• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Culi Sandra
menu icon
go to homepage
  • RECEPTEN
  • WEEKMENU'S
  • OVER MIJ
    • CONTACT
  • MAKKELIJK AVONDETEN
  • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • RECEPTEN
    • WEEKMENU'S
    • OVER MIJ
      • CONTACT
    • MAKKELIJK AVONDETEN
    • KOKEN MET RESTJES
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • TikTok
    • Twitter
    • YouTube
  • ×
    Home

    29x September seizoensgroenten

    Bijgewerkt: okt 2025 · Geplaatst: sep 2021 door Sandra

    Wist je dat er maar liefst 29 september seizoensgroenten zijn? In de nazomer van september groeien er nog steeds lekker veel verse groenten op het land.

    Doordat veel groenten tegenwoordig het hele jaar goed verkrijgbaar zijn, is het soms lastig te achterhalen wat nu de seizoensgroenten van deze maand. Daarom maakte ik dit handige overzicht, dan kun je er actief naar op zoek gaan!

    De seizoensgroenten van september

    Je kunt in september bijna elke dag een andere seizoensgroente eten, zoveel lekkere groenten zijn er nu nog in het seizoen. Extra fijn: de groenten hoeven niet geïmporteerd te worden en eten volgens de seizoenen is vaak ook nog voordeliger. Alleen maar pluspunten dus!

    In september zijn de volgende groenten in het seizoen: andijvie, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, mais, palmkool, paprika, pompoen, prei, raapstelen, radijs, rode biet, rodekool, rucola, snijbiet, savooiekool, snijbonen, spinazie, spitskool, tomaat, venkel, witte kool en wortel.

    Andijvie

    Andijvie is een goede bron van vitamines, maar smaakt soms een beetje bitter. Verwerk hem tot een lekkere stamppot, of probeer hem eens in een roerbakgerecht. Je kunt deze seizoensgroente van september zelfs rauw eten, als salade. Lekker met mandarijn of appel.

    Aubergine

    Aubergine torentjes met mozzarella en tomatensaus
    Aubergine torentjes

    Aubergine is een ontzettend lekkere groente met een bijzondere structuur. Pas wel op dat je hem niet in teveel olie bakt. Je zit niet te wachten op een zompige hap! Deze september seizoensgroente doet het o.a. heel goed in vegetarische gerechten, maar kan ook verwerkt worden in gerechten met vlees. Een paar van mijn persoonlijke favorieten:

    • Aubergine-torentjes met mozzarella
    • Gegrilde aubergine met quinoa
    • Aubergine-ovenschotel

    Bleekselderij

    Bleekselderij is een beetje een ondergewaardeerde groente. Ik moet zeggen dat ik zelf ook vaak vergeet dat hij bestaat! Toch is het een prima basis voor soepen en sauzen. De knapperige stengels van bleekselderij zijn ook rauw te eten, lekker als snack tussendoor. Maak er eens een frisse dip op basis van yoghurt en citroen bij.

    Bloemkool

    Bloemkoolsoep met blauwe kaas

    De neutrale smaak van deze seizoensgroente van september maakt bloemkool een echte allemansvriend. Juist doordat bloemkool van zichzelf zo neutraal smaakt, kun je hem goed op smaak brengen met uitgesproken smaken. Denk bijvoorbeeld eens aan de combinatie met blauwe kaas, zoals in deze soep. Lekker! Recept-inspiratie met bloemkool:

    • Gevulde paprika met bloemkoolcurry
    • Bloemkoolsoep
    • Mac & Cheese met bloemkool

    Broccoli

    Pasta met broccoli-pesto

    Broccoli, ook al zo'n heerlijke september seizoensgroente waar je lekker veel kanten mee op kunt. Hier komt deze groene groente in ieder geval regelmatig op tafel. Als onderdeel van een ovenschotel, door de pasta, in een quiche.... Tip: wist je dat de stam van de broccoli ook gewoon kunt eten? Een paar lekkere recepten met broccoli:

    • Pasta met broccolipesto
    • Quiche met broccoli
    • Broccolisoep

    Chinese kool

    Chinese koolrolletjes met gehakt

    Een 'Chinese' kool in een rijtje met lokale seizoensgroenten? Dat klinkt een beetje gek, maar de kool heet zo omdat hij oorspronkelijk uit China afkomstig is. Inmiddels wordt deze groente ook in Nederland geteelt. Deze kool heeft enorme bladeren en de smaak is niet zo uitgesproken 'koolachtig', waardoor dit een geliefde groente is. Hij doet het erg goed in (Aziatische) roerbakgerechten of in een salade.

    Recepttip: gevulde koolrolletjes met gehakt

    Courgette

    Courgettequiche

    De courgette was de afgelopen maanden al volop in het seizoen, en ook in september is hij nog prima verkrijgbaar. Courgettes zijn vrij makkelijk te telen, als je zelf een moestuin hebt, kun je dat vast beamen! Gelukkig is deze september seizoensgroente lekker veelzijdig en kun je er van alles mee maken. Een paar tips:

    • Courgette-quiche met geitenkaas
    • Courgette-platbrood
    • Courgettesoep
    • Courgette-lasagne
    • Courgettehapjes met gerookte zalm
    • Courgettehapjes met mozzarella

    Knolselderij

    Deze grote knol heeft een vrij neutrale, aardse smaak. Deze seizoensgroente is heel geschikt om te pureren, weer eens wat anders dan aardappelpuree! Ook in de soep komt deze groente goed tot zijn recht, vooral natuurlijk in erwtensoep. Maar je kunt meer met deze knolgroente doen, verwerk 'm bijvoorbeeld eens in een ovenschotel met paddenstoelen en knolselderij.

    Komkommer

    Hapjes met komkommer

    Komkommer, echt zo handig om altijd in huis je hebben! Als extra vulling voor een salade of frisse touch aan een smoothie. Lekker op een belegd broodje, of maak er eens heerlijke hapjes mee:

    • Komkommersalade met kip
    • Hapjes met komkommer
    • Smoothie met aardbei, biet en komkommer
    • Salade met komkommer en feta

    Koolrabi

    De fris smakende koolrabi is een erg fotogenieke groente, met al die dunne stengels die aan de kool ontspruiten. De smaak van koolrabi lijkt op die van selderij, net zo fris. Je kunt hem dan ook heel goed rauw eten in een salade, maar koken kan ook.

    Kropsla

    Net als de komkommer is een krop sla altijd handig om in de koelkast te hebben liggen. Gebruik de zachte blaadjes als bodem voor een lekker belegd broodje of een burger, of maak er natuurlijk lekker een salade mee. Zo'n krop is veel voordeliger dan een voorgesneden sla en ook nog eens een stuk langer houdbaar.

    Mais

    Rijstsalade met kip

    Mais is officieel een graansoort en geen groente, toch neem ik 'm op in dit rijtje seizoensgroenten van september. Een maiskolf met boter en wat zout is een heerlijk bijgerecht. Mais komt ook heel goed tot zijn gerecht in TexMex gerechten: in wraps, burrito's of in een goede chili bijvoorbeeld. Ook in een warme salade zoals deze rijstsalade, doen de zoetige, gele korreltjes het goed.

    • Rijstsalade met mais
    • Zoete, pittige mais
    • Maiskoekjes
    • Tortillataart

    Palmkool

    Een kom met palmkoolsalade met halloumi, linzen en kastanjechampignons.

    Palmkool is een 'vergeten groente'. In de supermarkt kun je het niet krijgen. Misschien heb je geluk bij een gespecialiseerde groenteboer of op de markt. Heb je een tuintje? Palmkool is een makkelijk te telen plant die niet veel ruimte inneemt, je kunt 'm zelfs in een pot kweken. Palmkool is qua smaak te vergelijken met boerenkool, maar de koolsmaak is iets minder. Je kunt er o.a. stamppot, en soep mee maken, maar in roerbakgerechten doet deze koolsoort het ook goed. Ik maak er graag deze vullende maaltijdsalade met palmkool, linzen, champignons en halloumi mee.

    Paprika

    Paprika met ei uit de oven

    Hmmm, paprika! Ik denk dat er geen week voorbij gaat waarin we niet minstens één paprika gebruiken. Deze seizoensgroente is dan ook multi-inzetbaar. Van ontbijt, lunch, tussendoortje tot diner, deze groente kun je werkelijk de hele dag door eten! Een paar lekkere ideetjes op een rij:

    • Ontbijt: paprika met ei uit de oven
    • Goulash
    • Paprika-tomatensoep

    Pompoen

    Pompoen cheesecake bars

    Ook al is pompoen al vanaf augustus in het seizoen, voor mijn gevoel is het een seizoensgroente die echt bij het najaar hoort. Deze heerlijke, zoetige groente kun je zowel in hartige als zoete gerechten verwerken. Wat denk je bijvoorbeeld van:

    • Pompoen-cheesecake
    • Pompoensoep
    • Quiche met pompoen

    Prei

    Frittata met prei en garnalen

    Een lekker veelzijdige seizoensgroente van september, die prei! Deze 'uiige' groente is een heerlijke smaakmaker in sauzen, soep en ovenschotels. Maak er bijvoorbeeld één van de volgende recepten mee:

    • Quiche met prei en feta
    • Frittata met prei
    • Preisoep

    Raapstelen

    Raapstelen zijn een echte seizoensgroente, ze zijn er maar een paar maanden per jaar. Mocht je ze kunnen krijgen, neem ze dan dus vooral mee voordat het te laat is! Raapstelen zijn erg lekker in een stamppotje, of eet ze rauw als salade.

    Radijsjes

    tonijnsalade bewaren

    Radijsjes worden vaak verkocht als snackgroente. Deze kleine, pitte knolletjes snack je inderdaad zó weg. Maar je kunt er meer mee doen. Zelf vind ik het vooral lekker om schijfjes radijs in te maken tot pickles. Dan worden ze iets minder pittig en zijn ze heerlijk als topping voor een broodje tonijnsalade of in een salade.

    Rode biet

    Saltibarsciai - Litouwse bietensoep

    Hmmm, rode biet! Een zoetige groente met een waanzinnige kleur. Door de prachtige, dieprode kleur kun je bietjes heel goed gebruiken als natuurlijke kleurstof. Kijk maar eens naar de foto hierboven, er is geen kunstmatige kleurstof aan te pas gekomen om hem zo knalroze te maken. En lekker dat hij is! Maar je kunt nog veel meer met deze seizoensgroente van september. Een paar tips:

    • Koude bietensoep
    • Quiche met rode biet en geitenkaas
    • Bietencake
    • Bieten pannenkoeken

    Rodekool

    Rode koolsalade

    De fotogenieke rode kool is rauw erg lekker. Zelf maak ik er graag deze heerlijke lunchsalade met appel, rodekool en wortel mee. Liever iets warms? Maak er dan bijvoorbeeld een ovenschotel mee, in combinatie met (vegetarisch) gehakt & aardappelpuree, heerlijk! Ook lekker: de klassieke gestoofde rodekool met geraspte appel. Heerlijk zoet en een echte kinderfavoriet!

    Rucola

    Rucola is een bijzondere slasoort, waar sla normaal gesproken heel zacht van smaak is, is rucola juist een beetje pittig en peperig van smaak. Hij doet het erg goed als topping op verschillende gerechten: een pizza, flammkuchen of carpaccio. Verder kun je deze pittige slasoort gebruiken in een stamppot én natuurlijk in salades.

    Savooiekool

    Deze kool heeft enorme bladeren. Je kunt ze dan ook uitstekend met iets lekkers vullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekker gehaktmengsel. Rol ze op en je hebt een heel feestelijk gerechtje. Savooiekool kan ook gekookt of gestoofd worden, of verwerk 'm in een ovenschotel.

    Snijbiet

    Plaattaart met snijbiet en geitenkaas

    Er zijn maar weinig groenten zo fotogeniek als de snijbiet. De stengels hebben de mooiste, felle kleuren. Geel, roze, oranje... Helaas verdwijnt de mooie kleur als je de snijbiet kookt. Het liefst verwerk je deze mooie groente dan ook in een gerecht met een zo kort mogelijke bereidingstijd. Bijvoorbeeld in deze plaattaart met snijbiet en geitenkaas. Maar ook erg lekker is deze groene shakshuka of deze bijzondere snijbiet-pannenkoeken.

    Snijbonen

    Snijbonen moet je ze relatief lang koken in vergelijking met andere bonen, zo'n 10-13 minuten. Ze zijn namelijk vrij stug. Je kunt ze daarna nog roerbakken of verwerken in een stamppotje bijvoorbeeld.

    Spinazie

    Spinaziequiche met oude kaas

    Spinazie, heerlijk! Deze veelzijdige groene bladgroente is echt een alleskunner in de keuken. Ht is een groente die je de hele dag kunt eten, want je kunt hem zelfs in ontbijtgerechten verwerken (smoothie!) Een paar van mijn persoonlijke favorieten:

    • Spinaziequiche met oude kaas
    • Spinaziestamppot met chorizo
    • Paprika uit de oven met spinazie

    Spitskool

    spitskool ovenschotel

    Van witte kool heb je een ronde variant en een spitse, die laatste is uiteraard de spitskool! Deze neutraal smakende koolsoort laat zich prima verwerken in een lekkere ovenschotel met gehakt. Eet je hem liever rauw? Maak dan deze spitskoolsalade.

