Menu
tips & trucs

Kersen – heerlijk zoet zomerfruit vol vitamine A

Kersengalette met frangipane en amandel

Na mijn serie artikelen over groenten, kon een serie over fruit natuurlijk niet uitblijven! In veertien artikelen neem ik jullie mee in de wereld van fruit – van aardbeien tot vijgen. Al eerder vertelde ik je over o.a. citrusfruit en frambozen. Vandaag deel zeven: kersen.

Kersen

Oh wat ben ik dol op kersen! Zeker sinds onze vakantie naar Nieuw-Zeeland, waar je ze vaak langs de weg kon kopen. Kersen eten in de Hollandse winter, dat is wel echt genieten hoor. In Nederland kun je ze vers kopen tussen ongeveer mei en augustus, een korte periode, dus geniet er volop van als ze weer te krijgen zijn! Dit heerlijke fruit is vooral lekker om uit het vuistje te eten, maar je kunt ze ook in verschillende gerechten verwerken. Vooral in toetjes doen ze het goed. Zo combineren ze uitstekend met chocolade. Ook zijn ze heerlijk in gebak, in de yoghurt of in een milkshake, of maak er jam van.

Er bestaan overigens twee soorten kersen: zoete en zure. Grappig om te weten: in België noemen ze een zure kers een ‘kriek’, en daar wordt dan ook het heerlijke kriekbier van gebrouwen.

Kopen, Bewaren & Bereiden

Chocolade pannenkoeken met kersen

De vruchtjes moeten er mooi gaaf en stevig uitzien, zonder plekjes. De steeltjes moeten er nog aanzitten. Bewaar ze koel, het liefste in de koelkast. Dan blijven ze na aankoop tot maximaal vijf dagen goed. Buiten de koelkast zijn ze een dag of twee houdbaar.

Voor je ze eet dien je de vruchten te wassen. Verwijder het steeltje en de pit, dit gaat heel makkelijk met een kersenontpitter.

Kersen gezond?

Kersen kruimeltaart repen

Jazeker! Op margriet.nl is te lezen dat ze goed zijn voor de darmen dankzij de vezels die erin zitten. Daarnaast werken ze ontstekingsremmend en zijn het echte vitaminebommetjes met een flinke dosis vitamine A en C.

Restje kersen over?

Kersen taartvulling

Weggooien hoef je dit fruit nooit, want je kunt er ontzettend veel lekkere dingen mee doen:

  • Gebruik ze als topping van je yoghurt of pannenkoeken
  • Verwerk in een salade
  • Maak er een toetje mee
  • Vries ze in om er een smoothiebowl of milkshake van te maken

Recepten met kersen

Kersenijsjes zelf maken - met koekbodem

Deze vruchtjes zijn erg lekker uit het vuistje, maar toch heb ik verschillende recepten met kersen online staan:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter