Rode bietjes, vroeger moest ik er niet zoveel van hebben. Teveel gegeten in mijn jeugd denk ik!
Mijn ouders hadden vroeger (nog steeds trouwens) een flinke groententuin. Rode biet deed het goed op de eilandgrond, want we hadden er altijd een overschot aan. In mijn beleving aten we soms wel twee keer in de week bietjes. En tja, toen vond ik het op een gegeven moment niet zo lekker meer.
Toen ik op mezelf ging wonen heb ik het dan ook heel erg lang niet gegeten. De laatste jaren gaat het echter steeds iets beter. Het is nog steeds niet mijn favoriete groente om zó te eten, maar gelukkig zijn er genoeg lekkere recepten te vinden waar je rode biet goed in kunt verwerken. Van smoothies tot soep, salades en quiche, bij deze een lijstje lekkere recepten met rode biet!
Quiche met rode biet en geitenkaas
Rode bietjes combineren heel erg goed met geitenkaas. Lekker in een salade bijvoorbeeld, maar ook in een quiche. Probeer het maar eens met dit quicherecept!
Smoothies met rode biet
Met rode bietjes kun je heel lekkere smoothies maken. Een makkelijke manier om wat extra groenten naar binnen te krijgen! Ze combineren heel goed met verschillende soorten fruit zoals aardbei, banaan of appel. Een paar lekkere smoothie-tips met rode biet:
Hartige taartjes met biet
Daar is de combinatie van bietjes & geitenkaas weer! Dit keer in een heel lekker en makkelijk voorgerecht met bladerdeeg. Je kunt hier - zoals op de foto - van die mooie chioggiabietjes voor gebruiken, maar met plakjes rode biet kan het net zo goed. Een heerlijk hartig taartje met biet, geitenkaas, honing en een simpele salade.
Vegetarische carpaccio van rode biet
Mjam! Deze vegetarische carpaccio van rode biet is volgeladen met héél veel heerlijke toppings. Truffelmayo, pesto, pijnboompitten, parmezaanse kaas, zongedroogde tomaat... Een echte smaakbom!
Bietenbrood
Iedereen heeft wel van bananenbrood gehoord, maar een leuke variant daarop is dit bietenbrood. Met een subtiel lichtroze kleurtje ziet deze variant op bananenbrood er erg vrolijk uit. En geen zorgen, de smaak van rode biet komt helemaal niet terug in dit lekkere tussendoortje!
Quinoasalade met bietjes en zalm
Hmmmm, een lekkere & voedzame lunch. Gekookte quinoa met een simpele dressing, stukjes rode biet en lekkere gerookte zalm als topping. Om lekker te lunchen heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig, dat bewijst deze quinoaschotel wel!
Salade met kikkererwten en biet
En als we toch in de lunchsalades zitten: ook deze salade met bietjes en kikkererwten is heel lekker en super makkelijk te maken. Ook handig om een restje kikkererwten op te maken! Recept kikkererwtensalade >
Pannenkoeken met rode biet
Van alle recepten met rode biet is deze toch wel favoriet! Want ontbijten met groenten en dan nog zo lekker ook, dat wil iedereen toch wel? Nou moet ik zeggen dat de hoeveelheid biet in dit recept beperkt is hoor, dus veel bijdragen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 groenten per dag doen deze roze pannenkoeken niet echt ;-) Maar heerlijk zijn ze wel, en dan die kleur!!
Bietensoep met kefir en komkommer
Iedereen is altijd een beetje sceptisch over deze (koude!) bietensoep oftewel Litouwse Šaltibarščiai. Maar echt, geef hem eens een kans want dit is zó lekker. Vooral op warme dagen vormt deze soep van kefir, komkommer en bietjes een verfrissende lunch.
Plaattaart met rode bietjes
Als je niet veel zin hebt om te koken, is een plaattaart ideaal! Je doet wat lekkere ingrediënten op een plak kant en klaar plaattaart-deeg, schuift het even de oven in en klaar ben je! In dit rijtje recepten met rode biet mag deze plaattaart met brie en biet dan ook niet ontbreken. Makkelijk en zó lekker!
Carpaccio van bietjes
Is het geen plaatje, deze bietencarpaccio? Het allermooiste met chioggiabietjes, maar met rode bietjes kun je deze vegetarische carpaccio ook heel goed maken. Lekker met een topping van (daar heb je 'm weer!) geitenkaas en een simpele salade.
