• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    Seizoensgroenten januari

    Bijgewerkt: jan 2024 · Geplaatst: jan 2021 door Sandra

    Maar welke groenten zijn in januari nu eigenlijk in het seizoen? En wat kun je met die groenten doen? Lees snel verder voor een overzicht van seizoensgroenten in januari inclusief recept-tips!

    De seizoensgroenten van januari

    Eten volgens de seizoenen heeft veel voordelen: zo zijn de groenten vers en dus heel smaakvol, ze komen van dichtbij en hoeven dus niet geïmporteerd te worden. En het is meestal ook nog eens een voordelige keus!

    Ondanks dat het volop winter is, zijn er in januari heerlijke seizoensgroenten te koop: aardperen, boerenkool, knolselderij, koolraap, palmkool, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, rode biet, rode kool, schorseneren, spruitjes, veldsla, witlof, witte kool (+ andere koolsoorten) en wortels!

    Onder de januari seizoensgroenten vind je dus heel wat 'vergeten groenten', maar ook groenten die je gewoon in de supermarkt kunt vinden.

    Aardperen

    aardpeersoep met truffel

    Aardperen zijn een beetje een vergeten groente geworden. De onooglijke knolletjes zien er ook niet heel appetijtelijk uit. Maar neem ze alsjeblieft mee als je ze in januari op een boerenmarkt ziet liggen, want lekker dat ze zijn! Van aardpeertjes kun je heerlijke puree maken, of fluweelzachte aardpeersoep.

    Boerenkool

    Boerenkool, dé ultieme Nederlandse groente! Deze bladgroente zit bomvol anti-oxidanten en vitamine K, C en A. Deze seizoensgroente is natuurlijk vooral populair in de beroemde stamppot boerenkool, maar wist je dat boerenkool het ook prima doet in smoothies en in salades?

    Knolselderij

    Snert - Erwtensoep
    Erwtensoep

    De knolselderij heeft een lekkere, aardse smaak. Knolselderij combineert goed met andere of wintergroenten zoals aardappel, pastinaak, pompoen en wortel. Knolselderij is lekker veelzijdig, zo wordt hij veel verwerkt in erwtensoep. Maar je kunt er nog veel meer mee. Maar er bijvoorbeeld puree van, of frietjes. Je kunt deze januarigroente zelfs rauw in een salade eten! Ik vind het ook heel lekker om een knolselderij ovenschotel te maken met paddenstoelen.

    Koolraap

    Koolraap is redelijk neutraal van smaak. Je kunt het stoven of koken en er allerlei gerechten van maken. Denk aan quiche of stamppot, maar ook gekookt met een kerriesausje is deze januari seizoensgroente erg lekker.

    Palmkool

    Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.

    Palmkool, ook wel bekend als cavolo nero, is een echte smaakmaker in de keuken. Je vindt 'm niet zomaar in de supermarkt, maar soms wel op boerenmarkten of bij een groenteboer met een bijzonder assortiment. Zelf kweken kan ook: deze Italiaanse kool doet het goed in de tuin én in potten. De smaak is aards en lijkt op boerenkool, maar dan verfijnder. Je kunt er alle kanten mee op in de keuken - van klassiek Hollands tot mediterraan. Mijn favoriete palmkool recept? Een stevige salade met palmkool, linzen, gebakken champignons en halloumi.

    Pastinaak

    pastinaakfrietjes

    Pastinaak is een heerlijke wortelgroente. Het was een vergeten groente, maar gelukkig zie je hem steeds vaker weer gewoon in de supermarkt liggen. Gelukkig maar, want deze groente is geweldig lekker. De zoetige smaak leent zich perfect voor allerlei gerechten. Denk aan een pastinaakgratin maar je kunt ook pastinaakfrietjes maken van deze seizoensgroente.

    Pompoen

    Spaghetti met pompoen
    Spaghetti met pompoen

    Deze zoete seizoensgroente is bekend als echte 'Halloween-groente'. Maar naast uithollen en er een gezichtje uit snijden, kun je hem veel beter gewoon lekker opeten! Want je kunt alle kanten op met deze groente. Doordat hij een beetje zoetig is, kun je hem in zowel hartige als zoete gerechten verwerken. Pompoen is heerlijk in quiche, gegrild of als puree. Maar ga ook eens de zoete kant op en maak er pannenkoeken mee, of taart. Een paar lekkere recepten met pompoen:

    • Pompoensoep met komijn
    • Risotto met pompoen en parmezaan
    • Pompoenquiche met blauwe kaas
    • Spaghetti met pompoen, champignons en pecannoten
    • Pompoen-cheesecake
    • Havermout met pompoen

    Prei

    Preisoep met garnalen
    Preisoep met garnalen

    De prei is familie van de ui en smaakt ook een beetje 'uiig'. De meeste mensen eten alleen het witte gedeelte van de preistengel, maar juist in het groene gedeelte zitten de meeste voedingsstoffen. Dit stuk van de prei is wel wat stugger maar dit is geen probleem als je de groente wat langer kookt. Prei is een groente die zelden de hoofdrol speelt. Vaak verwerk je hem ergens in. Een soep of pastasaus bijvoorbeeld, of een quiche. Een paar recepttips met prei:

    • Quiche met chorizo, prei en tomaat
    • Pastei met ham, prei en kaas
    • Mac&Cheese met bloemkool en prei
    • Frittata met prei en garnalen
    • Quiche met prei en feta
    • Preisoep met garnalen

    Rammenas

    Nog een 'vergeten groente' in dit lijstje van januari seizoensgroenten. De rammenas is een bijzondere verschijning met zijn donkere buitenkant en spierwitte binnenkant. Het smaakt een beetje naar radijs en zo kun je het ook eten; rauw dus. Je kunt rammenas echter ook stoven of koken, dat haalt de scherpe smaak eraf.

    Rode biet

    Quiche met rode biet en geitenkaas
    Quiche met rode biet

    Naast zomerbietjes, heb je ook winterbietjes. Deze zijn dus seizoensgroenten in januari. Rode bieten zijn een echte supergroente, zo zitten ze vol vezels, vitaminen en mineralen. Rode biet is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C & B, foliumzuur en ijzer, koper, kalium en magnesium. Zet ze dus gerust regelmatig op het menu. Gelukkig kun je lekker variëren met bietjes. Een paar tips:

    • Bietencarpaccio
    • Plaattaart met bietjes en brie
    • Smoothie met biet, appel en gember
    • Quiche met rode biet en geitenkaas
    • Bietensoep

    Rodekool

    Rode koolsalade
    Rodekool salade met appel en wortel

    Rodekool, nog zo'n prachtige seizoensgroente uit januari. Je kunt deze kolen in zijn geheel kopen, maar als je voor snel & makkelijk wilt gaan is rodekool ook voorgesneden verkrijgbaar in de koeling. Rode kool kun je zowel rauw als gaar eten. Rauw is de kool zalig in deze lunchsalade met appel. Je kunt de kool ook koken en warm serveren met appeltjes, of verwerk de kool in een ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Zalig!

    Schorseneren

    De schorseneer wordt ook wel gekscherend "keukenmeidenverdriet" genoemd. Deze groente staat er namelijk om bekend heel kleverig te zijn, waardoor hij erg moeilijk te schillen is. Deze typische wintergroente wordt vaak lokaal geteeld, maar toch zie je hem in de supermarkt niet zo snel. Op de (boeren)markt heb je meer kans om schorseneren te vinden. Je kunt ze bereiden als witte asperges (daar smaken ze ook een beetje naar). Koken dus, en serveren met een lekker sausje. Ook rauw in een salade doet de schorseneer het goed, schaaf er dan dunne linten van.

    Spruiten

    Spruitjes uit de oven
    Spruitjes ovenschotel

    Bij spruitjes lijkt er geen middenweg te zijn: je houdt ervan of je moet er he-le-maal niets van hebben! Behoor je tot de eerste groep? Top, dan zit je hier helemaal goed. Ze zitten vol vitamine C, wel zo fijn voor je weerstand in de winter. Met spruitjes kun je een stamppotje maken maar ze doen het ook heel goed in ovenschotels. Maak bijvoorbeeld eens deze ovenschotel met spruitjes, granaatappel en ahornsiroop. Of deze spruitjes ovenschotel met spek en cheddar.

    Veldsla

    Salade met gerookte kip

    Veldsla is een heerlijke, 'zachte' slasoort. Het is een super basis voor een lunchsalade maar ook lekker als garnering op een broodje. Je kunt deze slasoort zelfs gebruiken om een stamppot mee te maken. Veldsla is bijvoorbeeld lekker in deze recepten:

    • Salade met gerookte kip en avocado
    • Aardappelsalade met gerookte zalm
    • Garnalencocktail
    • Wraps met gebakken brie
    • Veldsla stamppot

    Witlof

    Witlof uit de oven met ham, kaas en bechamelsaus
    Witlof uit de oven

    Nog zo'n heerlijke januarigroente: witlof! Deze wat bittere groente is rijk aan vitaminen, met name vitamine C. Ook is witlof rijk aan vezels en probiotica, waardoor de groente een gunstig effect heeft op je darmen. Zet 'm dus gerust regelmatig op tafel in januari! Je kunt witlof zowel rauw als gaar eten. Rauw is witlof lekker in salades, vooral in combinatie met fruit (mandarijn, appel). Verder kun je er stamppot van maken en een heel bekend gerecht is gegratineerde witlof met ham & kaas. Heerlijk!

    Witte kool en andere koolsoorten

    Spitskoolsalade met mandarijn
    Spitskoolsalade

    Witte kool is de basis van één van de populairste wintergroenten: zuurkool. Witte kool wordt hiervoor ingelegd en verandert uiteindelijk in zuurkool. Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse variant, die je kent onder de naam spitskool.

    Deze neutraal smakende groente doet het goed in roerbakgerechten maar je kunt er ook lekkere ovenschotels mee maken, zoals deze spitskool ovenschotel met gehakt. Rauw kun je deze groenten eten als salade, lekker in combinatie met appel of mandarijn, zoals in dit recept voor spitskoolsalade.

    Ook in het seizoen: savooiekool en Chinese kool (heerlijk om koolrolletjes met gehakt van te maken).

    Wortels

    Geglaceerde wortels met honing en tijm
    Geglaceerde wortels

    De winterwortel is een geliefde groente. Hij is dan ook wat zoetig dus de meeste mensen (en kinderen) lusten deze groente graag. Fijn, want wortels zijn heel goed voor je. Zo zitten ze vol vitamine A, goed voor je huid en voor je ogen en vitamine B1, B2, en B6. Daarnaast zit deze groente vol vezels (goed voor je darmwerking) en bevatten ze kalium, wat o.a. het risico op hart- en vaatziektes verminderen. Omdat wortels wat zoetig zijn, smaken ze goed in zoete baksels. Je kunt er dan ook lekkere cake of worteltaart mee maken. Of snack ze lekker weg als tussendoortje of zet ze op tafel bij het ontbijt (mug cake of smoothie!), de lunch (soep!) of het avondeten. Gebruik daar bijvoorbeeld deze recepten voor:

    • Wortelsoep met appel en gember
    • Carrot mugcake
    • Sinaasappel-wortelcake
    • Geglaceerde wortels
    • Carrot cake
    • Wortelsap met gember

    Zo, dat waren de seizoensgroenten van januari. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431