Recepten met avocado, ben jij er ook zo dol op? Deze vruchtgroente zit bomvol goede vetten, vezels en eiwitten. Je zit daarom lekker lang vol als je avocado hebt gegeten. Maar bovenal is hij gewoon ontzettend lekker.
Door de romige textuur is deze vruchtgroente een heerlijke toevoeging in salades, en ook geprakt op brood is hij heerlijk. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Check dan deze lijst met avocado-recepten!
1. Lunchsalade met gerookte kip

Een goedgevulde lunchsalade: gerookte kip, avocado, mozzarella tomaat... Deze salade is zo gemaakt (ook op het werk) en echt heel erg lekker. Zelf maak ik 'm regelmatig! Recept lunchsalade met gerookte kip >
2. Sushibowl
Hmmm, ziet dit er niet zalig uit? Echt een heerlijk maaltje en het is ook nog eens snel klaar. De rijst moet toch afkoelen dus die kun je al eerder op de dag maken op een moment dat het jouw uitkomt. Daarna maak je de bowl mooi op met allerlei lekkers: stukjes (rauwe) zalm, edamameboontjes en zo'n fotogenieke avocadoroos bijvoorbeeld! Recept sushibowl met zalm >
3. Salade met tomaat en feta
Al tijden één van de meest populaire recepten met avocado op dit blog. Snap ik wel, want ik maak 'm zelf ook nog regelmatig. Lekker als (werk)lunch maar ook als bijgerecht bij het avondeten is deze simpele salade erg lekker. Recept salade met tomaat en mozzarella >
4. Tonijnwraps met avocado
Met een paar overgebleven wraps, een blikje tonijn en avocado maak je in een handomdraai een heerlijke lunch. De wraps vul je met een eenvoudige tonijnsalade en avocado, echt een top-combi! Recept wraps met tonijn >
5. Avocado-toast
We blijven nog even in de lunch-recepten met avocado hangen. Deze toast is eigenlijk gewoon een lekker 'prakkie' van deze vette groene jongen, gecombineerd met zoute feta & parmezaan en nog wat pijnboompitjes. Zo gemaakt en erg lekker op een broodje of toast. Recept avo-toast >
6. Pasta met avocado-saus
Can't go wrong met een bordje pasta! Deze pasta breng je op smaak met een romige saus van avocado en pesto, tomaat en pijnboompitjes. Maar wat dit gerecht pas écht lekker maakt, zijn die krokante koekjes van Parmezaanse kaas. Die zijn echt in een handomdraai gemaakt en heerlijk hartig, hier blijf je van snacken! Recept vegetarische pasta >
7. Lunchsalade met gerookte kip en mango
Weer een lekkere lunchsalade met avocado! Deze keer in combinatie met gerookte kip en mango. Lekker fruitig en de gerookte kip maakt het extra lekker. Die rokerige smaak doet het altijd érg goed in een salade. Dit recept maak je in een handomdraai klaar, dus ook heel geschikt als werklunch. Recept salade met gerookte kip en mango >
8. Spring rolls met zalm en avocado
Springrolls, zo lekker! En een leuk klusje, al moet je er wel eventjes de tijd voor nemen om ze te vullen. Deze variant zit vol goede vetten, want de rolletjes zijn gevuld met zalm en avocado. Even dippen in wat sojasaus en je hebt een heerlijk hapje dat je kunt serveren als voorgerecht of lunch. Recept spring rolls met zalm >
9. Spinaziepannenkoeken
Een bijzonder vegetarisch recept met avocado. Wat een mooi bordje zo hè? Gifgroene pannenkoekjes met daarop een smakelijke salade met o.a. blokjes gebakken halloumi. Zo lekker! Ook maken? Recept spinaziepannenkoeken >
10. Broodje avocado
Dit mag je haast geen recept noemen, maar ik deel hem toch omdat het simpelweg zo makkelijk en lekker is. Geprakte avocado is zó al lekker op een broodje, maar met wat partjes tomaat en flinters parmezaanse kaas geef je hem een upgrade tot luxe broodje. Recept broodje >
11. Salade met tomaat en mozzarella
Zullen we er nog een keer een lunchsalade tegenaan gooien in dit rijtje van recepten met avocado? Deze salade is ook weer erg snel gemaakt en daarom heb ik hem al vaak gemaakt als werklunch. Ga ik snel weer eens doen, want dit is zo'n goede combinatie. En koolhydraatarm, mocht je dat belangrijk vinden! Recept salade met mozzarella en tomaat >
12. Tortillachips met guacemole en garnalen
In een rijtje recepten met avocado mag guacemole niet ontbreken! Tortillachips met guacemole zijn sowieso een hit op ieder feestje. Je kunt ze nóg feestelijker maken door er wat garnalen en chilisaus aan toe te voegen. Recept tortillachips met garnalen >
13. Wraps met gerookte zalm en avocado
Nog een handig recept om overgebleven wraps op te maken. Vul ze met een mengsel van avocado, wortel en gerookte zalm. Dan heb je binnen no time een heerlijke lunch op tafel staan. Recept wraps met gerookte zalm >
14. Pokébowl met avocadoroos
In een pokébowl marineer je vis in een zuur, waardoor hij een beetje 'gaart'. Heel lekker en ik kan je van harte aanraden om dit eens te proberen. In dit recept laat ik je zien hoe: Recept pokébowl >
15. Courgettekoekjes
Lekker! Courgettekoekjes met kip en een topping van avocado. Lekker fris en heerlijk als lunch of zelfs als een licht hoofdgerecht. Recept courgettekoekjes >
16. Lunchsalade met gerookte zalm
Hmmm, nog zo'n goed gevulde salade die het prima doet als lunch. Gerookte zalm, rode ui, tomaat, komkommer... En voor een salade met een kick kun je er nog wat fijngesneden rode peper doormengen. Recept salade met gerookte zalm >
17. Zalmrolletjes met avocado
Dit is zo'n geweldig lekker hapje! Deze zalmrolletjes zijn gevuld met een romige avocadocrème en je serveert ze met zoute sojasaus. Wát een combinatie!
18. Temaki sushi
Sushi met zalm en avocado, dat is natuurlijk een klassieke combinatie. En zelf maken is helemaal niet zo lastig als je misschien denkt, als je kiest voor temaki handrolls!
19. Salade met mozzarella en avocado
Hier wil je toch meteen induiken? Een simpele salade met mozzarella, tomaat en natuurlijk avocado. Dankzij de pestodressing krijgt de salade veel smaak.
Avocado - vrucht of groente?
Er is nogal wat discussie of een avocado nou een vrucht is of een groente. Botanisch gezien is het een vrucht, dat zou je niet verwachten hè? Toch is het zo!
Het is een zogenaamde vruchtgroente. Desondanks telt deze vruchtgroente gewoon mee voor de richtlijn voor het eten van 250 gram groente per dag.
De avocado komt uit Centraal-Amerika. Grappig weetje: de naam komt van het woord ahuacatl, dat ook 'teelbal' betekent. Tja...
Welke soorten avocado zijn er?
Er zijn drie soorten: het bekendste is de Hass-variant met zijn donkere, bobbelige schil. Je hebt ook nog de gladde groene variant en de mini-avocado.
Avocado's kopen en bewaren
Je ziet ze vast regelmatig staan in de supermarkt: mensen die iedere avocado uit de bak pakken en er zachtjes in knijpen. Dit is niet voor niets, want dit is een prima manier om te bepalen of hij rijp is. Als hij een beetje meegeeft als je er zachtjes op drukt, is hij rijp.
Bewaar een avocado niet in de koelkast maar wel koel. Een halfje over? Die kun je wel prima in de koelkast bewaren. Verpak de groente in een bakje, besprenkel hem met wat citroensap en laat het liefste de pit erin zitten, zo verkleurt de groente minder snel.
Als de avocado rijp is wanneer je hem koopt, leg hem dan niet naast appels, peren of bananen. Deze vruchten scheiden ethyleengas af waardoor de rijping van een avocado sneller gaat. Is hij nog niet rijp, dan is het natuurlijk juist wél handig om hem naast deze vruchten op de fruitschaal te bewaren!
De voedingswaarde van avocado
Avocado's bevatten veel calorieën en vet (enkelvoudig onverzadigde vetten). Daarnaast bevatten ze veel vezels. Mede hierdoor, en door het hoge gehalte aan eiwitten, zorgt deze vruchtgroente voor een lang verzadigd gevoel.
Ook is de avocado een echt vitaminebommetje: rijk aan vitamine B, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Daarnaast zitten er veel mineralen in: kalium, magnesium, koper, foliumzuur en ijzer.
Wat te doen met een restje avocado?
Het is het lekkerste om deze vruchtgroente zo snel mogelijk op te eten. Om verkleuring tegen te gaan wordt wel aangeraden om ze te besprenkelen met citroensap, en hoewel dat wel iets helpt zal een avocado altijd snel verkleuren. Snel opeten dus!
Gelukkig is dat geen probleem, je kunt een restje eenvoudig verwerken tot een lekker tussendoortje of lunch. Combineer met wat gehalveerde tomaatjes en mozzarella en eventueel wat pesto en je hebt een lekker tussendoortje. Met wat sla erbij en eventueel wat gerookte kip heb je een lekkere lunchsalade.
Je kunt de avocado ook fijnprakken en er een boterham mee besmeren, lekker met wat tomaatjes of geschaafde parmezaan. Of prak het fijn met wat peper, zout en zure room voor een lekkere dip voor chips of worteltjes.
Tip:
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes ontdek je hoe je overgebleven avocado en andere restjes verwerkt tot iets heerlijks. Je krijgt volop ideeën, recepten én handige bewaartips.
19x recepten met avocado
Dat was 'm dan, het overzicht van alle avocado recepten op mijn blog! Welke van deze recepten met avocado ga jij het eerste maken? Laat het me weten in een reactie! En een handige tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je dit artikel altijd weer makkelijk terugvinden.
Laat een reactie achter