Deze uienquiche maakte ik ooit naar aanleiding van de Foodblogswap. Maar hij is zo lekker, dat ik hem ook na een paar jaar nog steeds af en toe op tafel tover. En het werd wel een tijd voor een nieuwe foto voor dit lekkere recept, dus ik besloot deze uienquiche weer eens te maken.

De uienquiche van Lisette
Ik werd destijds gelinkt aan een heel leuk blog: Onze Franse Keuken. Toen ik de website opende werd ik meteen verliefd op de fantastische keuken van Lisette, die met haar man en kindjes in Frankrijk woont. Later - als ik groot ben - wil ik ook zo'n keuken! Met zo'n schitterend bordeauxrood fornuis. En zo'n vleeswarensnijder. En zo'n pannenrek aan het plafond. Afijn (of zal ik 'enfin' zeggen), je begrijpt 'm!
Quiche met Franse kaas en ui
Goed, ik dwaal een beetje af *rukt zich met moeite los van die keuken*, terug naar de recepten. Lisette kookt uiteraard regelmatig Frans (tarte tatin, buche aux chocolat...) en zo valt mijn oog op een homemade quiche met ui. Toen ik die zag, wist ik meteen dat ik die wilde maken. Sowieso ben ik gek op quiches en van de combinatie ui, abdijbier en kaas begin ik spontaan te kwijlen. Aan de bak dus om deze uienquiche te maken!
Uienquiche recept
Uit dit recept haal je vier flinke punten quiche. Je zou er nog een lekkere groene salade bij kunnen serveren voor een complete maaltijd. Ook een frisse tomatensalade zou hier prima bij passen.
Voor mijn quiche recepten gebruik ik een quichevorm met een diameter van 24 centimeter met gaatjes in de bodem.
Tip: ben je ook zo gek op uien? Dan vind je deze uiensoep en deze uienkruier met kaas vast ook lekker!
Recept
Uienquiche met Franse kaas
Handig om te hebben
Ingrediënten
- 5 plakjes deeg voor hartige taart of maak zelf quichedeeg
- 2 flinke uien
- 10 gr roomboter
- 1 el olijfolie
- 150 ml abdijbier
- 2 eieren
- 75 ml slagroom
- 0,5 el fijngehakte tijm
- peper, zout
- 150 gr Franse abdijkaas (ik koos voor St. Aubin en heb hem ook wel eens met Chaumes en Port Salut gemaakt. Kies wat je lekker vindt!)
Zo maak je het
- Snijd de uien in dunne ringen. Verwarm de boter en de olijfolie in een koekenpan en voeg de uien toe. Breng op smaak met wat zout en bak de uien op halfhoog vuur 8-10 minuten, tot de ringen zacht zijn.
- Voeg het abdijbier toe en laat sudderen tot het vocht is verdampt, dit duurt ongeveer 20 minuten. Laat het mengsel helemaal afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quichevorm in. Bekleed de vorm met het deeg en snijd overtollige randjes weg. Prik gaatjes in de bodem. Vul de quichevorm met het uimengsel.
- Klop de eieren los met de room, tijm en wat peper en zout en giet dit over het uienmengsel.
- Snijd de Franse kaas in dunne plakjes en bedek de bovenkant van de uienquiche ermee.
- Bak de uienquiche in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Serveer met een lekkere groene salade.
René Zuurendonk
goed recept, de hoeveelheden zijn aan de spaarzame kant, ik zou verdubbelen.
Sandra
Dat kan zeker hoor, mijn quichevorm is niet zo groot! Fijn dat de smaak wel goed is bevallen zo te horen!
Anne-Marie
Wat een lekkere quiche. Enne....gewoob blijven dromen he, ooit komen ze uit!
Lisette
Wat een leuke blog! Thanks voor je Lieve compliment over onze Keuken. Is ook echt mijn 'uitgekomen'droom. Arjan heeft hem zelf gebouwd - ik kon dus zelf aangeven wat ik waar wilde hebben - elke dag weer opnieuw blij mee ?
Sandra
Ohh dat kan ik me voorstellen, fantastisch!
Eef
Hmm dit klinkt inderdaad verrukkelijk! Bier, ui en kaas in een quiche...YUM Moest trouwens ook smakelijk lachen om je -als ik later groot ben- haha zo'n keuken is inderdaad echt een droom :) (die hopelijk ooit uitkomt ;))
Sandra
Haha laten we er hard voor duimen, dat zou toch fantastisch zijn :-)