Ben jij ook zo gek op peren? Zoet, sappig en heerlijk zijn ze! Om zo uit het vuistje te eten, maar ze smaken ook heerlijk in verschillende recepten. Inmiddels vind je dan ook al een aardig aantal recepten met peer op mijn blog.
De meest bekende peersoort is waarschijnlijk de Conference, een zoete, sappige handpeer die je zó kunt eten. Andere soorten zijn o.a. de Xenia, Forelle en de Packham.
Handperen kun je goed verwerken in hartige gerechten. Door hun zoetje doen ze het goed in combinatie met gedroogde ham, maar ook met bittere groenten als witlof. Ook heel lekker: serveer peer bij blauwe kaas, een heerlijke combinatie.
Een aparte vermelding waard zijn de stoofpeertjes. Deze harde peren zijn wat kleiner dan handperen en hebben een stugge schil, ze voelen ook harder aan dan handperen. Je kunt stoofperen niet rauw eten maar je kunt er wel heerlijke stoofpeertjes van maken! Je kunt het beste Gieser Wildeman gebruiken voor het maken van stoofpeertjes.
1. Crumble met peer en appel

Wie is er nou niet dol op crumble? Een laagje warm fruit (appels & peren) die je op smaak brengt met koekkruiden, en daar bovenop een zoete crumblelaag. Voor een beetje crunch gaan er nog wat gehakte hazelnoten overheen, die passen perfect bij de appel & peer. Tip: deze herfstige crumble is extra lekker met een scheut slagroom of een bol vanille-ijs!
2. Perentaartje met gorgonzola

Je kunt waarschijnlijk heel veel zoete recepten met peer bedenken, maar wist je dat je peren ook heel goed in hartige recepten kunt verwerken? De zoete peer gaat vooral heel goed samen met (blauwe) kaas en dat is precies wat ik in dit recept heb gedaan. Een verfijnd taartje met een bodem van bladerdeeg en een topping van peer, blauwe kaas en walnoten. Simpel, maar ontzettend lekker!
3. Chaicake met stoofpeer

Is het geen plaatje? In deze chai cake - die ik op smaak bracht met chaikruiden - verwerkte ik stoofpeertjes. Ziet er superleuk uit toch? En het smaakt ook nog eens ontzettend lekker! Je kunt de stoofpeertjes ook vervangen door gewone, stevige handperen als je dat liever hebt.
4. Perenjam

Bij jam denk je misschien niet direct aan peer. Aardbeien of kersen, natuurlijk, maar peer? Jazeker! Probeer maar eens, ik weet zeker dat je dit lekker gaat vinden. In dit recept maakte ik de peren jam op smaak met 5 spice poeder, maar je kunt ook kaneel of gember gebruiken. Zo maak je hem lekker naar je eigen smaak.
5. Frangipanetaart met schijfjes peer

Dit is zeker niet het minste recept met peer, een heerlijke frangipanetaart! Frangipane is een zalig mengsel van amandelmeel, suiker, ei en boter. Een heerlijke bodem voor plakjes sappige peer. De butterscotchsaus maakt het helemaal af. Tip: eet deze taart warm, met een bolletje vanille-ijs. Zo ongeveer het lekkerste toetje wat er is!
6. Peer uit de oven met spijs en Amaretto

Nog zo'n lekker toetje! Een halve peer gevuld met een bolletje spijs. Besprenkelen met Amaretto en even de oven in, en je hebt een heerlijk toetje. Een beetje lobbige room maakt dit gerechtje helemaal af.
7. Pizza met peer en blauwe kaas

Hmmmmm, een peer kan het ook uitstekend doen in een hartig gerecht! Maak deze heerlijke pizza maar eens, zo heerlijk. De zoete peer is een heerlijke combinatie met de blauwe kaas, en de gekarameliseerde ui maakt de topping echt helemaal af.
8. Witlofsalade met blauwe kaas

Witlof is een beetje bitter van smaak en gaat daarom geweldig samen met zoet fruit - zoals peren! Deze heerlijke witlofsalade met blauwe kaas is een echte aanrader om als lunch te serveren, maar als bijgerecht kan hij ook prima.
Peren kopen en bewaren
Peren moeten stevig aanvoelen en geen beschadigde schil hebben. Als je onrijpe peren koopt, laat ze dan een paar dagen op de fruitschaal liggen. Het is slim om peer niet al te lang te bewaren, want ze beschadigen snel en kunnen wat melig worden als ze erg rijp zijn.
Je kunt handperen met schil en al opeten (wel even wassen), maar je kunt 'm ook schillen. Net wat je lekker vindt, al zitten er in en net onder de schil wel belangrijke voedingsstoffen en vezels.
Wat te doen met een restje peer?
Heb je een peer over? Die is altijd lekker uit het vuistje of in stukjes gesneden in de yoghurt. Je zou hem ook kunnen verwerken in een smoothie in combinatie met ander fruit (bijvoorbeeld appel).
Je kunt er ook een lekker toetje van maken door blokjes peer in een ovenschaaltje te doen. Bloem, suiker en boter mengen tot een kruimellaag, even in de oven en smullen maar!
Liever hartig? Neem een in plakjes gesneden peer en doe die op een afbakbroodje. Wat brie of blauwe kaas en wat honing + eventueel wat fijngehakte noten erover, een paar minuten in de oven en je hebt een zalige lunch.
Tip:
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes laat ik je zien hoe je dit soort fruitrestjes makkelijk verandert in iets heerlijks. Je krijgt volop inspiratie, recepten én handige bewaartips.
8x recepten met peren
Zo, dat waren ze dan, de lekkerste recepten met peer! Welke ga jij als eerste maken? Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je hem altijd weer makkelijk terugvinden.







Laat een reactie achter