Mei seizoensgroenten - welke groenten zijn er eigenlijk in het seizoen deze maand? Ik vertel het je graag, want het eten van seizoensgroenten heeft veel voordelen: zo kun je deze groenten vaak dichtbij (direct van de boer) kopen en hoeven ze dus niet geïmporteerd te worden. Ook zijn ze meestal voordelig én kakelvers.
De seizoensgroenten van mei
In mei zijn er weer heerlijke groenten in het seizoen: andijvie, asperges, bloemkool, doperwten, koolrabi, kropsla, prei, raapstelen, rabarber, radijs, rucola, snijbiet, spinazie, spitskool en wortels. Genoeg lekkers om uit te kiezen in de mei-maand dus!
Andijvie
Deze groene groente kan wat bitter smaken, maar hij zit wel bomvol vitamines en mineralen. Het is dan ook een prima idee om af en toe andijvie te eten. Heel erg bekend is de klassieke andijviestappot, maar je kunt deze groenten ook op andere manieren bereiden. Je kunt de groente bijvoorbeeld roerbakken, of rauw verwerken in een salade. Met wat zoet fruit erbij is dat erg lekker, mandarijn en appel zijn heerlijk in combinatie met andijvie.
Asperges
Dé mei seizoensgroente is natuurlijk 'het witte goud' oftewel witte asperges. Heerlijk traditioneel met ham en ei, of met gerookte zalm en ei. Gooi de schillen niet weg, want die zijn een prima basis voor aspergesoep.
Bloemkool
Bloemkool is een geliefde groenten onder jong en oud. Doordat de groente zacht van smaak is, vinden veel mensen hem erg lekker. Breng hem wel lekker op smaak met bijvoorbeeld kerrie of klassiek met nootmuskaat. Een paar recepttips:
Doperwten
Doperwten zijn ook een seizoensgroente in mei. De knalgroene erwtjes zien er fantastisch uit met hun knalgroene kleur. Kook ze vooral niet te lang om die mooie kleur te behouden. De erwtjes zijn wanneer ze in het seizoen zijn op hun best, ze smaken dan haast een beetje zoet. Frisse citroen smaakt goed bij doperwten, maar kruiden als basilicum en munt ook. Gebruik ze bijvoorbeeld om doperwtenpuree, pasta met doperwten-pesto of groene gnocchi mee te maken.
Koolrabi
De koolrabi is een mooie kool die fris smaakt, een beetje als selderij. Je kunt hem koken, eventueel samen met andere groenten. Rauw eten kan ook. Maak er dan een salade van in combinatie met fruit en nootjes. Lekker!
Kropsla
Kropsla is een heerlijk zachte sla, de perfecte basis voor een salade dus. Ook lekker op een broodje hamburger of als extraatje op een broodje. Kropsla is - in vergelijking met zakken voorgesneden sla - bovendien erg voordelig en veel langer houdbaar. Altijd handig om in huis te hebben dus.
Prei
Deze mei seizoensgroente is altijd handig om in huis te hebben. Er zijn namelijk veel gerechten waarbij deze bescheiden smaakmaker in verwerkt kan worden. Pastasaus en soep bijvoorbeeld, maar ook in een quiche is de prei erg lekker als extra vulling. Een paar recepttips:
Raapstelen
Raapstelen zijn maar kort in het seizoen, alleen in april en mei. Eet ze dus vooral nu het nog kan. Raapstelen eet je meestal rauw. Maak er salade van of verwerk ze tot een lekker stamppotje.
Rabarber
Hoewel rabarber vaak in zoete gerechten wordt verwerkt, is het toch echt een groente. En mei is dé maand van seizoensgroente rabarber. Vanaf mei liggen ze weer een tijdje volop in de supermarkt en op markten. Fijn, want met deze zure stengels kun je zoveel lekkers maken. Wat dacht je van rabarber panna cotta, rabarber compote of gestoofde rabarber bijvoorbeeld?
Radijs
Radijsjes zijn populair als snackgroente, je snackt ze dan ook zo weg! Maar je kunt er meer mee doen. Het is een aanrader om ze in te maken, dan gaat het scherpe randje er wat vanaf en dan smaken ze heerlijk als topping op een broodje kaas of in een salade.
Rucola
Rucola is een bekende, pittige slasoort. Hij wordt traditioneel gebruikt als topping voor carpaccio, maar je kunt er nog veel meer mee. Je kunt er een salade mee maken uiteraard, maar wist je dat het ook heel lekker is om er stamppot mee te maken? Probeer maar eens!
Snijbiet
Snijbiet is een schitterende groente. De stengels van de snijbiet komen namelijk in allerlei kleuren voor. Geel, oranje, roze... Je zou ze haast in een bloemenvaas zetten! Maar dat is zonde, want snijbiet is naast mooi, ook heel lekker. Die mooie kleur raken ze tijdens het koken trouwens snel kwijt, dus probeer snijbiet zo kort mogelijk te bereiden. Ze zijn heel lekker als topping op een hartige taart, bekijk dit recept voor plaattaart met snijbiet en geitenkaas maar eens. Ook lekker: snijbiet pannenkoeken, snijbiet shakshuka of pasta met snijbiet.
Spinazie
Spinazie is een seizoensgroente die je de hele dag door kunt eten. Het is ook een prima idee om deze groene bladgroente op tafel te zetten, want hij is rijk aan vitamines & mineralen, en bevat net als andere groenten veel vezels. Start de dag bijvoorbeeld met een spinazie-smoothie of een omelet met spinazie. Lunchen doe je met een lekkere salade van spinazie en als avondeten kun je bijvoorbeeld een lekkere spinaziestamppot klaarmaken.
Spitskool
Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die laatste noemen we spitskool. Deze witte kool is neutraal van smaak en daarom is hij lekker veelzijdig in de keuken. In ovenschotels doet deze seizoensgroente het erg goed, zoals in deze spitskool ovenschotel met gehakt. Rauw kun je spitskool eten als salade, lekker in combinatie met appel of mandarijn, zoals in dit recept voor spitskoolsalade. Ook roerbak de kool in combinatie met andere groenten, lekker met noodles!
Wortels
Nog zo'n allemansvriend! Wortel is lekker zoet, en is daarom een geliefde groente. Je kunt hem in hartige gerechten verwerken, maar hij doet het ook prima in zoete gerechten. Een paar ideetjes als je je afvraagt: wat maken met wortel?
Zo, dat waren de seizoensgroenten van mei. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!
Atie
Genoeg te kiezen Sandra! Bedankt !