie voor een lekkere stamppot. Gewoon lekker rauw fijnsnijden en stampen maar! Ook lekker: een salade van andijvie met appel en mandarijn.

Appels (jonagold, goudrenet…)

Wintergroenten en winterfruit - appel

Appels eet je eigenlijk het hele jaar door en ze zijn zo lekker veeldzijdig! Van de Jonagold – een echte winterappel – maak je appelmoes of appelcompote. De Goudrenet doet het prima in een lekkere appeltaart. Wat dacht je van deze meringue appeltaart of deze appel-cheesecake bijvoorbeeld? Handig: een overzichtje van welke appels je waarvoor gebruikt. En check hier mijn recepten met appel.

Boerenkool

Hoewel ik stiekem het allerliefste een zuurkool-stamppot eet, is de boerenkoolstamppot een echte klassieker. Wist je trouwens dat je van boerenkool ook chips kunt maken? En deze groene vitaminebom doet het ook erg goed in een groene smoothie.

Cranberry

Wintergroenten en winterfruit - cranberry

De cranberry is een echte vitamine C-bom en daarom bij uitstek geschikt voor de koude wintermaanden. Deze zure vruchtjes doen het erg goed als compote maar ook in deze lekkere koekjes met witte chocolade en cranberry. Bekijk hier al mijn recepten met cranberry.

Knolselderij

De knolselderij verdient zeker geen schoonheidsprijs, een echte beauty is het niet… Het is wél een echte alleskunner, je kunt alle kanten op met knolselderij: een stoofpotje met andere wintergroenten en aardappel, dungesneden in een salade met appel en noten, als extra vulling voor soep… Ook lekker: maak een puree van aardappels en knolselderij.

Koolraap

Ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn minst favoriete wintergroente is. Toch is de koolraap wel lekker veelzijdig. Doe hem als extra vulling in de soep, maak er een stamppotje van, of kook hem.

Pastinaak

Pastinaak smaakt een beetje naar wortel en zo kun je hem dan ook bereiden. Zelf vind ik deze stamppot met pastinaak erg lekker. Pastinaak combineert erg goed met pompoen en wortel. Ook is deze wintergroente erg lekker in stoofgerechten.

Peer (conference, gieser wildeman)

Natuurlijk is dit de winter het seizoen van de stoofpeertjes! Heerlijk om te serveren als bijgerecht tijdens Kerst bijvoorbeeld, maar ook verrassend lekker in een smoothie. En ja, verder kun je met peren natuurlijk alle kanten op. Maak er taart of crumble mee, of eet ze op een broodje met appelstroop en blauwe kaas. Bekijk hier al mijn recepten met peer.

Ui

Ik heb het al vaker gezegd, een recept dat begint met ‘snijd een teen knoflook en een ui fijn, en fruit deze aan’ kan bij mij meestal al meteen niet meer stuk. Ik ben gek op ui en verdubbel standaard de hoeveelheid ui in een recept. Ze zijn ook zo veelzijdig, uien passen in ontzettend veel gerechten. Verwerk ze in een pastasaus, in een hartige taart, op een pizza… Ook heerlijk: uienchutney. En in de winter zijn uien natuurlijk onmisbaar in de hutspot. Bekijk hier mijn recepten met ui.

Wortel (winterpeen)

Wintergroenten en winterfruit - wortel

Eigenlijk kun je wortels de hele dag door eten. ‘s Ochtends in een smoothie met appel en gember, als tussendoortje (serveer met hummusdip) en ‘s avonds natuurlijk in verschillende gerechten. Verwerk wortels in een pastasaus of maak er wortelsoep van bijvoorbeeld. Natuurlijk ook onmisbaar in de hutspot! Wortels doen het ook erg goed in zoete baksels, zoals een carrot cake, wortel cupcakes of deze sinaasappelcake met wortel. Bekijk hier al mijn recepten met wortel.

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten