Menu
tips & trucs

Eten volgens de seizoenen: wintergroenten

Aardappelgratin met ui

In de winter eet je natuurlijk bij voorkeur de échte wintergroenten! Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger! Maar wat zijn nu typische wintergroenten en -fruit? Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten uiteraard.

Aardappels

De basis voor een lekker stamppotje en daarmee dé wintergroente. Hutspot, stamppot andijvie of boerenkool… Reken maar dat je veel aardappels eet in de winter. Natuurlijk kun je er ook lekkere aardappelgratin of aardappelpuree mee maken.

Zelf ben ik ook groot fan van de zoete aardappel (die overigens geen echte aardappel is!). Je kunt ook met zoete aardappel alle kanten op, denk bijvoorbeeld aan gepofte zoete aardappel met chili, of maak er ontbijtmuffins mee. Bekijk hier mijn recepten met aardappel.

Andijvie

Die aardappels van hierboven combineer je natuurlijk met andijvie voor een lekkere stamppot. Gewoon lekker rauw fijnsnijden en stampen maar! Ook lekker: een salade van rauwe andijvie met appel en mandarijn.

Appels (jonagold, goudrenet…)

Appel-peren crumble

Appels eet je eigenlijk het hele jaar door en ze zijn zo lekker veelzijdig! Van de Jonagold – een echte winterappel – maak je appelmoes of appelcompote. De Goudrenet doet het prima in een lekkere ouderwetse appeltaart. Wat dacht je van deze meringue appeltaart of deze appel-cheesecake bijvoorbeeld?

Maar je kunt met dit lekkere winterfruit ook heerlijke toetjes maken. Dit toetje met appel en speculaas is een echte topper. Of maak deze lekkere crumble met appel en peer. Handig: een overzichtje van welke appels je waarvoor gebruikt. En check hier mijn recepten met appel.

Boerenkool

Hoewel ik stiekem het allerliefste een zuurkool-stamppot eet, is de boerenkoolstamppot een echte klassieker. Wist je trouwens dat je van boerenkool ook chips kunt maken? En deze groene vitaminebom doet het ook erg goed in een groene smoothie.

Cranberry

Cranberrycompote met kaneel ent tijm

De cranberry is een echte vitamine C-bom en daarom bij uitstek geschikt voor de koude wintermaanden. Deze zure vruchtjes doen het erg goed als compote maar ook in deze lekkere cranberrycake of deze koekjes met witte chocolade en cranberry. Bekijk hier al mijn recepten met cranberry.

Knolselderij

De knolselderij verdient zeker geen schoonheidsprijs, een echte beauty is het niet… Het is wél een echte alleskunner, je kunt alle kanten op met knolselderij: een stoofpotje met andere wintergroenten en aardappel, dungesneden in een salade met appel en noten, als extra vulling voor soep… Ook lekker: maak een puree van aardappels en knolselderij.

Koolraap

Ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn minst favoriete wintergroente is. Toch is de koolraap wel lekker veelzijdig. Doe hem als extra vulling in de soep, maak er een stamppotje van, of kook hem.

Pastinaak

Pastinaak smaakt een beetje naar wortel en zo kun je hem dan ook bereiden. Pastinaak combineert erg goed met aardappel, pompoen en wortel. Ook is deze wintergroente erg lekker in stoofgerechten en bijvoorbeeld een gratin.

Peer (conference, gieser wildeman)

Chai cake met stoofpeertjes

Natuurlijk is de winter het seizoen van de stoofpeertjes! Heerlijk om te serveren als bijgerecht tijdens Kerst bijvoorbeeld, maar ook verrassend lekker in een smoothie. En ja, verder kun je met peren natuurlijk alle kanten op.

Maak er frangipane-taart, perenjam, chai-cake of crumble mee, of eet ze op een broodje met appelstroop en blauwe kaas. Ook heel lekker: peer gevuld met spijs. Bekijk hier al mijn recepten met peer.

Ui

Uienquiche met Franse kaas

Ik heb het al vaker gezegd, een recept dat begint met ‘snijd een teen knoflook en een ui fijn, en fruit deze aan’ kan bij mij meestal al meteen niet meer stuk. Ik ben gek op ui en verdubbel standaard de hoeveelheid ui in een recept.

Ze zijn ook zo veelzijdig, uien passen in ontzettend veel gerechten. Verwerk ze in een pastasaus, in een hartige taart, op een pizza, maak er uiensoep van… Ook heerlijk: uienchutney, of een uienquiche. En in de winter zijn uien natuurlijk onmisbaar in de hutspot en in stoofgerechten, zoals grootmoeders hachee. Bekijk hier mijn recepten met ui.

Wortel (winterpeen)

Geglaceerde wortels met honing en tijm

Eigenlijk kun je wortels de hele dag door eten. ‘s Ochtends in een smoothie met appel en gember, als tussendoortje (serveer met hummusdip) en ‘s avonds natuurlijk in verschillende gerechten. Verwerk wortels in een pastasaus of maak er wortelsoep van bijvoorbeeld. Natuurlijk ook onmisbaar in de hutspot!

Wortels doen het ook erg goed in zoete baksels, zoals een carrot cake of deze sinaasappelcake met wortel. Of ga voor de prachtig gekleurde geglaceerde wortels die je op de foto ziet. Bekijk hier al mijn recepten met wortel.

11x wintergroenten – seizoensgroenten

Wintergroenten en winterfruit

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter