• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes

    Bijgewerkt: mrt 2025 · Geplaatst: mrt 2025 door Sandra

    Je kent het wel: een klein restje van het avondeten dat nét te weinig is voor een volledige maaltijd, maar weggooien is ook weer zonde. Gelukkig kun je van deze restjes gemakkelijk een lekkere lunch maken!

    Lunchen met restjes

    Allereerst: laten we het 'gewone' kliekje niet vergeten! Je hoeft echt niet altijd een compleet nieuw gerecht te bedenken. Een klein restje pasta met saus, wat overgebleven stoofpot, een restje curry of nasi... Warm het gewoon lekker op en eet het als lunch! Als je het wat vullender wilt maken, serveer je er een kleine salade of wat brood bij. Wil je toch iets creatievers doen met je restjes? Probeer dan eens één van de volgende ideetjes:

    1. Wraps gevuld met restjes

    Heb je nog een klein beetje groenten, vlees of vis over? Vul een wrap ermee en voeg wat kaas, hummus of een sausje toe. Even opwarmen in de pan of oven en je hebt een heerlijke lunch. Restjes gegrilde kip of geroosterde groenten zijn hier perfect voor, maar het werkt ook prima met een restje (gepaneerd) vlees.

    2. Restjesomelet

    Een omelet is ideaal om restjes gekookte groenten of kaas op te maken. Klop een paar eieren los, voeg je fijngesneden restjes groenten toe, breng op smaak met wat kruiden en bak de omelet gaar. Laat er wat kaas over smelten en serveer met brood of een salade voor een goed vullende restjes lunch.

    Eigenlijk zijn alle soorten groenten lekker in zo'n omelet: wortel, broccoli, ui, courgette, spinazie...

    3. Pasta- rijst- of quinoasalade

    Overgebleven gekookte pasta, rijst of quinoa? Combineer met wat geroosterde, gegrilde of rauwe groenten en eventueel wat noten, kaas en een dressing voor een voedzame restjessalade. Een paar ideeën:

    • Pastasalade met olijven en feta, of met pestodressing, gehalveerde tomaatjes, pijnboompitten en parmezaamflakes
    • Quinoa met geroosterde courgette/aubergine/rode ui en feta
    • Kruidige rijstsalade met avocado en stukjes kip

    4. Soep van kliekjes

    Een paar verdwaalde groenten in de koelkast? Maak er een snelle soep van! Voeg bouillon toe, laat het even koken en pureer het eventueel met een staafmixer. Ook restjes linzen, bonen of een schepje gekookte rijst kunnen in de soep. Serveer met een broodje of een tosti en je hebt een lekkere verspillingsvrije lunch!

    5. Salade van bladgroente

    Van zo'n grote zak salade of spinazie hou je eigenlijk altijd wel iets over, net als van voorgesneden rauwkost. Gelukkig is dit de perfecte basis voor een voedzame lunchsalade. Dit is meteen een handige manier om meer groenten te eten!

    Zelf maak ik de sla, spinazie of rauwkost meestal aan met een lekkere honing-mosterd dressing en doe er dan bij wat ik maar in huis kan vinden:

    • Vlees (restje gebakken kip)
    • Vis (gerookte zalm, blikje tonijn)
    • Fruit (appel, peer of druiven)
    • Groenten (geraspte wortel, avocado)
    • Noten (pijnboompitten, walnoten, cashewnoten)
    • Kaas (mozzarella, geitenkaas of parmezaanflakes)

    6. Geroosterde groenten als beleg

    Heb je nog een restje geroosterde groenten over? Gebruik ze als broodbeleg of cracker-beleg, met een beetje hummus, roomkaas of pesto eronder. Ook heel lekker op een tosti trouwens!

    7. Restjes van de kinderen

    Als ouders van twee jonge kinderen gooien wij véél eten weg. En dat is me een doorn in het oog. Nu ga ik echt niet alle afgekloven broodkorsten zelf opeten, maar vooral vlees weggooien doe ik liever niet (vis ook niet, maar dat bewaar ik liever niet omdat dit over het algemeen sneller bederft dan vlees).

    Daarom probeer ik zelfs met de restjes van de kinderen nog een lekkere lunch te maken:

    • Kipnuggets of ander gepaneerd vlees smaakt prima in een wrap met een lekker sausje en wat sla
    • Gebakken aardappeltjes zijn geschikt als extra vulling in een salade of een omelet
    • Laten ze net een klein kliekje over van een maaltijd, bijvoorbeeld van een pasta- of rijstgerecht? Dan eet ik mijn portie ook niet helemaal op, en heb ik met hun restjes gecombineerd de volgende dag een lunch.

    Meer lunchideeën met restjes ontvangen?

    Je ziet: met een beetje creativiteit tover je restjes om tot een heerlijke lunch. Wil je nog meer inspiratie om restjes slim te gebruiken? Meld je gratis aan voor mijn mailserie 'Creatief koken met restjes' en ontvang bijna 50 mails vol tips en recepten! en abonneer je op mijn Youtube-kanaal voor handige restjestips.

    More Koken met restjes

    • Pulled chicken wraps in een ovenschaal. De wraps zijn rijkelijk gevuld met pulled chicken en gegratineerd met een mengsel van cheddar en geraspte kaas.
      Wraps over? Wat te doen met overgebleven wraps
    • Een bord wentelteefjes met kaneel appeltjes als topping.
      Koken met restjes ei
    • IJskoffie-ijsjes - de ijsjes zijn gemaakt in een klassieke ijsjesvorm met streeppatroon.
      Wat te doen met een restje koffie?
    • Een bord citroenrisotto met gerookte zalm, met een gehalveerde citroen en een citruspers ernaast ter decoratie.
      Koken met een restje wijn

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431