• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Seizoensgroenten mei

    Bijgewerkt: apr 2024 · Geplaatst: mei 2021 door Sandra

    Mei seizoensgroenten - welke groenten zijn er eigenlijk in het seizoen deze maand? Ik vertel het je graag, want het eten van seizoensgroenten heeft veel voordelen: zo kun je deze groenten vaak dichtbij (direct van de boer) kopen en hoeven ze dus niet geïmporteerd te worden. Ook zijn ze meestal voordelig én kakelvers.

    De seizoensgroenten van mei

    In mei zijn er weer heerlijke groenten in het seizoen: andijvie, asperges, bloemkool, doperwten, koolrabi, kropsla, prei, raapstelen, rabarber, radijs, rucola, snijbiet, spinazie, spitskool en wortels. Genoeg lekkers om uit te kiezen in de mei-maand dus!

    Andijvie

    Deze groene groente kan wat bitter smaken, maar hij zit wel bomvol vitamines en mineralen. Het is dan ook een prima idee om af en toe andijvie te eten. Heel erg bekend is de klassieke andijviestappot, maar je kunt deze groenten ook op andere manieren bereiden. Je kunt de groente bijvoorbeeld roerbakken, of rauw verwerken in een salade. Met wat zoet fruit erbij is dat erg lekker, mandarijn en appel zijn heerlijk in combinatie met andijvie.

    Asperges

    witte asperges recept

    Dé mei seizoensgroente is natuurlijk 'het witte goud' oftewel witte asperges. Heerlijk traditioneel met ham en ei, of met gerookte zalm en ei. Gooi de schillen niet weg, want die zijn een prima basis voor aspergesoep.

    Bloemkool

    Bloemkoolsoep met blauwe kaas

    Bloemkool is een geliefde groenten onder jong en oud. Doordat de groente zacht van smaak is, vinden veel mensen hem erg lekker. Breng hem wel lekker op smaak met bijvoorbeeld kerrie of klassiek met nootmuskaat. Een paar recepttips:

    • Bloemkoolsoep
    • Mac & Cheese met bloemkool
    • Puntpaprika met bloemkoolcurry

    Doperwten

    Een bord met knalgroene doperwtenpuree, met daarop een stukje net niet helemaal doorgebakken zalm. De zalm is gegarneerd met tuinkers.

    Doperwten zijn ook een seizoensgroente in mei. De knalgroene erwtjes zien er fantastisch uit met hun knalgroene kleur. Kook ze vooral niet te lang om die mooie kleur te behouden. De erwtjes zijn wanneer ze in het seizoen zijn op hun best, ze smaken dan haast een beetje zoet. Frisse citroen smaakt goed bij doperwten, maar kruiden als basilicum en munt ook. Gebruik ze bijvoorbeeld om doperwtenpuree, pasta met doperwten-pesto of groene gnocchi mee te maken.

    Koolrabi

    De koolrabi is een mooie kool die fris smaakt, een beetje als selderij. Je kunt hem koken, eventueel samen met andere groenten. Rauw eten kan ook. Maak er dan een salade van in combinatie met fruit en nootjes. Lekker!

    Kropsla

    Kropsla is een heerlijk zachte sla, de perfecte basis voor een salade dus. Ook lekker op een broodje hamburger of als extraatje op een broodje. Kropsla is - in vergelijking met zakken voorgesneden sla - bovendien erg voordelig en veel langer houdbaar. Altijd handig om in huis te hebben dus.

    Prei

    Preisoep met garnalen

    Deze mei seizoensgroente is altijd handig om in huis te hebben. Er zijn namelijk veel gerechten waarbij deze bescheiden smaakmaker in verwerkt kan worden. Pastasaus en soep bijvoorbeeld, maar ook in een quiche is de prei erg lekker als extra vulling. Een paar recepttips:

    • Quiche met chorizo, prei en tomaat
    • Pastei met ham, prei en kaas
    • Mac&Cheese met bloemkool en prei
    • Frittata met prei en garnalen
    • Quiche met prei en feta
    • Preisoep met garnalen

    Raapstelen

    Raapstelen zijn maar kort in het seizoen, alleen in april en mei. Eet ze dus vooral nu het nog kan. Raapstelen eet je meestal rauw. Maak er salade van of verwerk ze tot een lekker stamppotje.

