Menu
tips & trucs

Koken met een restje wijn

Citroenrisotto met gerookte zalm

Toen ik tips deelde op mijn Instagram-account over wat te doen met een restje wijn, kreeg ik véél reacties. Een restje wijn, wat is dat? Nou, dat kan dus echt! Als je – net als ikzelf – niet zo’n wijndrinker bent en het alleen gebruikt bij het koken, blijf je soms toch met een restje wijn zitten.

Het is zonde om weg te gooien en na het openen kun je wijn nou eenmaal niet zo lang bewaren. Daarom een paar tips om toch nog wat lekkers te maken van je restje wijn!

Restje witte wijn

Risotto

Een restje witte wijn leent zich heel goed voor het maken van risotto. Een paar lekkere recepten:

IJsblokjes

Een handige tip: vries je restje witte wijn in met behulp van een ijsblokjesvorm. De ijsblokjes zijn erg lekker in de zomer in een glas witte wijn, dan blijft het lekker koel. Maar je kunt de blokjes natuurlijk ook laten ontdooien om de wijn te gebruiken in een recept. Dit laatste kan ook prima met rode wijn.

Toetjes

Met witte wijn kun je lekkere toetjes maken! Een paar bekende voorbeelden zijn scroppino (een zalig toetje of tussengerecht van citroenijs, wodka en mousserende witte wijn) en zabaglione, een toetje van eidooiers en wijn.

Restje rode wijn

Een restje rode wijn over? Geen enkel punt want rode wijn is lekker veelzijdig in de keuken!

Pastasaus

Rode wijn restjes kun je heel goed verwerken in pastasaus. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke bolognesesaus.

Stoofgerechten

Boeuf bourguignon

Stoofgerechten krijgen een lekkere oppepper van een scheut rode wijn. Bovendien helpt het zuur in de wijn om het vlees malser te maken. Een paar ideetjes: boeuf bourguignon en deze snelle biefstukstoof.

Stoofperen

Stoofperen met port, kaneel en kardemom

Meestal maak je stoofperen met rode wijn of port, maar ook witte wijn kun je gebruiken om lekkere stoofpeertjes te maken.

Kaasplankje met wijngelei

Zowel rode als witte wijn is ook geschikt om te geleren. Kook de wijn 5 minuten met geleisuiker (gebruik zoveel geleisuiker als de helft van het gewicht van de wijn en voeg eventueel een opengesneden vanillestokje toe). Erg lekker bij een kaasplankje.

Restje wijn – wat te doen?

Tip: sla deze afbeelding op via Pinterest. Dan kun je hem altijd weer snel terugvinden!

Wat te doen met een restje wijn

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter