quiches tips & trucs

Deeg voor hartige taart – basisrecept

Deeg voor hartige taart - quiche

Als jij een quiche maakt, maak je dan zelf het deeg? Of kies je voor kant en klaar deeg voor hartige taart? Het kan natuurlijk allebei en de laatste versie is makkelijker, maar zelf maken is leuker én lekkerder! Bovendien ben je niet voor niets op dit artikel terecht gekomen, dus ga ik er vanuit dat je zelf deeg voor hartige taart wilt maken. Komt dat even goed uit, want ik ga je precies uitleggen hoe je dat kunt doen!

Zelf quichebodem maken

Het zelf maken van deeg voor een hartige taart of quiche is echt heel makkelijk. De ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis, want je hebt enkel bloem, boter en een ei nodig. Deze kneed je samen tot een soepel deeg en dan ben je eigenlijk al klaar! Het is belangrijk dat je het quichedeeg laat rusten in de koelkast voor je het gebruikt – minimaal een half uur. Anders wordt de boter in het deeg te zacht en blijf je zitten met een te slap deeg dat een stuk moeilijker verwerken is. Lekker laten rusten dus. Minimaal een half uur, maar langer mag altijd. Je kunt het hartige taart deeg overigens een paar dagen ingepakt in folie bewaren in de koelkast, dus je kunt het deeg maken wanneer je even tijd hebt. Makkelijk toch! Je kunt zelfs meerdere porties tegelijk maken en deze invriezen. In de vriezer blijft het deeg maandenlang goed!

Variaties op hartige taart deeg

Met dit basisrecept kun je lekker variëren. Een paar tips:

  • Gebruik eens volkorenmeel of speltbloem in plaats van tarwebloem
  • Voeg 1 tl gedroogde kruiden aan het deeg toe (tijm en rozemarijn zijn erg lekker)

Recept deeg voor hartige taart

Voor een quichevorm met een diameter van 23 cm

Voor het deeg

  • 200 gr bloem
  • 125 gr boter
  • 1 ei
  • snufje zout

Zo maak je de quichebodem

  • Kneed de bloem, boter, het ei en het zout tot een soepel deeg.
  • Sla het deeg een beetje plat en zet in de koelkast tot gebruik (minimaal een uur).
  • Haal het deeg uit de koelkast en vet een quichevorm lichtjes in met wat olijfolie.
  • Bebloem het aanrecht en de deegroller en bestuif ook het deeg lichtjes met wat bloem. Rol het deeg nu uit tot iets minder dan een halve centimeter dikte. Als het goed is, is het deegrondje dan precies zo groot dat hij in de quichevorm past en ook de randen bedekt. Snijdt de overhangende randen pas na het blind bakken bij met een mes, want door het blindbakken zal de bodem nog wat inkrimpen.
  • Prik de bodem in met een vork.
  • Bak de bodem nu blind, dat doe je door de oven voor te verwarmen op 180 graden en de bodem te bedekken met bakpapier. Leg er een steunvulling op, bijvoorbeeld keramische blindbakknikkers, of gebruik rijst of gedroogde bonen, dat werkt ook.
  • Bak de bodem ongeveer 15 minuten, verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak nog 5 minuten verder. Snijd overhangend deeg nu weg.
  • Laat de bodem helemaal afkoelen en zet de hartige taart bodem koud weg tot gebruik.
  • Vul de bodem met de gewenste vulling en bak de quiche 35 minuten op 180 graden.

Recepten voor hartige taart

Nu je de perfecte quichebodem hebt gemaakt, ben je vast ook nog op zoek naar een lekkere vulling. Laat me je een paar recepten voor hartige taart geven:

Courgettequiche met geitenkaas en ricotta

Courgettequiche

Spiraalquiche met groenten en brie

Spiraaltaart met courgette, aubergine, wortel en brie

Quiche met chorizo

Quiche met chorizo, tomaat en prei

Kaasquiche met tomaat

Kaastaart met drie soorten kaas - kaasquiche

Quiche met pompoen en blauwe kaas

Quiche met pompoen - pompoenquiche

Quiche met rode biet en geitenkaas

Quiche met rode biet en geitenkaas

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind het superleuk als je een foto van jouw gerecht met me deelt via Instagram of Facebook! Ik zou het ook heel fijn vinden als je het recept wilt beoordelen door hierboven in het recept op de sterretjes te klikken. Op de hoogte blijven van nieuwe recepten? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van culi-sandra.nl

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten