Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen: zo zijn de groenten lekker vers en dus heel smaakvol. De groenten worden lokaal geteeld en hoeven dus niet met het vliegtuig de halve wereld overgevlogen te worden. En het is vaak ook lekker voordelig!
Seizoensgroenten februari
Maar welke groenten zijn in februari nu eigenlijk in het seizoen? Dat zijn: aardperen, boerenkool, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rode biet, rammenas, rode kool, savooiekool, schorseneren, spruitjes, veldsla, witte kool, witlof en winterwortel.
En wat kun je met die groenten doen? Lees snel verder voor een overzicht van seizoensgroenten van februari inclusief lekkere recepten met deze groenten!
Aardperen

Helaas kom je ze in de supermarkt nog niet vaak tegen: aardperen. Toegegeven, deze knolletjes zien er niet heel aantrekkelijk uit. Maar ze smaken wel geweldig! Je kunt er een fluweelzachte puree van maken of een heerlijke romige soep.
Boerenkool
Boerenkool, dé ultieme Nederlandse groente! Dit superfood zit bomvol anti-oxidanten en vitamine K, C en A. Deze seizoensgroente is natuurlijk vooral populair in de beroemde stamppot boerenkool, maar wist je dat boerenkool het ook prima doet in smoothies en in salades? En dat je er zelfs krokante 'chips' van kunt maken in de oven als lekker snackje?
Knolselderij

De knolselderij heeft een aardse smaak en combineert daarom goed met andere wintergroenten uit februari zoals aardappel, pastinaak, pompoen en wortel. Knolselderij is heel veelzijdig, zo wordt hij veel verwerkt in erwtensoep. Maar je kunt er nog veel meer mee. Maar er bijvoorbeeld puree van, of frietjes. Je kunt deze februarigroente zelfs rauw in een salade eten! En in deze pastei met knolselderij en paddenstoelen smaakt deze knolgroente ook geweldig.
Koolraap
Verwar de koolraap niet met de kleine knolraap! Waar de knolraap vrij klein is, kan een koolraap wel een kilo wegen! Deze 'vergeten groente' wordt veel in veevoer gebruikt, maar is ook prima geschikt om in de keuken iets lekkers mee te maken. De groente is een beetje zoetig en kan gekookt of gestoofd worden. Maak er bijvoorbeeld puree of stamppot van, of verwerk hem in een soep.
Pastinaak

Een heerlijke en veelzijdige groente: pastinaak. Deze groente lijkt qua uiterlijk op een wortel, maar dan wit. En ook qua smaak doet deze wortelgroente aan zijn oranje broertje denken. De pastinaak is wat zoetig van smaak. Je kunt er o.a. heerlijke soep van maken, stamppot, pastinaakgratin of er zelfs ovenfrietjes van pastinaak van maken.
Pompoen

Deze zoete seizoensgroente is waanzinnig veelzijdig en door velen geliefd. Doordat hij een beetje zoetig is, kun je hem in zowel hartige als zoete gerechten verwerken. Pompoen is heerlijk in pasta, risotto of quiche. Je kunt hem ook roosteren in de oven, of hem koken en pureren. Maar ga ook eens de zoete kant op en maak er een lekker taartje mee, of pannenkoeken. Een paar lekkere recepten met pompoen:
- Pompoensoep met komijn
- Risotto met pompoen en parmezaan
- Pompoenquiche met blauwe kaas
- Spaghetti met pompoen, champignons en pecannoten
- Pompoen-cheesecake
Prei

De bescheiden prei speelt maar zelden de hoofdrol in een gerecht. Prei is familie van de ui en smaakt ook een beetje 'uiig'. De meeste mensen eten alleen het witte gedeelte van de preistengel, maar juist in het groene gedeelte zitten de meeste voedingsstoffen. Dit stuk van de prei is wel wat stugger maar dit is geen probleem als je de groente wat langer kookt.
Deze groente doet het erg goed als extra vulling in een quiche, ovenschotel of pastasaus bijvoorbeeld, maar er kan nog veel meer mee gedaan worden. Een paar recepttips met prei:
- Quiche met chorizo, prei en tomaat
- Pastei met ham, prei en kaas
- Mac&Cheese met bloemkool en prei
- Frittata met prei en garnalen
- Quiche met prei en feta
- Preisoep met garnalen
Rammenas
De award voor mooiste groente zal de rammenas niet winnen, maar lekker is hij wel! Deze vergeten groente is verwant aan de radijs en heeft daar qua smaak ook veel van weg. Je kunt deze groente dan ook rauw eten, maar je kunt 'm ook verwerken tot soep, of 'm koken of stoven.
Rode biet

Naast zomerbietjes, heb je ook winterbietjes. Deze zijn dus seizoensgroenten in februari. Rode bieten zijn een echte supergroente, zo zitten ze vol vezels, vitaminen en mineralen. Rode biet is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C & B, foliumzuur en ijzer, koper, kalium en magnesium. Zet ze dus gerust regelmatig op het menu.
Gelukkig kun je lekker variëren met bietjes en zijn er voor het ontbijt, lunch en diner recepten mee te bedenken! Wat dacht je van een ontbijt met bietenpannenkoeken, een lunch met een bietensalade en een bietjesquiche als diner?
- Quinoasalade met biet
- Plaattaart met bietjes en brie
- Smoothie met biet, appel en gember
- Quiche met rode biet en geitenkaas
- Bietensoep
Rodekool

