tips & trucs

Koken met restjes zuivel

Smoothie met spinazie, perzik en sinaasappel

Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid? (bron: Instock.nl). Bizar veel ,en 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens. Daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over koken met restjes. Vandaag: koken met restjes zuivel.

Bekijk ook: koken met restjes groenten en koken met restjes fruit

Koken met een restje melk of slagroom

Bij een restje melk of slagroom denk ik direct aan het maken van wentelteefjes of broodpudding! Meteen een super manier om oud brood op te maken. Ook klop ik altijd een scheutje melk of room door het mengsel van een omelet.

Warme chocomel maken - met Amarula

In de winter kun je van een eenvoudige beker melk natuurlijk een lekkere warme chocolademelk of anijsmelk maken. Voor chocolademelk warm je simpelweg 200-250 ml melk op in een pannetje, smelt er vijf blokjes chocolade in en klaar! Een scheut slagroom erdoor maakt het nog lekkerder (deze kun je zowel ongeklopt meewarmen óf je klopt het op en schept een lekkere toef op je chocolademelk)!

In de zomer maak je van een restje melk bijvoorbeeld een milkshake, of een lekkere smoothie.

Ten laatste is een scheut melk of room natuurlijk onmisbaar door de aardappelpuree!

Koken met een restje Yoghurt of Kwark

Van een restje yoghurt of kwark maak je in een handomdraai een snelle smoothie. Eenvoudigweg in de blender doen met wat zacht fruit, zoals banaan of aardbei. Een heerlijk ontbijtje, tussendoortje of dessert.

Ook een klassieker is tzatziki, de Griekse saus met yoghurt, knoflook en komkommer. Erg lekker als bijgerecht of saus over bijvoorbeeld een broodje kebab. Een beetje chilisaus door de yoghurt mengen is ook lekker! Als dip voor groenten bijvoorbeeld.

Met een restje yoghurt of kwark kun je ook de tips gebruiken die bij “koken met een restje crème fraiche” worden genoemd. Houdt er wel rekening mee dat yoghurt wat dunner is dan crème fraîche. Indien nodig kun je de yoghurt uit laten lekken op een kaasdoek, doordat het vocht er uitloopt wordt de yoghurt dikker.

Koken met een restje Crème fraîche of roomkaas

Een schepje crème fraîche is heerlijk over verschillende stoofschotels, bijvoorbeeld goulash, chili of een curry.

Een restje crème fraîche kun je ook prima gebruiken om een snelle saus te maken voor bij vis, aardappels of chips. Meng het eenvoudig met wat verse kruiden en klaar ben je. Enkele suggesties:

  • Zalm: crème fraîche met dille
  • Gepofte aardappel: crème fraîche met bieslook of bosui
  • Tortillachips: crème fraîche met guacemole

Cheesecake mugcake met vanille en blauwe bessen

Restje roomkaas over, zoals Mon Chou of Philadelphia? Dat kun je gebruiken om een lekkere mugcake mee te maken.

Koken met een restje Kaas

Restjes kaas kun je bijvoorbeeld gebruiken om (een restje) groente een lekker gratinlaagje te geven in de oven. Maar eigenlijk kun je een restje kaas overal wel op kwijt. Maak er een tosti van, beleg er een pizza mee, strooi het over een omelet…

Tip: je kunt geraspte kaas invriezen, dan is het een stuk langer houdbaar. Je kunt het meteen uit de diepvries weer gebruiken, heel handig!

Heb je nog meer tips om restjes zuivel te verwerken? Ik hoor het graag!

Vorige recept Volgende recept

Ook leuk voor jou:

Laat een reactie achter

Reactie achterlaten