Ben jij ook zo dol op feta? Deze romige, zoute witte kaas past echt overal bij - van frisse salades tot warme ovenschotels en hartige taartjes. Zelf gebruik ik fetakaas vaak als smaakmaker in allerlei recepten. Hoog tijd dus om al mijn favoriete feta recepten op een rij te zetten!
Of je nu op zoek bent naar een zomerse salade met feta, een hartige quiche, of een lekker fetakaas hapje: hieronder vind je volop inspiratie.
Recepten met feta
Hieronder vind je een overzicht van alle recepten op mijn site waarin feta een hoofdrol speelt:
Saganaki (gebakken feta)

Dit bekende Griekse hapje is toch wel zó lekker! Het heeft dan ook alles: zout, zoet, pit, kruidigheid en romigheid. Hier blijf je van eten... Zelf saganaki maken is niet moeilijk: een kwestie van de fetakaas bloemen, aanbakken en lekker op smaak brengen.
Pide met gehakt
Een heerlijk makkelijk hoofdgerecht: Turkse pide van kant en klaar deeg. Dit 'deegbootje' vul je met kruidig gehakt, lekker veel feta en garneer je met frisse munt (en naar wens wat knoflooksaus). Smullen!
Komkommersalade
Een lekker fris bijgerecht of lunch: komkommersalade met dille en feta. Het zoutige van de feta geeft een lekkere bite aan deze salade. Heerlijk bij de barbecue, maar eigenlijk kun je dit altijd wel serveren als salade voor erbij.
Quiche met prei en feta
In deze preiquiche gaat ook lekker veel feta. Heerlijk! Een makkelijk te maken, vegetarische quiche met veel smaak. Wat wil je nog meer?
Quinoa salade met feta
Deze lekkere vegetarische quinoa salade is super veelzijdig. Serveer 'm als avondeten, werklunch, picknickgerecht of bijgerecht bij de BBQ. De zoutige feta geeft het gerecht superveel smaak.
Avocado salade
Een super simpele lunchsalade met avocado, tomaat en feta op basis van een slamelange. Heel makkelijk te maken, en toch heel erg lekker!
Wortelsalade met feta
Fetakaas is een geweldige topping voor salades, dat heb je al een paar keer gezien in dit artikel. In deze wortelsalade met rozijnen brengt de zoutige fetakaas de zoetigheid van de salade weer perfect in balans. Smullen!
Spanakopita
In een overzicht van feta recepten mag deze Griekse klassieker niet ontbreken: een heerlijk spanakopita recept. Deze beroemde filodeegtaart met spinazie en feta is geweldig lekker!
Paprika's met ricotta
Dit kleurrijke gerecht bestaat uit paprika's uit de oven met een vulling van spinazie, ricotta, pijnboompitten én natuurlijk feta. Lekker als simpel hoofdgerecht of bijzonder bijgerecht.
Avocadotoast
Deze heerlijke grove avocadospread met feta is super smakelijk op een stuk toast. Extra lekker met flinters parmezaan en geroosterde pijnboompitjes. Toplunch!
Pastasalade
Fetakaas geeft lekker veel smaak aan deze goed gevulde pastasalade met olijven, tomaat en veldsla.
Fetahapjes
Feta en filodeeg lijken wel voor elkaar gemaakt! Deze knapperige filodeeghapjes met honing, feta en noten zijn een heerlijk hapje op elke borrel.
Pita pizza
Met volkoren pitabroodjes als bodem maak je in een handomdraai snelle, kleine pizza's. Beleg met je favoriete toppings, zoals deze combinatie van paprika, champignons en fetakaas.
Rijstsalade
Deze bijzondere maaltijdsalade met rijst zit echt bomvol smaak. Goed gekruide rijst, krokante gebakken kip, romige avocado en natuurlijk die heerlijk zoute feta!
Venkelsalade
Jaja, nóg een salade met fetakaas! Deze lekkere, frisse venkelsalade met rozijnen en feta zit bomvol smaak. Een lekkere lunch of bijgerecht.
Spinazie-feta broodjes
Spinazie en feta zijn een gouden duo! In deze heerlijke vegetarische snackbroodjes zijn ze ook alweer zo lekker samen.
Lunchsalade met feta
Nog een lunchsalade om het af te leren! Deze lunchsalade met kikkererwten is een lekkere en voedzame lunch. De salade is gevuld met bietjes en feta, en de erwten maken het lekker vullend.
Pompoengratin
Fetakaas doet het heel goed in zomerse recepten, maar ook in het najaar en de winter kun je volop genieten van jouw favoriete witte kaas. Gebruik 'm om deze pompoengratin te gratineren bijvoorbeeld!
Pompoenlasagne
Nog een pompoen/feta combinatie: deze vegetarische lasagne met pompoen zit boordevol groenten én witte kaas natuurlijk.
Kaasquiche
Als jij een echte kaaskop bent, dan is deze kaasquiche er echt eentje voor jou! Met maar liefst drie soorten kaas, héérlijk! Ook bijzonder: brandnetelquiche met feta.
Tips voor het kopen en bewaren van fetakaas
Welke feta kies je?
Echte feta is een Griekse kaas van schapen- en geitenmelk, met een DOP-keurmerk. Er zijn ook witte kazen van koemelk die lijken op feta - die zijn vaak wat zachter van smaak.
Fetakaas bewaren
Heb je een stuk fetakaas gekocht? Bewaar een restje van de feta in een mengsel van water en een beetje zout, in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt feta ook invriezen - handig als je restjes over hebt! Na het ontdooien wordt de structuur wat kruimeliger, maar dat is geen probleem in warme gerechten.
Feta gebruiken
Feta kun je koud gebruiken in salades of op broodjes, maar ook warm verwerken in ovenschotels, taarten of traybakes. De kaas smelt niet volledig, maar wordt wel lekker zacht.
Tip: restje feta over?
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes ontdek je hoe je overgebleven feta en andere restjes verwerkt tot iets heerlijks. Je krijgt volop ideeën, recepten én handige bewaartips.
Fan van mozzarella?
Ben je naast feta ook fan van andere kazen? Bekijk dan ook eens mijn artikel over recepten met mozzarella.
Laat een reactie achter