Klinkt als een droom toch? Gezond koken in 20 minuten? Toch hoeft het niet bij een droom te blijven, want gezonde, snelle maaltijden maken in 20 minuten, kan gewoon!

We kennen het allemaal: het is een drukke dag geweest, geen zin meer om te koken. Maar je hebt ook geen zin in de zoveelste afhaalmaaltijd of ongezonde hap. Gezond koken in 20 minuten of minder, dat wil je! Gelukkig kan dat ook. Ik laat je zien hoe je zonder al teveel moeite tóch een voedzame maaltijd op tafel kunt zetten. En dat binnen 20 minuten. Je krijgt een paar tips van me waardoor je sneller kunt koken, en natuurlijk geef ik je ook meer dan genoeg receptideeën voor snelle, gezonde maaltijden.
Mealpreppen om snel en gezond te koken
Om binnen 20 minuten een gezonde maaltijd op tafel te zetten, is een goede voorbereiding het halve werk. Begin met het plannen van je maaltijden voor de week, bijvoorbeeld door het maken van een weekmenu. Zo weet je precies wat je nodig hebt en voorkom je dat je 's avonds nog naar de supermarkt moet. Hier zijn enkele tips om je keuken klaar te maken voor snel koken:
- Houd je voorraadkast gevuld met basis-ingrediënten zoals volkoren pasta, quinoa, wraps, pastasaus en blikjes vis en peulvruchten.
- Snijd groenten alvast voor en bewaar ze in luchtdichte bakjes in de koelkast. Dit kan een dag tot twee dagen van tevoren.
- Kook grotere hoeveelheden granen of peulvruchten en vries porties in, zo heb je altijd de basis voor een snelle maaltijd in je vriezer liggen.
- Zorg voor een goede collectie kruiden en specerijen om snel smaak toe te voegen.
- Mealpreppen is zo handig, probeer in het weekend vooruit te koken, dan kun je op een drukke dag zó aan tafel.
Kooktechnieken voor snelle, gezonde recepten
Als je binnen 20 minuten wilt koken, is het belangrijk om efficiënt te werk te gaan. Je kunt je ook wel voorstellen dat bijvoorbeeld stoofvlees geen goede keuze is voor een snelle maaltijd. Maar welke kooktechnieken werken dan wel in jouw voordeel?
- Roerbakken: is supersnel én gezond. Doe wat groenten en eventueel wat vlees in een grote wok en roerbak het binnen enkele minuten gaar.
- Stomen: groenten in een stoommand boven je kookpot met pasta, rijst of aardappels. Zo maak je zonder extra moeite alles in 1x gaar.
- Bakken: de oven is niet altijd de snelste manier om gerechten klaar te maken, maar het is wel een handige manier om meerdere ingrediënten tegelijk te bereiden, zonder dat je er omkijken naar hebt.
- Rauw: kies ook eens voor een 'rauwe' maaltijd, dan heb je helemaal geen kooktijd. Denk aan maaltijdsalades waarvoor je geen pan hoeft aan te raken. Lekker én snel!
Ingrediënten die snel klaar zijn
Hieronder heb ik ook nog een lijstje met 20 minuten recepten voor je, maar misschien heb je wel zin om zelf iets lekkers te bedenken. Om je te inspireren zet ik hier wat ingrediënten op een rij die je snel kunt klaarmaken:
- Vlees(vervangers) - Biefstuk, kip, burgers, tempeh, tofu en alle soorten vleesvervangers.
- Vis - zalm, tonijn, pangasius, garnalen, vis uit blik, gerookte vis.
- Aardappels - voorgebakken of voorgekookte aardappeltjes.
- Groenten - vrijwel alle soorten groenten hebben een kooktijd van minder dan 20 minuten.
- Ei - gebakken, gekookt, frittata, omelet, roerei, shakshuka.
- Koolhydraten - de meeste soorten rijst (m.u.v. risotto) quinoa, couscous, linzen en bonen uit blik.
20-minuten recepten voor elke dag
Je kwam hier vast ook om inspiratie op te doen om gezond te koken in 20 minuten, ja toch? Gelukkig staat mijn blog inmiddels stampvol met heerlijke snelle recepten. Bijvoorbeeld:
Laat een reactie achter