Volg culi-sandra.nl op:
Ricotta mugcake met aardbei

Koken met restjes fruit

Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid (bron: Instock.nl). 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens, en daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over dit onderwerp, met vandaag: koken met restjes fruit. 

Bekijk ook: koken met restjes zuivel en koken met restjes groenten.

Restjes fruit verwerken

Er zijn verschillende gerechten die bij uitstek geschikt zijn om je restjes fruit op te maken:

Cake

Veel fruitsoorten kun je prima verwerken in een cake. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bananenbrood? Ideaal voor overrijpe bananen. En stukjes appel of bessen zijn heerlijk in een cake.

Crumble

Een heerlijk warm toetje waarin je allerlei soorten fruit kunt verwerken, ook fruit dat al overrijp is. Aardbei, braam, kers, mango, peer, perzik, pruimen, rabarber… Een lekkere kruimellaag van bloem, boter en suiker erover, even in de oven en klaar! Heel lekker is deze crumble met appel en peer.

Jam

Van talloze soorten (zacht) fruit kun je heerlijke jam maken. Ook met een kleine hoeveelheid fruit van 125 gram kun je al een klein potje jam maken. Er zijn talloze fruitsoorten om jam mee te maken, denk bijvoorbeeld aan aardbeien, abrikozen,  appel, bramen, frambozen, kersen, peren en pruimen. Bekijk ook mijn blogpost zelf jam maken

Milkshake

Milkshake banaan & vanille

Sommige soorten fruit doen het uitstekend in een milkshake, bijvoorbeeld frambozen, aardbeien en banaan. Meng het fruit met wat melk en vanille-ijs tot een milkshake en drink deze direct op.

Mugcake

Een handje fruit door je mugcake-beslag of als topping van je mugcake, is heerlijk. Je kunt hier allerlei soorten fruit voor gebruiken. Aardbeien, banaan, bessen, frambozen… Ook ideaal om exemplaren die niet zo mooi meer zijn, te verwerken (doe ze dan in het beslag). Check hier al mijn mugcake-recepten.

Smoothie

Pureer je restjes fruit samen met wat melk in een handomdraai tot een lekkere smoothie. Inspiratie nodig? Bekijk mijn smoothie recepten.

Water

Vooral citrusvruchten doen het uitstekend in een glas water. Snijd je citroen, limoen of sinaasappel in partjes, doe ze in een glas of mooie karaf en giet er koud water over. Ook lekker is om hier wat verse munt bij te doen. Fruit invriezen in een ijsblokjesvorm is ook altijd een succes. Vooral heel mooi met frambozen!

Bewaartips en verwerkingstips per fruitsoort

Wentelteefjes mete kaneel appeltjes

Appels

Zijn je appels een beetje zacht geworden? Kook er moes van, of bak ze met wat suiker op, heerlijk als topping van bijvoorbeeld griesmeelpap of wentelteefjes.

Bananen

Bananen zijn als ze overrijp zijn nog prima te verwerken tot een bananenbrood, pancakes of in een smoothie.

Citrusvruchten (citroen, limoen, mandarijn, sinaasappel)

Vaak heb je voor een recept alleen de rasp of het sap van een citrusvrucht. Alleen het sap nodig? Rasp de vrucht dan eerst en vries de rasp in. Omgekeerd kun je ook het sap invriezen. Restjes sap kun je prima verwerken in een lekker sapje of een smoothie, of verdunnen met water. De rasp is heerlijk in een cake, als frisse topping van toetjes of in pancake-beslag.

Rood fruit (aardbeien, bessen, frambozen)

Aardbeien en bessen smaken prima in een smoothie maar kun je ook heel makkelijk door je yoghurt roeren, lekker als ontbijt. Als je ze kookt met wat suiker en zeeft, heb je een heerlijke coulis die ook weer erg lekker is in je yoghurt of over andere toetjes of taartjes. Of top je pancakes af met bessen.

Heb je nog meer tips om restjes fruit op te maken, of om fruit beter te bewaren? Laat het me weten!

Bericht delen
Leave a comment
Vorig artikel Volgend artikel

Ook leuk voor jou...

Geen reacties

Laat een reactie achter