• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Vanillesaus

    Bijgewerkt: aug 2024 · Geplaatst: apr 2020 door Sandra

    Deze vanillesaus wordt ook wel crème anglaise genoemd en is super veelzijdig. Ontzettend lekker bij een aardbeiencrumble, appelstrudel, pruimentaart of rabarbertaart bijvoorbeeld, of giet het eens over een bolletje vanille-ijs of een schaaltje met rood fruit. Ook smaakt het heerlijk op een ouderwetse pannenkoek (met een beetje vanille-ijs erbij) Kortom: dit is echt overal lekker bij!

    Naar recept Naar video
    Vanillesaus in een schenkkannetje, een hand schenkt de saus over een stukje taart.

    Hoe maak je vanillesaus?

    Vanillesaus maken doe je zo: doe de melk, de room en de vanille in een pan en breng aan de kook. Daarna doe je er een mengsel van eidooiers en suiker bij, je blijft constant roeren tot het weer kookt en begint in te dikken. Dat is alles!

    Vanillesaus maken is dus niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om er de hele tijd bij te blijven. Het is mogelijk dat je per ongeluk zoete roereieren maakt in plaats van een mooie, gladde vanillesaus! Dat ging bij mij ook de eerste keer mis omdat ik niet op stond te letten. Erbij blijven, blijven roeren én de pan op tijd van het vuur halen is het devies! Ik heb dit ook beschreven in het vanillesaus recept. Het helpt ook om de saus na het koken nog even te zeven, dan ben je er zeker van dat je geen klontjes krijgt.

    Ingrediënten vanillesaus

    Voor dit vanillesaus recept heb je nodig:

    Ingrediënten vanillesaus: melk, room, suiker, eieren en een vanillestokje.

    Voor dit recept heb je niet veel ingrediënten nodig, dus zorg dat ze van goede kwaliteit zijn. Dat verschil proef je echt!

    Melk - in dit recept gebruik ik het liefste volle melk. Met halfvolle melk kan het ook, dat geeft een iets minder rijk resultaat. Voor een extra romige vanillesaus vervang je alle melk door slagroom.

    Slagroom - gebruik volle slagroom en geen versie met minder vet, gebruik ook geen kookroom, dat bevat ook te weinig vet om de saus lekker romig te maken.

    Suiker - de suiker lost op in de melk en room, dus je kunt gewone kristalsuiker gebruiken voor dit recept.

    Eieren - in al mijn recepten gebruik ik vrije uitloop eieren of scharreleieren, maat M.

    Vanille - de ster van dit recept! Gebruik de beste vanillestokjes die je je kunt veroorloven, voor het beste resultaat. Vanillestokjes uit Madagaskar zijn duur, maar zó lekker!

    Restjestip: voor dit recept heb je enkel de eidooiers nodig. Gooi de eiwitten absoluut niet weg, want daar kun je bijvoorbeeld heerlijke meringueschuimpjes of pavlova van maken. Heb je daar niet meteen tijd voor? Vries ze dan in voor later gebruik, dat kan prima. Dit gaat het makkelijkste in een ziplock-zakje.

    Vanillesaus bewaren

    Je kunt de saus na het maken bewaren in de koelkast. Doe de saus in een schaaltje, kommetje of schenkkan en dek deze goed af. De saus is dan nog een dag of twee houdbaar. Je kunt hem voor gebruik weer eventjes opwarmen.

    Veelgestelde vragen

    Kan ik vanillesaus maken zonder slagroom?

    Ja dat kan, je kunt de slagroom vervangen door melk. Dit zal echter een minder romige saus opleveren. Ik raad het niet aan.

    Wat kan ik doen als mijn vanillesaus klontjes heeft?

    Giet de saus door een zeef, dit verwijdert de klontjes. Dit werkt alleen als er niet teveel klontjes in de saus zitten. Als je saus meer lijkt op roerei is deze echt mislukt en moet je opnieuw beginnen.

    Kan ik vanille-extract gebruiken in plaats van vanillestokjes?

    Ja dat kan, maar dan krijg je niet die mooie zwarte spikkeltjes in de saus én ook een mindere vanillesmaak. Je kunt ook vanillepasta gebruiken, dat vind ik zelf een lekkerder alternatief voor een vanillestokje. Vanillepasta smaakt écht naar vanille en heeft ook die mooie zwarte spikkeltjes.

    Hoe kan ik de vanillesaus dikker maken?

    Als je saus te dun is, zou ik hem eerst nog wat langer op het vuur laten staan om te kijken of deze nog indikt. Zo niet, dan zou je met een maizenapapje de saus wat dikker kunnen maken. Gebruik niet teveel, anders ga je dit proeven.

    Hoe verwarm ik vanillesaus opnieuw zonder dat deze schift?

    Warm de vanillesaus langzaam op een laag vuur terwijl je constant roert. Vermijd hoge temperaturen om te voorkomen dat de saus schift.

    Recept

    Vanillesaus in een schenkkannetje, een hand schenkt de saus over een stukje taart.

    Vanillesaus

    Vanillesaus wordt ook wel crème anglaise genoemd en is super veelzijdig. Erg lekker bij een punt rabarbertaart of crumble, of giet het over een schaaltje rood fruit.
    5 van 2 stemmen
    Print Pinterest
    Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
    Bereidingstijd: 5 minuten minuten
    Totale tijd: 10 minuten minuten
    Servings: 4 personen
    Author: Sandra

    Handig om te hebben

    • kookpan
    • garde
    • zeef

    Ingrediënten

    • 125 ml volle melk
    • 85 ml slagroom
    • 1 vanillestokje
    • 2 eidooiers
    • 40 gr suiker
    (houdt het scherm aan tijdens het koken)

    Zo maak je het

    • Doe de melk en de slagroom in een pannetje. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het vanillestokje in de pan en laat het mengsel zachtjes trekken, tot het begint te koken.
    • Klop ondertussen de eidooiers los met de suiker. Zodra het melk-mengsel begint te koken haal je de pan van het vuur en verwijder je het vanillestokje. Giet nu het mengsel langzaam bij de geklopte eidooiers, onder voortdurend kloppen.
    • Giet het mengsel weer terug op de pan en verwarm het op een zacht vuurtje. Blijf continue roeren. Na een paar minuten zul je merken dat het mengsel wat dikker begint te worden (het blijft dan aan de lepel kleven). Haal het mengsel nu direct van het vuur, anders loop je het risico op roereieren!
    • Giet de vanillesaus nu door een zeef en laat de saus afkoelen.

    Video

    Notities

    Bewaar de vanillesaus in de koelkast. De saus is afgedekt enkele dagen houdbaar. Verwarm de saus eventueel voor het serveren weer opnieuw op door deze op heel laag vuur onder constant roeren, op te warmen.

    Voedingswaarden per persoon (indicatie)

    Calorieën: 162kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 3g | Vetten: 11g | Zout: 22mg | Suiker: 12g
    Deel dit recept met WhatsApp
    Heb je dit recept gemaakt?Laat dan een beoordeling achter, dankjewel! Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Dit artikel bevat affilliatelinks. Hier kun je meer over lezen in mijn disclaimer.

    More sausjes

    • Een bakje zelfgemaakte mayonaise, met gebakken aardappels uit de oven er omheen.
      Zelf mayonaise maken: zó lukt het altijd (met of zonder staafmixer)
    • Een weckpotje gevuld met zelfgemaakte enchiladasaus.
      Enchiladasaus
    • Een potje lavaspesto met lavasbladeren ervoor.
      Lavaspesto (maggiblad-pesto)
    • Knoflookboter maken met als ingrediënten boter, knoflook, citroen en veel verse kruiden.
      Knoflookboter maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431

    Waardeer dit recept

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.