Omdat appels nu volop in het seizoen zijn, koos ik er deze keer voor om een lijstje te maken van mijn favoriete recepten met appel! Elke maand publiceer ik een 'recepten met...' artikel. Altijd leuk om de geplaatste recepten weer eens onder de loep te nemen, en iedereen houdt van lijstjes, toch?
Appeltoetje met kaneel

Zo'n toetje in een glaasje ziet er meteen feestelijk uit, vind je niet? Dit werd meteen na het online zetten één van de populairste recepten met appel op mijn blog, en ik snap best waarom! Krokante koekkruimels, lobbig geklopte room, kaneelappeltjes... Wie lust dit nou niet? Naar het recept >
Griesmeelpap met appel en kaneel

Héél ouderwets maar ook héél lekker: griesmeelpap met kaneel en appel. Ik ben sowieso dol met alles waar gekarameliseerde appel op zit, en dit recept is geen uitzondering. Een heerlijk ontbijtje in de winter, want dan vind ik een warm ontbijtje (zoals havermoutpap of griesmeelpap) een stuk lekkerder dan een koude bak yoghurt. Als jij daar hetzelfde over denkt, moet je dit recept echt eens proberen!
Hete bliksem

Appel gebruik je natuurlijk vooral in zoete recepten, maar er zijn ook hartige recepten met appel. Wat dacht je van dit lekkere stamppotje? Hete bliksem is een stamppot van aardappel en appel. Echt verrassend lekker!
Meringue-appeltaart

Een appeltaart-recept mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Maar dan wel een beetje een andere taart dan je misschien zou verwachten: een recept voor meringuetaart met appel. Een heerlijke cakebodem, een laagje appel en daar bovenop een prachtige laag meringueschuim. Zo heb je appeltaart vast nog nooit gegeten! Ik heb deze taart al heel vaak gemaakt met verjaardagen en hij valt altijd goed in de smaak. Aanradertje!
Ouderwetse appeltaart

Een overzicht van recepten met appel is nooit compleet zonder een recept voor ouderwetse appeltaart. In de vulling van deze taart zitten ook stukjes spijs verwerkt, zo maak je hem extra lekker!
Spelt-pannenkoeken met appel

Als je mijn blog een beetje volgt, weet je dat ik dol ben op pancakes als ontbijt. Deze spelt-pancakes zijn lekker winters dankzij de topping van (daar zijn ze weer) gekarameliseerde appels en hazelnoten. Een heerlijk ontbijt voor de zondagochtend!
Appel-cheesecake met crumbletopping

Zullen we er gewoon nog een taart inknallen? Deze cheesecake met appel en crumbletopping is zoooo lekker! Vier lagen genieten: een zalige bodem, romige cheesecake, frisse appeltjes en een zoete crumble-laag als topping. Echt waan-zin-nig lekker dit. Doordat de taart vier lagen heeft is het best even een werkje, maar je haalt er wel een flink aantal stukken uit, dus het is je harde werk meer dan waard. En zodra je een hap genomen hebt, ben je al dat werk sowieso weer vergeten...
Lunchsalade met rodekool en appel

Deze lekkere lunchsalade is zeker één van mijn favoriete hartige recepten met appel. Fijngeschaafde rodekool en wortel, dungesneden appel en wat pitjes voor een lekkere crunch. Ook heerlijk om mee te nemen als werklunch.
Stukjes appel met pindakaas en chocolade

Dit tussendoortje lust je elke dag wel denk ik. Frisse schijfjes appel, besmeerd met pindakaas en een topping van chocolade en noten. Een echte traktatie dus en weer eens wat anders dan een 'gewoon' appeltje tussendoor!
Appelcrumble

Nog zo'n klassieker onder de recepten met appel- crumble. Deze versie combineert heerlijk herfstfruit (appel & peer) met hazelnoten. Een crumble-laagje erover en dan even de oven in. Wat een heerlijk warm toetje. Let wel op: het fruit is loeiheet als het uit de oven komt, dus verbrand je mond niet!
Appelcake

Toch jammer dat je via internet geen geur over kunt brengen. Want echt, alleen voor de geur van deze heerlijke winterse cake wil je dit recept al een keer maken. Ze zeggen wel eens dat wanneer je je huis wilt verkopen, het slim is om iets lekkers in de oven te zetten. Nou: zet deze cake in de oven en je huis wordt direct verkocht, haha! Echt een aanrader en lekker bij een kop thee.
Wentelteefjes

Als je oud brood in huis hebt, is het maken van wentelteefjes altijd de perfecte oplossing om het brood niet weg te hoeven gooien! Met een topping van gekarameliseerde appeltjes maak je van jouw ontbijt echt een feestje! Wentelteefjes recept >
Appelcompote

