Menu
tips & trucs

Kersen – heerlijk zoet zomerfruit vol vitamine A

Kersengalette met frangipane en amandel

Kersen zijn heerlijk zoet, lekker om uit het vuistje te eten, maar je kunt er ook de lekkerste gerechten mee maken. Oh wat ben ik dol op kersen! Zeker sinds onze vakantie naar Nieuw-Zeeland, waar je ze vaak langs de weg kon kopen. Kersen eten in de Hollandse winter, dat is wel echt genieten hoor. In Nederland kun je ze vers kopen tussen ongeveer mei en augustus, een korte periode, dus geniet er volop van als ze weer te krijgen zijn!

Kersen

Dit heerlijke fruit is vooral lekker om uit het vuistje te eten, maar je kunt ze ook in verschillende gerechten verwerken. Vooral in toetjes doen ze het goed. Zo combineren ze uitstekend met chocolade. Ook zijn ze heerlijk in gebak, in de yoghurt of in een milkshake, of maak er jam van.

Er bestaan overigens twee soorten kersen: zoete en zure. De zoete exemplaren zijn het lekkerste om zó op te eten. Met de zure variant is dat niet zo het geval, maar je kunt er wel heerlijk mee bakken. o smaken zure kersjes bijvoorbeeld prima in een zoete cake.

Krieken

Grappig om te weten: in België noemen ze een zure kers een ‘kriek’, en daar wordt dan ook het heerlijke kriekbier van gebrouwen (wat overigens wel weer heel zoet smaakt).

Plant eens een boompje

Alweer jaren geleden kreeg ik van mijn schoonouders een kersenboom cadeau. Een top-geschenk! We plantten hem in de tuin en ieder jaar werd de oogst groter en groter. Ik kan het iedereen aanbevelen, zo’n fruitboom in de tuin. Je hebt er relatief weinig onderhoud aan – het enige wat wij doen is hem ieder jaar even snoeien – en elk jaar komt er dan vanzelf weer een mooie oogst aan. Extra voordeel: in het voorjaar heb je schitterende bloesem! Zo’n zelfgeplukte oogst smaakt nog nét even lekkerder dan een gekocht bakje!

Kopen, Bewaren & Bereiden

Chocolade pannenkoeken met kersen

De vruchtjes moeten er mooi gaaf en stevig uitzien, zonder plekjes. De steeltjes moeten er nog aanzitten. Bewaar ze koel, het liefste in de koelkast. Dan blijven ze na aankoop tot maximaal vijf dagen goed. Buiten de koelkast zijn ze een dag of twee houdbaar.

Voor je ze eet dien je de vruchten te wassen. Verwijder het steeltje en de pit, dit gaat heel makkelijk met een ontpitter (die kun je kopen via deze link).

Kersen gezond?

Kersen kruimeltaart repen

Jazeker! Op margriet.nl is te lezen dat ze goed zijn voor de darmen dankzij de vezels die erin zitten. Daarnaast werken ze ontstekingsremmend en zijn het echte vitaminebommetjes met een flinke dosis vitamine A en C. Het is dus zeker geen slecht idee om regelmatig een handje van dit lekkere fruit te nemen.

Restje kersen over?

Kersen taartvulling

Weggooien hoef je dit fruit nooit, want je kunt er ontzettend veel lekkere dingen mee doen:

  • Gebruik ze als topping van je yoghurt of pannenkoeken
  • Verwerk in een salade
  • Maak er een saus van
  • Maak er een toetje mee
  • Maak er een cake of taart mee
  • Vries ze in om er een smoothiebowl of milkshake van te maken

Scroll nog even verder voor lekkere recepten met deze zalige vruchtjes!

Recepten met kersen

Kersenijsjes zelf maken - met koekbodem

Deze vruchtjes zijn erg lekker om zo uit het vuistje te eten, maar toch heb ik verschillende recepten met kersen online staan:

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter