Met zijn allen gooien we veel te veel eten weg. Wist je dat er wereldwijd 1,3 miljard ton goed eten per jaar wordt weggegooid? (bron: Instock.nl). Bizar veel, en 15% daarvan wordt weggegooid door huishoudens. Daar kun je dus zelf verandering in proberen te brengen. Dat is minder moeilijk dan het lijkt, want met bijna alle restjes kun je nog wel iets lekkers maken. Daarom een serie blogs over koken met restjes. Vandaag: koken met restjes zuivel.
Bekijk ook: koken met restjes groenten en koken met restjes fruit
Koken met een restje melk of slagroom
Wentelteefjes of Broodpudding


Bij een restje melk of slagroom denk ik direct aan het maken van wentelteefjes of broodpudding! Meteen een super manier om oud brood op te maken.
Chocolademelk


In de winter kun je van een eenvoudige beker melk natuurlijk een lekkere warme chocolademelk of anijsmelk maken. Voor chocolademelk warm je simpelweg 200-250 ml melk op in een pannetje, smelt er vijf blokjes chocolade in en klaar! Een scheut slagroom erdoor maakt het nog lekkerder (deze kun je zowel ongeklopt meewarmen óf je klopt het op en schept een lekkere toef op je chocolademelk)! Ook heel lekker: witte chocolademelk.
Milkshake


In de zomer maak je van een restje melk bijvoorbeeld een milkshake, (in de milkshake kun je ook dat restje slagroom verwerken) of een lekkere smoothie.
Scheutje melk of slagroom
Ten laatste is een scheut melk of room natuurlijk onmisbaar door de aardappelpuree, een stamppotje of een omelet! Room is ook lekker door veel soepen, bijvoorbeeld tomatensoep.
Restje kokosmelk


Een half pakje kokosmelk over? Warm het eens op en roer het door je koffie! Ook heel lekker in een tropische smoothie met banaan en mango bijvoorbeeld. Maar het allerlekkerste: gebruik het in beslag en maak er kokospannenkoeken van!
Koken met een restje Yoghurt of Kwark


Smoothie
Van een restje yoghurt of kwark maak je in een handomdraai een snelle smoothie. Eenvoudigweg in de blender doen met wat zacht fruit, zoals banaan of aardbei. Een heerlijk ontbijtje, tussendoortje of dessert.
Tzatziki
Ook een klassieker is tzatziki, de Griekse saus met yoghurt, knoflook en komkommer. Erg lekker als bijgerecht of saus over bijvoorbeeld een broodje kebab. Een beetje chilisaus door de yoghurt mengen is ook lekker! Als dip voor groenten bijvoorbeeld.
Curry
Een schepje yoghurt of kwark is ook lekker fris bij een curry, bijvoorbeeld deze Indiase dahl.
Ontbijtmuffins


Ook bepaald geen straf: maak deze zalige ontbijtmuffins met je restje yoghurt.
Met een restje yoghurt of kwark kun je ook de tips gebruiken die bij “koken met een restje crème fraiche” worden genoemd. Houdt er wel rekening mee dat yoghurt wat dunner is dan crème fraîche. Indien nodig kun je de yoghurt uit laten lekken op een kaasdoek, doordat het vocht er uitloopt wordt de yoghurt dikker.
Koken met een restje Crème fraîche of roomkaas
Een schepje crème fraîche is heerlijk over verschillende stoofschotels, bijvoorbeeld goulash, chili of een curry.
Een restje crème fraîche kun je ook prima gebruiken om een snelle saus te maken voor bij vis, aardappels of als dip voor chips. Meng het eenvoudig met wat verse kruiden of chilisaus en klaar ben je. Enkele suggesties:
- Zalm: crème fraîche met dille
- Gepofte aardappel: crème fraîche met bieslook of bosui
- Tortillachips: crème fraîche met guacemole


Restje roomkaas over, zoals Mon Chou of Philadelphia? Dat kun je gebruiken om een lekkere mugcake mee te maken.
Koken met een restje Kaas
Harde kaas
Restjes harde kaas kun je bijvoorbeeld gebruiken om (een restje) groente een lekker gratinlaagje te geven in de oven. Maar eigenlijk kun je een restje kaas overal wel op kwijt. Maak er een tosti van, beleg er een pizza of ovenschotel mee, strooi het over een omelet…
Tip: je kunt geraspte kaas invriezen, dan is het een stuk langer houdbaar. Je kunt het meteen uit de diepvries weer gebruiken, heel handig!
Franse kaas


Een restje Franse kaas is lekker als hartig toetje maar je kunt er ook een pizza mee beleggen. Of verwerk het in een gevulde portobello of gevulde courgette.
Ricotta
Een restje ricotta verwerk je in een mugcake. Of maak er pannenkoeken mee.
Mon chou
Een restje mon chou is lekker op brood in combinatie met kipfilet (ook lekker als hapje, vorm dan een rolletje van de met mon chou ingesmeerde kipfilet. Ook lekker met salami!
Kruidenkaas
Een restje kruidenkaas kun je door pastasaus roeren. Je kunt het ook verwerken in een quiche of smeer het gewoon op je broodje (lekker met wat groenten als topping).
Restjes zuivel – meer tips?
Heb je nog meer tips om restjes zuivel te verwerken? Ik hoor het graag! Tip: bewaar onderstaande afbeelding op Pinterest, dan kun je dit artikel over restjes zuivel altijd makkelijk terugvinden.


Nog geen reacties