Regenboogwraps
Een lekker, simpel en vegan recept met rode biet. Voor deze lekkere lunch gebruik je bietenwraps (verkrijgbaar in de koeling bij de supermarkt) en een vulling van romige hummus met daarop een fris mengsel van verschillende geraspte groente en wat sla. Zo krijg je bij de lunch mooi een portie groenten binnen! Recept wraps met hummus >
Bietenroomkaas
Misschien ken je hem wel uit de supermarkt, die roomkaas met rode biet? Ik vind 'm erg lekker als lunch op wat knäckebröd. Simpel, maar door het roze kleurtje ziet het er heel vrolijk uit. Wat pijnboompitten en cress erop, en je hebt een feestje op je bord! Met dit recept maak je deze roze roomkaas makkelijk zelf!
Bietenrisotto
Hmmm, één van de meer bijzondere recepten met rode biet is wel deze bietenrisotto. Wat een prachtige kleur hè, hier wil je toch meteen van gaan eten... Door de pittige blauwe kaas wordt dit een erg smaakvolle maaltijd. Als je niet zo van blauwe kaas houdt, kun je trouwens ook prima een lekkere brie of geitenkaas kiezen als topping voor deze vegetarische risotto!
Welke soorten bietjes zijn er?
Wist je dat er twee soorten rode biet zijn? Je hebt zomer- en winterbietjes. Die laatste zijn groter, zomerbieten hebben meestal nog loof aan de knol zitten. Dat loof is overigens ook eetbaar en lekker in bijvoorbeeld een salade.
Heel decoratief en lekker is de chioggiabiet, deze bietjes zijn schitterend roze-wit van kleur. Je kunt ze het beste rauw eten, dan blijven ze die mooie kleuren behouden. Naast de rode & chioggiabiet heb je ook nog gele bieten.
Bietjes kopen, bewaren en bereiden
Bietjes kun je zowel rauw als gekookt kopen. De gekookte versie is superhandig wanneer je een smoothie of sapje mee wilt maken, scheelt een hoop kooktijd! Koop je rauwe rode bieten dan moet je er op letten dat de bieten een mooie gave schil hebben en stevig aanvoelt. De steelaanzet dient er nog aan te zitten.
Borstel de rauwe bieten voor het koken goed af. Schil ze niet en laat de steelaanzet zitten. Na het koken kun je de schil er gemakkelijk afpellen. Wil je ze bewaren? Rode biet blijft in de koelkast tot wel twee weken goed, mits de wortels en stengels er nog aanzitten. Gekookte bietjes zijn ongeveer een week houdbaar (en na het openen van de verpakking nog ongeveer 2 dagen).
Bereidingstijden:
- Koken: 30 minuten voor zomerbieten en een uur voor winterbieten
- Smoren: 20 minuten
- Stomen: 25-40 minuten
De voedingswaarde van bieten
In bieten zitten veel vezels, vitaminen en mineralen in. Rode biet is rijk aan foliumzuur, vitamine C en vitamine B. Rode biet bevat ook veel ijzer, koper, kalium en magnesium. Lekker vaak op tafel zetten dus, rode bietjes!
Ik verwerk deze knolgroente ook vaak in sapjes en smoothies die ik vóór het hardlopen drink, want wist je dat rode biet er voor zorgt dat je zuurstofverbruik wordt verlaagt? Op die manier heb je dus een beter uithoudingsvermogen. Zo'n bietensmoothie is dus super voordat je gaat sporten!)
Wat te doen met een restje bietjes?
Heb je gekookte bietjes gegeten bij het avondeten en heb je wat over? Stukjes gekookte biet doen het de volgende dag prima als vulling in een lunchsalade. Lekker met geitenkaas of feta bijvoorbeeld.
Indien de biet niet met zout, peper en/of kruiden op smaak is gebracht, kun je restjes gekookte biet ook met wat (plantaardige) melk en wat zoet fruit pureren tot een smoothie. Lekker in combinatie met aardbei of banaan bijvoorbeeld.
Tip:
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes ontdek je hoe je dit soort kliekjes - zoals bietjes, maar ook groenten, granen of zuivel - makkelijk verwerkt tot iets heerlijks. Je krijgt bijna 50 mails vol handige tips en recepten om slimmer te koken en minder eten te verspillen.
15x recepten met rode biet
Hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan met deze bieten recepten om lekker de keuken in te duiken! Laat je het me weten als je één van deze recepten hebt gemaakt? Dat vind ik superleuk! Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je dit artikel altijd weer makkelijk terugvinden.
Laat een reactie achter