Geen ingrediënt dat meer geassocieerd wordt met de herfst dan paddenstoelen! Gelukkig zijn veel paddenstoelen het hele jaar goed verkrijgbaar, dus kun je deze heerlijke groente het hele jaar door eten.
Vooral champignons en kastanjechampignons kun je het hele jaar door in de supermarkt vinden, maar ook wat meer bijzondere soorten vinden hun weg naar de supermarkt en groenteboer. Als je ook zo gek bent op deze groente, word je zeker blij van dit rijtje recepten met paddenstoelen!
Paddenstoelen recepten
Champignons en paddenstoelen zijn enorm veelzijdig. Zo worden ze vaak in vegetarische recepten gebruikt, omdat ze een 'vlezige' structuur hebben. Overigens zijn ze qua voedingswaarde niet geschikt als vleesvervanger! Maar je kunt er zoveel mee.
In sauzen en op pizza komen ze goed tot hun recht, maar ook in soep, in salades, als 'extra vulling' in bijvoorbeeld pastasaus of gevulde groenten... Goed, laten we doorgaan met wat lekkere recepten met paddenstoelen:
Risotto met paddenstoelen
Een vegetarische risotto waarin je het vlees zeker niet gaat missen dankzij de hartige vulling van paddenstoelen en hazelnoten. Je kunt hier de paddenstoelen voor gebruiken die je zelf lekker vindt.
Linzenschotel met spek
Lekker hartig & vullend, dat is deze linzenschotel met paprika, spek, parmezaan én natuurlijk paddenstoelen. Het staat ook nog eens zo op tafel, dus een ideaal recept met paddenstoelen voor na een drukke werkdag. Liever vega? Dan kun je het spek ook vervangen door extra parmezaan of feta bijvoorbeeld.
Pasta met spek, champignons en roomkaas
Dit is simpel maar zó lekker. Een pastaatje gaat er altijd wel in en met deze combinatie van smaken zeker. Paddenstoelen combineren ontzettend goed met andere hartige smaken, dus deze pasta met spek & parmezaan is top. De kruidenroomkaas geeft nog een extra smaakboost. Recept pasta met spek >
Paddenstoelen-pasteitje
Een echte klassieker: champignonragout! En die smaakt toch echt het lekkerste in zo'n pasteitje, toch? De ragout zelf maken is zo gepiept en natúúrlijk lekkerder dan die uit blik!
Pastei met paddenstoelen
Deze vegetarische pastei met champignons is op en top comfort food! Een heerlijk romige vulling, rijk gevuld met paddenstoelen. En dan een knapperig dakje van bladerdeeg. Genieten op een koude dag!
Biefsukstoof
Stoofvlees zet je normaal gesproken heel lang op het vuur, maar met biefstuk is dat geen goed idee. Dit is dan ook een supersnelle stoof van biefstuk, pancetta en paddenstoelen. Lekker met pommes duchesses erbij! Recept snel stoofvlees >
Paddenstoelen-pasta
Deze pasta met romige champignonsaus en gebakken kip is om je vingers bij af te likken zo lekker. Heerlijk comfort food!
Spaghetti met pompoen en paddenstoelen
Nog zo'n vegetarisch recept met paddenstoelen: spaghetti met pompoen & champignons. Met zo'n goedgevulde saus mis je zeker geen vlees! Recept pasta met pompoen >
Paddenstoelensoep
Een licht gebonden soep met kastanjechampignons, prei, sjalot en lekkere kruiden. Een simpel soep recept met paddenstoelen, altijd lekker!
Pizza met paddenstoelen
Op een pizza spelen paddenstoelen vaak een bijrol, maar op deze pizza krijgen ze - naast de heerlijke kaas natuurlijk - een hoofdrol. Een ideetje dat ik opdeed tijdens een stedentrip naar New York. Lekker! Recept pizza funghi >
Beef Wellington
Een echte klassieker: Beef Wellington. Een mooi stuk vlees omwikkeld met bladerdeeg. Het is erg lekker om een laagje champignons toe te voegen aan de vulling voor extra smaak. Beef Wellington recept >
Fusili met rauwe ham en champignons
Nog zo'n lekker simpele pasta met champignons. Je vult 'm aan met spinazie, rauwe ham en kruidenroomkaas en binnen 20 minuten heb je een lekker vullende avondmaaltijd. Houden we van! Recept pasta met rauwe ham >
Champignonsaus
In een lijstje van recepten met paddenstoelen mag een klassieke champignonsaus natuurlijk niet ontbreken! Deze makkelijk te maken, zoetige saus is superlekker bij een stukje vlees (hert!). Hier komt hij met Kerst standaard op tafel. Recept champignonsaus >
Gevulde courgette
Courgettes kun je vullen met zo ongeveer alles, en daarom is dit recept perfect om restjes op te maken. Ook een half bakje paddenstoelen dat je over hebt van een ander recept, werk je hier makkelijk in weg. Recept gevulde courgette >
Paddenstoelen-salades
Simpel maar smaakvol: een eenvoudige salade met parmezaan en zelfgemaakte croutons. Lekker als licht voorgerecht. Of maak deze lunchsalade met halloumi, ook erg lekker.
Pasta met blauwe kaas
Voor liefhebbers van blauwe kaas is dit recept voor gevulde pasta met champignonsaus echt een dikke tip! Heerlijk hartig met de smaken van de herfst.
Flammkuchen met bacon en champignons
Flammkuchen-deeg is heerlijk dun en daardoor komen de smaken van de topping extra goed tot hun recht. In deze flammkuchen met champignons, bacon en vijgen zit dat wel goed! Recept flammkuchen >
Mini Steak pies
Zijn het geen schatjes? Deze kleine steak pies (een ideetje dat ik opdeed tijdens onze vakantie in Nieuw-Zeeland) zijn heel lekker als lunch of snack. Je vult ze met biefstuk & paddenstoelen, die je stooft in bier. Klinkt dat lekker of klinkt dat lekker? Recept steak pie >
Pasta met rookworst en champignons
Pasta met.... rookworst? Jazeker! En dat is écht lekker! Geloof je me niet? Dan zit er maar één ding op: maken dit recept ;-) Recept pasta met rookworst >
Hertenstoofpot
Met hertenvlees kun je een heerlijk stoofpotje maken. Zacht vlees, op smaak gebracht met o.a. ui, wortel en paddenstoelen.
Broodje met gebakken paddenstoelen
Super lunchtip! Dit broodje met champignons en mozzarella doet het geweldig als vegetarische lunch. De gebakken champignons zijn super smaakvol dankzij lekker veel knoflook. Een goede combinatie met de romige mozzarella!
Paddenstoelen op toast
Nog een lekkere lunchtip (of voorgerechtje): simpele gebakken paddenstoelen op toast. Heerlijk herfstige smaken op een toastje.
Paddenstoelen kopen, bewaren en bereiden
Volgens Albert Heijn eten Nederlanders gemiddeld 1,2 kg champignons per jaar, maar daar zit ik zeker boven! Er gaat bij ons bijna elke week wel een doosje doorheen. Door een omelet, in een roerbakschotel, als voorgerechtje op toast, door de pasta of in een hartige taart... Ik krijg er nooit genoeg van.
Als je champignons of andere paddenstoelen koopt, moeten ze er mooi stevig uitzien, zonder lelijke plekjes. Eet ze het liefst zo snel mogelijk op want ze zijn niet zo heel lang houdbaar.
Pas op bij het schoonmaken van paddenstoelen: ze worden slap als je ze met water schoonmaakt. Het is daarom aan te raden om een speciaal champignonborsteltje te kopen (te koop bij kookwinkels of online). Heb je deze niet? Dan kun je ook een keukenpapiertje vochtig maken en ze daarmee schoonmaken.
Champignons kun je het beste roerbakken. Doe dit kort en op een hoog vuur, ongeveer 2-4 minuten. Goed om te weten: je mag champignons niet rauw eten omdat er veel bacteriën op zitten.
Restje paddenstoelen over
Als je een paar paddenstoelen overhoudt is dat helemaal geen probleem. Deze groente is zo veelzijdig en neutraal van smaak, dat je hem in eindeloos veel gerechten kunt verwerken. Een paar tips:
- Bak mee in een omelet
- Verwerk in pastasaus
- Maak er een lekkere saus van voor bij een stukje biefstuk of kip
- Roerbak plakjes champignon met knoflook en tijm, lekker op toast
Tip:
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes laat ik je zien hoe je dit soort kliekjes eenvoudig verwerkt tot iets lekkers. Je ontvangt bijna 50 mails vol praktische tips, inspiratie en makkelijke recepten - speciaal om voedselverspilling te voorkomen én om tijd en geld te besparen in de keuken.
16x recepten met paddenstoelen
Zo, hopelijk heb je genoeg inspiratie opgedaan om de keuken in te duiken met één van deze paddenstoelen recepten! Laat je het me weten als je een recept uit dit lijstje hebt gemaakt? Dat vind ik heel erg leuk! Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je dit artikel altijd snel weer terugvinden.
Laat een reactie achter