• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Seizoensgroenten april

    Bijgewerkt: aug 2025 · Geplaatst: apr 2021 door Sandra

    Lekker vers, de beste smaak, lokaal geteeld én een voordelige keuze: eigenlijk hebben seizoensgroenten alleen maar voordelen! Maar wat zijn eigenlijk de seizoensgroenten van april? En wat kun je maken van die groenten? Lees snel verder voor een overzicht van seizoensgroenten van april inclusief lekkere recepten!

    De seizoensgroenten van april

    De lente hangt volop in de lucht en dat betekent: meer keuze uit seizoensgroenten! In april kun je o.a. genieten van de laatste aardperen én de eerste asperges! Verder in het seizoen in april: andijvie, bloemkool, paksoi, prei, raapstelen, radijs, rode biet, spinazie, witlof en wortelen.

    Andijvie

    Andijvie is soms wat bitter van smaak, maar hij is wel ontzettend goed voor je. Deze groene groente zit bomvol vitamines en mineralen. Het meest bekende recept met andijvie is waarschijnlijk stamppot, maar je kunt deze groenten ook koken, wokken of zelfs rauw eten. Erg lekker in een salade in combinatie met fruit (appel of mandarijn).

    Asperges

    Witte asperges bereiden met gerookte zalm, gekookt ei en citroen. Het gerecht is gegarneerd met verse bieslook.

    Dé april seizoensgroente is natuurlijk de asperge oftewel 'het witte goud'. Je kunt ze natuurlijk heel traditioneel serveren, gekookt en geserveerd met ham, of met gerookte zalm en ei. Het is ook erg lekker om er aspergesoep van te maken.

    Bloemkool

    Mac & Cheese met bloemkool

    Bloemkool is zelfs onder kinderen een geliefde groente. Logisch, want hij niet zo uitgesproken van smaak. Het is dan ook wel zaak om deze april seizoensgroente goed op smaak te brengen.

    Nootmuskaat past er goed bij, maar een specerij als kerrie ook. Je kunt dus alle kanten op met deze witte kool, die rijk is aan vitamines en mineralen.

    Een paar recepttips:

    • Bloemkoolsoep
    • Mac & Cheese met bloemkool
    • Puntpaprika met bloemkoolcurry

    Koolraap

    Koolraap, is dat niet hetzelfde als een knolraap? Nope! De knolraap is klein, maar daarentegen kan een koolraap wel een kilo wegen! Deze 'vergeten groente' wordt veel in veevoer gebruikt, maar is ook prima geschikt om in de keuken iets lekkers mee te maken.

    De groente is een beetje zoetig en kan gekookt of gestoofd worden. Maak er bijvoorbeeld puree of stamppot van, of verwerk hem in een soep.

    Kropsla

    Kropsla is lekker lang houdbaar en een voordelige keuze. In vergelijking met de zakken met voorgesneden sla betaal je een stuk minder voor deze slasoort. En hij komt altijd wel op, want een paar blaadjes sla zijn een goede bodem voor een belegd broodje en uiteraard verschillende lekkere salades. Ook heerlijk op een burger!

    Paksoi

    Paksoi roerbak met oestersaus op een decoratief blauw bord. De geroerbakte paksoi is bestrooid met gebakken uitjes en wit sesamzaad.

    Paksoi is een geweldig lekkere seizoensgroente die perfect past bij Aziatische gerechten. Smaakmakers uit de Aziatische keuken zoals sojasaus, sesamzaadjes en gebakken ui passen er geweldig bij. Maak er eens deze roerbak van.

    Prei

    Frittata met prei en garnalen

    Deze bescheiden groente speelt maar zelden de hoofdrol in een gerecht. Toch is het de basis van heel veel lekkere recepten, zoals soep en pastasaus.

    Prei is familie van de ui en smaakt dan ook een beetje 'uiig'. Naast basissmaakmaker kun je prei ook heel goed gebruiken als extra vulling van een gerecht, bijvoorbeeld in quiches en ovenschotels.

    Een paar recepten met deze seizoensgroente van april:

    • Quiche met chorizo, prei en tomaat
    • Pastei met ham, prei en kaas
    • Mac&Cheese met bloemkool en prei
    • Frittata met prei en garnalen
    • Quiche met prei en feta
    • Preisoep met garnalen

    Raapstelen

    Raapstelen zijn erg lekker in stamppot of in een salade. Eet deze groente dus rauw. Raapstelen zijn in april en mei nog in het seizoen, dus koop ze zolang het kan!

    Radijs

    Radijsjes, je snackt ze zo weg! Om af en toe verrast te worden door een flink pittige radijs. Wij aten ze vroeger gedipt in een klein beetje zout. Als je radijsjes langer wilt bewaren, kun je er pickles van maken. Superlekker in salades of op een broodje kaas.

    Rode bietjes

    Saltibarsciai - Litouwse bietensoep

    Rode bietjes zitten tjokvol vitamines, mineralen en vezels. Echte supergroenten dus! Het is dan ook een prima idee om ze regelmatig op tafel te zetten. Wist je dat rode bietjes ook heel lekker zijn in zoete recepten? Daardoor kun je ze eigenlijk de hele dag door eten:

    • Ontbijt: Bietenpannenkoeken
    • Tussendoortje: Smoothie met biet, appel en gember
    • Lunch: Quinoasalade met biet of koude bietensoep
    • Avondeten: Plaattaart met bietjes en brie

    Spinazie

    Spinaziequiche met oude kaas

    Net als bieten, is spinazie een seizoensgroente die je de hele dag door kunt eten. Bij het ontbijt neem je een spinazie-smoothie of een omelet met spinazie.

    Lunchen doe je met een lekkere spinaziesalade. En in de avond kun je al helemaal alle kanten op. Maak bijvoorbeeld mijn favoriete quiche met spinazie en oude kaas of spinaziestamppot.

    Maar is het wel goed om vaak spinazie te eten? Yes! Er zitten namelijk veel vezels in en een hele rits aan vitamine (A, B, C, E en K) en mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer & magnesium.

    Witlof

    Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus

    Witlof is in het seizoen in april. Deze wat bittere groente kun je zowel rauw eten (als witlofsalade in combinatie met fruit) maar je kunt hem ook koken en bijvoorbeeld eten als stamppot.

    Maar veel mensen eten hem het liefst zoals op de foto: witlof uit de oven, omwikkeld met ham, in een bechamelsaus en dan nog wat kaas erover. Absoluut zalig!

    Net als de meeste andere groenten is witlof rijk aan vezels maar ook aan probiotica, daardoor is deze seizoensgroente erg goed voor je darmen.

    Wortels

    Sapje met wortel en gember

    Wortel is een heerlijk zoete groente, die je daarom in zowel hartige als zoete gerechten kunt eten. Het is een beproefde smaakmaker voor sauzen maar je kunt ze natuurlijk ook zó eten of ze verwerken in allerlei gerechten.

    Doe dat ook gerust regelmatig, want deze seizoensgroente van april zit vitamine A, B1, B2 en B2. Daarmee zijn wortels goed voor je huid en ogen. Ook bevatten ze veel vezels en kalium.

    Een paar wortel recepten met deze april seizoensgroente:

    • Wortelsoep met gember en appel
    • Sinaasappel-wortelcake
    • Carrot cake
    • Wortelsap met gember
    • Wortelpannenkoeken

    Zo, dat waren de seizoensgroenten van april. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

    Seizoensgroenten april

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431