    Tomaten

    Tarte tatin tomaten

    De tomaat is een zogenaamde vruchtgroente en hij komt in ontzettend veel varianten voor. Erg populair zijn de snoeptomaatjes, een heerlijke snack tussendoor. Ook in de keuken is de tomaat een echte alleskunner. Wat kun je er eigenlijk niét mee maken? Soep, saus, salades, quiches, curry's, ovenschotels... Deze september seizoensgroente komt echt wel op als je hem in huis haalt! Lekkere recepten met tomaat:

    • Tarte tatin met tomaat
    • Aubergine torentjes met mozzarella en tomatensaus
    • Gnocchi van zoete aardappel met chorizo en tomaat

    Venkel

    Ravioli met venkel en spinazie

    Venkel is een bijzonder smakende groente, hij smaakt een beetje naar drop! Deze groente is erg lekker als roerbak, maar je kunt hem ook klaarmaken in de oven. Gooi de groene 'plukjes' niet weg, die zijn prachtig als garnering van je gerecht, en smaken net als de venkel zelf anijs-achtig.

    • Ravioli met venkel
    • Zeewolf met venkel uit de oven
    • Venkelsalade

    Witte kool

    Zie spitskool.

    Wortels

    Carrot cake balletjes
    Carrot Cake balletjes

    Wortels zijn een lekkere snackgroente, maar je kunt er nog veel meer maken met wortelen. Deze zoetige groente kun je zowel in hartige als zoete gerechten een mooie rol geven. Probeer bijvoorbeeld eens:

    • Carrot cake balletjes
    • Carrot Cake of Worteltaart
    • Sapje met wortel en gember

    Zo, dat waren de seizoensgroenten van september. Stay tuned voor een overzichtje van seizoensgroenten van de rest van de maanden van het jaar!

    29x September seizoensgroenten

    Tip: sla onderstaande afbeelding op via Pinterest, dan kun je hem altijd weer makkelijk terugvinden!

    September seizoensgroenten

    More Informatieve artikelen

    • Plaattaart met snijbiet en geitenkaas. De plaattaart ligt op een houten serveerplank en is in stukken gesneden.
      Snijbiet recepten | Zó veelzijdig is snijbiet!
    • Bietenwrap: een kleurrijke rode wrap met hummus en groenten, op een bordje.
      Van kliekje naar lunch: makkelijke lunchideeën met restjes
    • Een potje zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix, gemaakt van een mix van zes gedroogde kruiden.
      Italiaanse kruiden maken
    • een hapje van gegrilde courgette met roomkaas en gerookte zalm.
      Borrelhapjes die je van tevoren kunt maken

    About Sandra

    Hi! Ik ben Sandra en woon in het mooie Noord-Holland. Al meer dan 10 jaar deel ik op dit blog mijn favoriete recepten met jullie. Ik kook graag met restjes en verse producten, bij voorkeur uit het seizoen. Vragen over een recept? Stuur me een berichtje via Instagram, dan help ik je snel verder!

    Reader Interactions

    Laat een reactie achter Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept




    Primary Sidebar

    Culi Sandra

    Hoi, ik ben Sandra! Wat leuk dat je er bent, op mijn blog vind je honderden heerlijke recepten. Allemaal van mijn hand.

    Meer over mij →

    Populaire recepten

    • Nachos met gehakt en zure room in een ovenschaal. De nacho schotel is voorzien van een dikke laag geraspte cheddar en bestrooid met jalapenos, rode ui, guacemole en zure room.
      Recept nachos met gehakt en zure room
    • Spitskool ovenschotel waar met een lepel een schep uit is genomen, zodat de gehakt-vulling zichtbaar wordt.
      Spitskool ovenschotel met gehakt
    • Wraps met ei, chorizo en groenten. De wraps zijn doormidden gesneden en half op elkaar gestapeld, zodat je de binnenkant goed kunt zien.
      40+ Recepten met weinig ingrediënten
    • platbrood pizza caprese
      40x Snelle recepten - binnen 20 minuten op tafel

    Footer

    ↑ terug naar boven

    Recepten per gang

    • Alle recepten
    • Hoofdgerechten
    • Bijgerechten
    • Voorgerechten
    • Toetjes
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Tussendoortjes
    • Taart en koekjes
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Smoothies

    Recepten per type

    • Vlees recepten
    • Vis recepten
    • Vegetarische recepten
    • Kip recepten
    • Ovenschotels
    • Pasta recepten
    • Quiche recepten
    • Soep recepten
    • Snel klaar
    • Weinig ingrediënten

    Contact

    • Contact
    • Samenwerken
    • Privacy policy
    • Disclaimer

    Copyright culi-sandra.nl 2013 - 2025

    Culi-Sandra staat ingeschreven bij de KVK onder nummer 82533431