    Rabarber

    Panna cotta met rabarber in twee glazen schaaltjes die op een bord staan. De toetjes zijn gegarneerd met stukken gestoofde rabarber.

    Hoewel rabarber vaak in zoete gerechten wordt verwerkt, is het toch echt een groente. En mei is dé maand van seizoensgroente rabarber. Vanaf mei liggen ze weer een tijdje volop in de supermarkt en op markten. Fijn, want met deze zure stengels kun je zoveel lekkers maken. Wat dacht je van rabarber panna cotta, rabarber compote of gestoofde rabarber bijvoorbeeld?

    Radijs

    Radijsjes zijn populair als snackgroente, je snackt ze dan ook zo weg! Maar je kunt er meer mee doen. Het is een aanrader om ze in te maken, dan gaat het scherpe randje er wat vanaf en dan smaken ze heerlijk als topping op een broodje kaas of in een salade.

    Rucola

    Rucola is een bekende, pittige slasoort. Hij wordt traditioneel gebruikt als topping voor carpaccio, maar je kunt er nog veel meer mee. Je kunt er een salade mee maken uiteraard, maar wist je dat het ook heel lekker is om er stamppot mee te maken? Probeer maar eens!

    Snijbiet

    Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

    Snijbiet is een schitterende groente. De stengels van de snijbiet komen namelijk in allerlei kleuren voor. Geel, oranje, roze... Je zou ze haast in een bloemenvaas zetten! Maar dat is zonde, want snijbiet is naast mooi, ook heel lekker. Die mooie kleur raken ze tijdens het koken trouwens snel kwijt, dus probeer snijbiet zo kort mogelijk te bereiden. Ze zijn heel lekker als topping op een hartige taart, bekijk dit recept voor plaattaart met snijbiet en geitenkaas maar eens. Ook lekker: snijbiet pannenkoeken, snijbiet shakshuka of pasta met snijbiet.

    Spinazie

    Smoothie met spinazie en banaan in een doorzichtig glas. Om het glas heen liggen banaan en spinazie.

    Spinazie is een seizoensgroente die je de hele dag door kunt eten. Het is ook een prima idee om deze groene bladgroente op tafel te zetten, want hij is rijk aan vitamines & mineralen, en bevat net als andere groenten veel vezels. Start de dag bijvoorbeeld met een spinazie-smoothie of een omelet met spinazie. Lunchen doe je met een lekkere salade van spinazie en als avondeten kun je bijvoorbeeld een lekkere spinaziestamppot klaarmaken.

    Spitskool

    Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.

    Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die laatste noemen we spitskool. Deze witte kool is neutraal van smaak en daarom is hij lekker veelzijdig in de keuken. In ovenschotels doet deze seizoensgroente het erg goed, zoals in deze spitskool ovenschotel met gehakt. Rauw kun je spitskool eten als salade, lekker in combinatie met appel of mandarijn, zoals in dit recept voor spitskoolsalade. Ook roerbak de kool in combinatie met andere groenten, lekker met noodles!

    Wortels

    Carrot cake balletjes
    Carrot Cake balletjes

    Nog zo'n allemansvriend! Wortel is lekker zoet, en is daarom een geliefde groente. Je kunt hem in hartige gerechten verwerken, maar hij doet het ook prima in zoete gerechten. Een paar ideetjes als je je afvraagt: wat maken met wortel?

    • Carrot cake balletjes
    • Wortelsoep met gember en appel
    • Sinaasappel-wortelcake
    • Carrot cake
    • Wortelsap met gember

    Zo, dat waren de seizoensgroenten van mei. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

    Seizoensgroenten mei

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Comments

    1. Atie

      mei 12, 2021 at 5:54 pm

      Genoeg te kiezen Sandra! Bedankt !

      Beantwoorden

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431