Appelcompote lijkt wel een beetje op appelmoes, maar het is een stuk grover. Je vindt dus echt nog flinke stukken fruit terug in de compote. Heerlijk als bijgerecht, maar ook als toetje of tussendoortje erg lekker. Naar het recept >
Apfelstrudel

Hmmmm, krokant filodeeg en een vulling van appel en eventueel rozijnen. Dat moet wel een Apfelstrudel zijn! Dit klassieke recept ken je misschien wel van de wintersport, maar je kunt het ook thuis prima namaken. Extra lekker met warme vanillesaus! Naar het recept >
Warme havermoutpap

Een kommetje warme havermoutpap op zich is al lekker, maar met deze 'appeltaart-topping' van gekarameliseerde appel en rozijnen wordt het pas echt lekker! Na dit stevige ontbijt kun je er zeker weer een paar uur tegenaan. Naar het recept >
Appeltaart-mugcake

Mijn appeltaart mugcake! Een heerlijk ontbijtje, zeker als het koud is buiten, want lekker warm! Voor dit makkelijke recept heb je maar een paar ingrediënten nodig, die je bovendien vast (bijna) allemaal wel in huis hebt.
Zoete wafels met wortel en appel

Deze wafels met wortel en appel zijn echt ontzettend lekker en heerlijk als voedzaam ontbijt of lekkere lunch. Je kunt ze goed invriezen, dus maak gerust een flinke portie!
Appelbollen met spijs

Hmmmm, dit is zo lekker! Een appel gevuld met spijs en rozijnen, omwikkeld met bladerdeeg. Even de oven in en je hebt heerlijke warme spijsbollen met appel.
Plaatkoek

Ik hou echt van plaatkoek recepten, maar een handvol ingrediënten, makkelijk te maken en ze lukken altijd. Deze appel-kaneel plaatkoek is ook weer zo'n toppertje, heerlijk herfstig en extra lekker bij een kopje thee.
Welke appels voor welk gerecht?
Er zijn bepaalde appels die beter geschikt zijn voor appeltaart of compote. In dit artikel vind je een handig overzichtje, zodat je steeds de juiste soort appels kiest. Ontdek hieronder hoe je appels het beste kunt bewaren en bereiden.
Kopen, bewaren en bereiden
Kies appels die er stevig en glad uitzien, zonder plekjes. Appels voor direct gebruik bewaar je het beste in de groentelade van de koelkast. Dan blijft hun gladde schilletje en sappige smaak behouden en voorkom je dat ze rimpelig en melig worden.
Appels blijven trouwens het langste goed in een koele, donkere ruimte met een relatief hoge luchtvochtigheid. Een appel is het langst houdbaar bij 0 graden Celsius en 90 procent luchtvochtigheid. Maak je geen zorgen als je niet precies aan die voorwaarden kunt voldoen. Ook onder minder ideale omstandigheden kunnen verse appels maanden worden bewaard.
Als ze uit de koelcel komen, blijven ze in de koelkast op 4 graden Celsius ook zeker een maand goed. Ze kunnen wel wat rimpelig en zacht worden en dan minder lekker zijn als handappel. Om de vruchten te verwerken in recepten met appel, zijn ze dan nog prima.
Appels schil je meestal voor het bereiden van van recepten met appel, zoals appelmoes en appelcompote. Voor een salade of appeltaart kun je kiezen of je appels schilt of niet. Ongeschilde appels geven een appeltaart wat kleur en textuur, maar het schilletje kan voorkomen dat de appels tijdens het bakken één geheel worden. Geschilde appels zorgen voor een zachte taart zonder verrassingen.
Als je de schil om de appels laat zitten en het geen biologische appels zijn, moet je ze wel even goed wassen voordat je ze gaat verwerken. Gebruik een glad en scherp mes om de appel doormidden te snijden. Verwijder het klokhuis en het steeltje en snijd de appel in plakjes, partjes of blokjes. Net wat je voor het recept nodig hebt. Als je appelringen wil maken, gebruik dan een appelboor.
Onder invloed van zuurstof kunnen geschilde en gesneden appels snel bruin worden. Dit heeft geen invloed op de smaak, maar je kunt er wat citroensap overheen sprenkelen om ze te bleken. Appels die je gaat verwerken, kun je prima een dag of twee van tevoren snijden als je ze daarna in een plastic zak in de koelkast bewaart.
Restje appel over?
In mijn gratis mailserie Creatief koken met restjes ontdek je hoe je een restje appel en andere overgebleven ingrediënten makkelijk verwerkt tot iets heerlijks. Je krijgt volop ideeën, recepten én handige bewaartips.
Recepten met appel
En: welke van deze recepten met appel ga jij het eerste maken?







Laat een reactie achter