Rodekool, nog zo'n prachtige seizoensgroente uit februari. Je kunt deze kolen in zijn geheel kopen, maar als je voor snel & makkelijk wilt gaan is rodekool ook voorgesneden verkrijgbaar in de koeling. Rode kool kun je zowel rauw als gaar eten. Rauw is de kool zalig in deze lunchsalade met appel. Je kunt de kool ook koken en warm serveren met appeltjes, of verwerk de kool in een ovenschotel met gehakt en aardappelpuree, dit wordt ook wel een jachtschotel genoemd. Zalig!
Savooiekool
Februari is echt een 'kool-maand', ook savooiekool is deze maand in het seizoen. Deze sierlijke kool kun je goed verwerken in een stamppot of in een ovenschotel. Roerbakken of stoven kan ook. Of maak er een lekkere soep mee.
Schorseneren
De schorseneer wordt ook wel gekscherend "keukenmeidenverdriet" genoemd. Deze groente staat er namelijk om bekend heel kleverig te zijn, waardoor hij erg moeilijk te schillen is. Deze typische wintergroente wordt vaak lokaal geteeld, maar toch zie je hem in de supermarkt niet zo snel. Op de (boeren)markt heb je meer kans om schorseneren te vinden.
Je kunt ze bereiden als witte asperges (daar smaken ze ook een beetje naar). Koken dus, en serveren met een lekker sausje. Ook rauw in een salade doet de schorseneer het goed, schaaf er dan dunne linten van.
Spruiten

Is ook maar één groente die zo geliefd of juist gehaat wordt? Behoor je tot de eerste groep? Top, dan zit je hier goed! Met spruitjes kun je een stamppotje maken maar ze doen het ook heel goed in ovenschotels. Maak bijvoorbeeld eens deze zoetige ovenschotel met spruitjes, granaatappel en ahornsiroop.
Veldsla

Veldsla is een heerlijke slasoort, mild van smaak en de blaadjes zijn lekker zacht. Het is daarmee de perfecte basis voor een salade maar veldsla is ook lekker als garnering op een broodje. Je kunt deze slasoort zelfs gebruiken om een stamppot mee te maken. Veldsla is bijvoorbeeld lekker in deze recepten:
- Salade met gerookte kip en avocado
- Aardappelsalade met gerookte zalm
- Garnalencocktail
- Wraps met gebakken brie
Witlof

Nog zo'n heerlijke februarigroente: witlof! Deze wat bittere groente is rijk aan vitaminen, met name vitamine C. Ook is witlof rijk aan vezels en probiotica, waardoor de groente een gunstig effect heeft op je darmen. Zet 'm dus gerust regelmatig op tafel deze maan! Rauw is witlof lekker in salades, vooral in combinatie met fruit (mandarijn, appel). Verder kun je er stamppot van maken en een heel bekend gerecht is gegratineerde witlof met ham & kaas. Heerlijk!
Witte kool (spitskool)

Witte kool is de basis van één van de populairste wintergroenten: zuurkool. Witte kool wordt hiervoor ingelegd en verandert uiteindelijk in zuurkool. Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die je kent onder de naam spitskool.
Deze neutraal smakende groente doet het goed in roerbakgerechten maar je kunt er ook lekkere ovenschotels mee maken, zoals deze spitskool ovenschotel met gehakt. Rauw kun je witte kool eten als salade, lekker in combinatie met appel of mandarijn, zoals in dit recept voor spitskoolsalade.
Andere koolsoorten die nu in het seizoen zijn, zijn o.a. Chinese kool en spitskool.
Wortels

De winterwortel is een geliefde groente. Hij is dan ook wat zoetig dus de meeste mensen (ook kinderen) lusten deze groente graag. Fijn, want wortels zijn heel goed voor je. Zo zitten ze vol vitamine A, goed voor je huid en voor je ogen en vitamine B1, B2, en B6. Daarnaast zit deze groente vol vezels (goed voor je darmwerking) en bevatten ze kalium, wat o.a. het risico op hart- en vaatziektes verminderen.
Omdat wortels wat zoetig zijn, smaken ze goed in zoete baksels. Je kunt er dan ook lekkere cake of worteltaart mee maken. Of snack ze lekker weg als tussendoortje of zet ze op tafel bij het ontbijt (mug cake of smoothie!), de lunch (soep!) of het avondeten. Gebruik daar bijvoorbeeld deze wortel-recepten voor:
- Wortelsoep met appel en gember
- Carrot mugcake
- Sinaasappel-wortelcake
- Geglaceerde wortels
- Carrot cake
- Wortelsap met gember
Zo, dat waren de seizoensgroenten van februari. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!
16x seizoensgroenten februari







Laat een reactie achter