Ben jij ook zo gek op recepten met pompoen? Het is weer echt het seizoen voor deze oranje groente. Er zijn overigens veel verschillende soorten pompoen, waarvan je de 'gewone' pompoen het meeste in de winkels ziet liggen.
Deze oranje, ronde pompoen doet het goed in veel gerechten. Ook flespompoenen zie je nog wel eens liggen, deze wat meer langwerpige pompoen is nootachtig van smaak en heel geschikt om soep van te maken.
Recepten met pompoen
Pompoen is lekker zoet en is daarom zowel bij volwassenen als bij kinderen een groente die graag gegeten wordt. Bovendien kun je hem door de zoete smaak niet alleen in hartige, maar ook in zoete gerechten verwerken. Ik vertel je graag meer over deze heerlijke groente en geef je een paar ideetjes voor lekkere recepten met pompoen:
1. Spaghetti met pompoen

Een bordje pasta doet het altijd goed! Deze vegetarische pasta bevat ook champignons, tomaat, rode peper en komijn. Een hartverwarmend pastaatje bomvol groenten dus.
2. Pompoenrisotto
Nog zo'n lekker comfort food recept! Risotto is in alle seizoenen lekker, maar in de herfst en de winter is deze risotto toch wel een favoriete versie. Wederom een combinatie van pompoen en paddenstoelen, want die combineren nu eenmaal zo lekker!
3. Cheesecake met pompoen
Een lekker zoet recept met pompoen voor de afwisseling. Pumpkin cheesecake bars! Deze stukjes romige cheesecake hebben een swirl van kruidige pompoencheesecake. Decoratief en heel lekker!
4. Quiche met blauwe kaas
Recepten met pompoen zijn vaak vegetarisch, ook deze quiche is dat. Vlees zul je zeker niet missen, met sterke smaken als blauwe kaas, tijm en walnoten. Lekker met een salade erbij, dan heb je een complete maaltijd.
5. Pompoensoep
In een rijtje recepten met pompoen mag een recept voor soep met pompoen uiteraard niet ontbreken. Deze variant blijft hier thuis toch wel favoriet. Door het gebruik van komijnekaas krijgt de soep een lekkere, hartige smaak en de geroosterde pijnboompitjes geven de soep wat knapperigs mee. Wat lekker brood erbij en je hebt een complete maaltijd.
Ook lekker is deze pompoensoep met wortel.
6. Havermout-ontbijt met pompoen
Misschien wel mijn lievelingsontbijt in de winter van de laatste tijd... Deze havermoutrepen vullen goed en zijn ontzettend lekker van smaak dankzij o.a. een flinke schep speculaaskruiden. En hoe leuk is het om bij het ontbijt al wat groenten te eten? Extra fijn: 1x klaarmaken en je haalt er maar liefst 6 porties uit, dus je kunt er de hele week van eten!
7. Broodbeleg: pompoenpuree
Met deze veelzijdige groente kun je zelfs broodbeleg maken! In combinatie met mango krijg je een heerlijk zoete en fruitige groentenspread, die heerlijk smaakt op brood. Ideaal voor kinderen (het wordt ook als kant en klaar broodbeleg in potjes verkocht), maar ook voor volwassenen erg lekker!
8. Pompoenlasagne
Met pompoen kun je een heerlijke vegetarische lasagne maken. Deze versie is goed gevuld met verschillende groente, maar omdat je gebruik maakt van een heerlijke kant en klare groentensaus, kost hij niet al te veel tijd om voor te bereiden.
9. Poffertjes
Hoe feestelijk ziet dit bord met groentenpoffertjes eruit? Favoriet bij de kids, maar stiekem smul ik er zelf net zo hard van mee. Ze zijn extra lekker met een topping van notenpasta of maple syrup, en een royale lading vers fruit.
10. Hasselback pompoen
Indruk maken met een feestelijk bijgerecht? Dan is deze hasselback pompoen ideaal. Hij is helemaal niet moeilijk te maken, maar wat ziet dit er geweldig uit hè?
11. Gratin
Dunne laagjes pompoen, zoute feta, tijm... In deze lekkere groente gratin zit allerlei lekkers. Lekker als feestelijk bijgerecht.
Pompoenpitten
Tip: je kunt de pitten van deze groente ook eten. Haal ze uit hun schilletje en rooster ze een paar minuten in een droge koekenpan. Lekker door de yoghurt, in een salade of als topping als je brood bakt!
Pompoenen kopen, bewaren en bereiden
Kies een pompoen die zwaar aanvoelt en die er mooi en onbeschadigd uitziet. Na aankoop kun je hem het beste op een koele plaats bewaren. Zolang je hem niet aansnijd kun je hem zo heel lang bewaren. Weken tot wel maanden! Als de groente eenmaal is aangesneden kun je restjes verpakken in een bijenwasdoek of vershoudfolie. Bewaar de restjes nog maximaal een week in de koelkast.
Als je de groente gaat bereiden, doe je dat als volgt: snijd de pompoen in parten en verwijder de 'draden' en zaden binnenin. Je kunt nu de schil eraf snijden, maar als je de groente gaat bakken in de oven is dat niet altijd nodig. Deze wordt dan zacht.
Bereidingstijden:
- Koken: 5-10 minuten
- Roerbakken: 5-10 minuten
- Stomen: 10-20 minuten
- Smoren: 20-30 minuten
- Oven: 15-20 minuten (op 200 graden)
Deze bereidingstijden aanhouden bij in stukjes gesneden pompoen!
Restje pompoen over?
Een restje geroosterde pompoen is de volgende dag erg lekker in een lunchsalade. Combineer met sla of met linzen bijvoorbeeld, en wat stukjes blauwe kaas en noten. Zalig! Je kunt de blokjes eventueel ook invriezen voor later gebruik.
Als je de restjes tot een puree prakt, kun je er ook weer van alles mee doen. Deze puree is bijvoorbeeld een heerlijke toevoeging aan beslag voor wafels of pannenkoeken.
Tip:
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes geef ik je volop inspiratie om restjes - zoals pompoen, gekookte groenten of fruit - te gebruiken in verrassende gerechten.
10x recepten met pompoen
Tip: bewaar deze afbeelding op Pinterest, dan kun je dit artikel altijd weer makkelijk terugvinden!
Laat een reactie achter