• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Eten volgens de seizoenen: wintergroenten

    Bijgewerkt: aug 2023 · Geplaatst: dec 2022 door Sandra

    In de winter eet je natuurlijk bij voorkeur de échte wintergroenten! Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Natuurlijk zijn groenten en fruit het lekkerste in het seizoen waarin ze eigenlijk geoogst moeten worden, en daarnaast is het ook nog eens voordeliger! Maar wat zijn nu typische wintergroenten en -fruit? Ik zet ze graag voor je op een rij, inclusief lekkere recepten uiteraard.

    Andijvie

    Van andijvie maak je een lekkere stamppot. Gewoon lekker rauw fijnsnijden en stampen maar! Ook lekker: een salade van rauwe andijvie met appel en mandarijn.

    Appels (jonagold, goudrenet...)

    Appel-peren crumble

    Appels eet je eigenlijk het hele jaar door en ze zijn zo lekker veelzijdig! Van de Jonagold - een echte winterappel - maak je appelmoes of appelcompote. De Goudrenet doet het prima in een lekkere ouderwetse appeltaart. Wat dacht je van deze meringue appeltaart of deze appel-cheesecake bijvoorbeeld?

    Maar je kunt met dit lekkere winterfruit ook heerlijke toetjes maken. Dit toetje met appel en speculaas is een echte topper. Of maak deze lekkere crumble met appel en peer. Handig: een overzichtje van welke appels je waarvoor gebruikt.

    Boerenkool

    Hoewel ik stiekem het allerliefste een zuurkool-stamppot eet, is de boerenkoolstamppot een echte klassieker. Wist je trouwens dat je van boerenkool ook chips kunt maken? En deze groene vitaminebom doet het ook erg goed in een groene smoothie.

    Cranberry

    Cranberrycompote met kaneel en tijm in een kommetje. Er ligt een kaneelstokje en verse tijm op als garnering.

    De cranberry is een echte vitamine C-bom en daarom bij uitstek geschikt voor de koude wintermaanden. Deze zure vruchtjes doen het erg goed als compote maar ook in deze lekkere cranberrycake of deze koekjes met witte chocolade en cranberry.

    Knolselderij

    Een ovenschotel met een vegetarische pastei met paddenstoelen. Ter decoratie liggen er uien, knoflook en tijm bij.

    De knolselderij verdient zeker geen schoonheidsprijs, een echte beauty is het niet... Het is wél een echte alleskunner, je kunt alle kanten op met knolselderij: een stoofpotje met andere wintergroenten en aardappel, een heerlijk winterse pastei met paddenstoelen en knolselderij, dungesneden in een salade met appel en noten, als extra vulling voor soep of als basis voor snert... Ook lekker: maak een puree van aardappels en knolselderij.

    Koolraap

    Ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn minst favoriete wintergroente is. Toch is de koolraap wel lekker veelzijdig. Doe hem als extra vulling in de soep, maak er een stamppotje van, of kook hem.

    Pastinaak

    Pastinaak smaakt een beetje naar wortel en zo kun je hem dan ook bereiden. Pastinaak combineert erg goed met aardappel, pompoen en wortel. Ook is deze wintergroente erg lekker in stoofgerechten en bijvoorbeeld een gratin.

    Peer (conference, gieser wildeman)

    Chai cake met stoofpeertjes

    Natuurlijk is de winter het seizoen van de stoofpeertjes! Heerlijk om te serveren als bijgerecht tijdens Kerst bijvoorbeeld, maar ook verrassend lekker in een smoothie. En ja, verder kun je met peren natuurlijk alle kanten op.

    Maak er frangipane-taart, perenjam, chai-cake of crumble mee, of eet ze op een broodje met appelstroop en blauwe kaas. Ook heel lekker: peer gevuld met spijs.

    Ui

    Uienquiche met Franse kaas

    Ik heb het al vaker gezegd, een recept dat begint met 'snijd een teen knoflook en een ui fijn, en fruit deze aan' kan bij mij meestal al meteen niet meer stuk. Ik ben gek op ui en verdubbel standaard de hoeveelheid ui in een recept.

    Ze zijn ook zo veelzijdig, uien passen in ontzettend veel gerechten. Verwerk ze in een pastasaus, in een hartige taart, op een pizza, maak er uiensoep van... Ook heerlijk: uienchutney, of een uienquiche. En in de winter zijn uien natuurlijk onmisbaar in de hutspot en in stoofgerechten, zoals grootmoeders hachee.

    Wortel (winterpeen)

    Geglaceerde wortels met honing en tijm

    Eigenlijk kun je wortels de hele dag door eten. 's Ochtends in een smoothie met appel en gember, als tussendoortje (serveer met hummusdip) en 's avonds natuurlijk in verschillende gerechten. Verwerk wortels in een pastasaus of maak er wortelsoep van bijvoorbeeld. Natuurlijk ook onmisbaar in de hutspot!

    Wortels doen het ook erg goed in zoete baksels, zoals een carrot cake of deze sinaasappelcake met wortel. Of ga voor de prachtig gekleurde geglaceerde wortels die je op de foto ziet.

    11x wintergroenten - seizoensgroenten

    Wintergroenten en winterfruit

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431